Eleştirel Düşünme
-
Bilgi kaynaklarının sonsuz, bilginin ve bilgi akışının bu denli yoğun olduğu çağımızda, gerçeği sanaldan, doğruyu yanlıştan, güveniliri güvenilmezden ayırabilmek için, eleştirel düşünme becerileri kazanmak zorundayız. İnsan, doğası gereği düşünür. Kendi haline bırakılan düşünce süreci genellikle taraflı, çarpık, önyargılı, eksik ve yanlış bilgi içermektedir. Yaşam kalitemiz, verimliliğimiz, varlığımızı nasıl sürdürdüğümüz, düşünce süreçlerimizin bilinçli ve sistematik yürütülmesi ile doğrudan bağlantılıdır. Eleştirel düşünme kazanılabilen bir beceridir.
Eleştirel Düşünme Becerisi Öğeleri:
-
Sorgulama becerileri
• Bu metni* yazan/sunan kişi, benim ne düşünmemi sağlamaya çalışıyor?
• Beni ikna etmek için ne gibi destekleyici kanıtlar sunuyor?
• Kanıtları güvenilir/inanılır/konu ile ilgili midir?
• Yazarın/sunucunun metin içindeki varsayımları nelerdir?
• Metinde yazarın/sunucunun bana vermeye çalıştığı anlamlar dışında benim alternatif çıkarımlarım/anlamlandırmalarım var mı? -
Gözlem yapma becerileri
• Savunduğumuz fikirleri/çıkarımları desteklemek için kanıt toplarken, yazılı/görsel materyali yaratan kişinin gerçek olarak sunduğu fikirleri kendi gözlemlerimizle kıyaslarız. -
Aktif dinleme becerileri
• Karşımızdakini dinlerken doğru soruları üretebilmek, etkili gözlem yapabilmek, bilgiyi bulup değerlendirmek, çıkarımlar yapabilmek ve onları değerlendirmek için tüm duyularımız açık olmalıdır. -
Bilgi kaynaklarına ulaşma, tarama becerileri
-
Aktif okuma becerileri
-
Metin içinde gizlenmiş anlamları, varsayımları ve değerleri anlamlandırabilme becerileri.
-
-
KPI değerlendirmemde bu vardı ve eksik olduğunu söylemişlerdi bende ne alaka demiştim çünkü ne olduğunu bilmiyordum
-
Çok önemli bir konu. Bilgiye erişmek hiç bu kadar kolay olmamıştı ama bilgi kirliliği de hiç bu kadar yoğun olmamıştı. Yalan yanlış bilgilerle bilimsel bilgiler çok iç içe sokuldu ve yalanı yanlışı ayıklamak neredeyse uzmanlık ister hale geldi.
-
İletişim teknolojisi ilerledikçe bu gidişat kötü demiştim.
Herkes bana gülmüş ve hatta geri kafalı diyen bile olmuştu.
Lakin onlara şunu anlatamamıştım.
İletişimin gelişmesi normal koşullarda elbette iyidir. Ama sadece normal koşullarda.
Ülkenin kaderi yobazların, trollerin elindeyse o iletişim teknolojisine yalanlar, uydurmalar, yanlış bilgiler hakim olur.
Bu durumda iletişim bilgi olmaktan çıkar birilerinin amacına hizmet eder ki, aynen de böyle oldu.
20 yıl önce bana gülenlerin bizzat kendilerinin şimdi şikayet ettiklerini de ayrıca görüyorum. -
@bilgisezgi, içinde söyledi: Eleştirel Düşünme
İletişim teknolojisi ilerledikçe bu gidişat kötü demiştim.
Herkes bana gülmüş ve hatta geri kafalı diyen bile olmuştu.
Lakin onlara şunu anlatamamıştım.
İletişimin gelişmesi normal koşullarda elbette iyidir. Ama sadece normal koşullarda.
Ülkenin kaderi yobazların, trollerin elindeyse o iletişim teknolojisine yalanlar, uydurmalar, yanlış bilgiler hakim olur.
Bu durumda iletişim bilgi olmaktan çıkar birilerinin amacına hizmet eder ki, aynen de böyle oldu.
20 yıl önce bana gülenlerin bizzat kendilerinin şimdi şikayet ettiklerini de ayrıca görüyorum.suçlu teknoloji değil ki , insanların para karşılığında ne kadar çirkinleşebildiğidir.
Örneğin özel bir ilaç firmasının
bayan müdürünün çalışanlara karşı ne kadar ahlaksızlaşabildiğini hayretler içinde izledim sonra kendime "welcome the Real world"dedim. Çünkü bunu ona yaptıran şey onun sakat DNA sının para karşısında değer bulmasıydı.İletişimi tehlikeli yapan aile ve çevreden alınan eğitimin şeklidir bence.
-
@kâfir-imam, içinde söyledi: Eleştirel Düşünme
İletişimi tehlikeli yapan aile ve çevreden alınan eğitimin şeklidir bence.
İşte o eğitim çıkar üzerine kurulduğu için iletişimi de kendi çıkarlarına göre yapıyorlar.
Yani bilgi kirliliğini yapan salt bilinçsizlik değil, daha etkin nedeni çıkardır.
Buna kişisel çıkar, ideolojik çıkar, dinsel çıkar ve ayrıca yandaş çıkarı da eklersek tam bir çöplük oluşuyor.Bu konuda daha önemli bir sorun da gerçekleri yazmanın yasak olduğu bir dönemden geçtiğimizi de hatırlatayım.
-
@bilgisezgi, içinde söyledi: Eleştirel Düşünme
Bu konuda daha önemli bir sorun da gerçekleri yazmanın yasak olduğu bir dönemden geçtiğimizi de hatırlatayım.
Çünkü orada da çıkar söz konusudur. Bu duruma gelmemize sebep olan da insanların bireysel çıkarlarını toplumun üzerinde tutmasıdır.
Din ahlak diyenlerle , hak özgürlük diyenlerin nasıl para için ortak olduklarını hala görmekteyiz.
-
@kâfir-imam, içinde söyledi: Eleştirel Düşünme
Din ahlak diyenlerle , hak özgürlük diyenlerin nasıl para için ortak olduklarını hala görmekteyiz.
İşte bu cümle herşeyi net olarak açıklıyor.