Tam Zamanlı Çalışma Verimsizdir
-
Kimse kimseye ömür boyu çalışma sözü vermek zorunda değildir. İnsanlar yarı zamanlı çalışarak kendi işlerine de vakit ayırabilmelidir. Türkiye’de yarı zamanlı çalışma henüz anlaşılmak istenmiyor. İnsanlar bir işyerine girip gündüz tüm vaktini çalışmaya harcayarak geçirmesi isteniyor. İşten çıkmak istediği zaman da sorunlu olarak karşılanıyor. Halbuki uzun süre çalışmak bıkkınlık ve verimsizlik doğurur.
İşverenler eleman aramayı dert olarak görüyorlar ve bu sorunla uzun süre uğraşmak istemiyorlar. Ama sonuç değişmiyor. İşe tam zamanlı olarak giren çalışanların büyük kısmı beş yıl sonra çıkmış oluyor.
Çoğu gelişmiş ülkelerde yarı zamanlı bile değil saatlik iş üzerinden elaman alımı yapılıyor. Öğrencisin ve okuldan çıktın bir lokantada , tamirhanede , atölyede iki saat çalışıp ücretini alabiliyorsun. Veya işten çıktın eve dönmeden kalan vaktini otel temizliği yaparak nakde dönüştürebiliyorsun.
Bu sayede insanlar daha çok çalışıyorlar. Çünkü saatlik çalışma işçiler için daha verimlidir. Patronla müdürle veya diğer çalışanlarla uzun zaman muhatap olma zorunluluğu olmuyor. Motivasyonu daha yüksek oluyor.
Türkiye’de ise işveren beğenmediği zaman işçiyi istediği gibi işten çıkarabiliyor ve bu durum çalışanlar üzerinde olumsuz olarak yansıtılıyor. İşten çıkarılmak toplumdan dışlanmak gibi yansıtılıyor. Aslında uzun süreli çalışma modern köleliliktir. Zaten böyle olduğu da dünyada dile getiriliyor.
Yarı zamanlı çalışma ile insanlar genç yaşta bir çok iş deneyimleyip kendine en uygun olana daha rahat karar verebiliyor. Ve bu durum insanların kişilik haklarına dokundurulmuyor. Yani üç ay çalışıp işi bıraktın diye hem işveren hemde aile çevresin tarafından aşağılanmıyor. Özgüveni sarsılmıyor çünkü bu çok normal olarak karşılanıyor.
Ama Türkiye’de benzin istasyonu bile tam zamanlı işçi arıyor. Yani en niteliksiz işlerde bile uzun süre çalışacak beni yormayacak , ne dersem yapacak , vardiyalı olacak gerekirse fazla mesai yapacak gibi dayatmacı düşünce ile hareket ediliyor.
Gelişmiş ülkeler yarı zamanlı veya saatlik işlere olanak tanıyarak işgücü kaybını en aza indiriyor. Ya hep çalış ya hiç çalışma demek insanların uzun süre işsiz ve moralsiz kalmasına sebep olmaktır. Bu durum iş arayanlar üzerinde olumsuz etki oluşturur ve kısa süre sonra ya hiç çalışmaz yada istemediği işlerde çalışmaya mecbur olur.
Zaten Türkiye’de insanların neredeyse hepsi istenediği işi yaparak mutsuz olmaktadır.
Hatta tam zamanlı dayatmasından dolayı belli bir yaştan sonra iş aramayı tamamen unutun Türkiye'de. Çünkü iş veren tam zamanlı kölelik istediği için ilk önce yaş kriterine bakmaktadır. İ
İstiyorlar ki 15 yaşında işe başlasın 60 yaşında işi bıraksın. iyi de sen işçiyi seçerken işçi de seni seçmek zorunda. Nasıl ki sen her önüne gelen elemanı nitelikli bile olsa seçerek alıyorsan işçiler de çalışma yerini seçme hakkına sahiptir.
Ama sonuç ortada , iş veren ne yaparsa yapsın işçiler iş bırakmaya ve firmalar işçi aramaya durmaksızın devam ediyorlar.
Dönemsel işler örneğin altı aylık bir yıllık gibi zaman kısıtlamasıyla yapılan işler veya saatlik günlük işlerin alanları genişletilmelidir.
-
Türkiye’de Tüik verilerine göre;
23 milyon sigortalı çalışan var.
16 milyon çocuk var
15 milyon yaşlı ve engelli var
86 milyon resmi nüfus varBuradan hesapla ;
50 milyon iş gücü var
23 milyonu resmi olarak iş gücüne katılıyor.
En kötü 27 milyon iş gücü kaybı var.Günlük 3 saat çalışma olanağı ile 27 milyon x 3 =81 milyon günlük çalışma saati kayıp.
Demem o ki tam zamanlı çalışma verimli değil. Yarı zamanlı yada dönemsel iş olanakları ile iş gücüne katılım çok daha fazla olur.
Bu durum sayılarla açıkça belli. İnsanlar tam zamanlı çalışmak istemiyor.
Türkiye’de ve dünyada insanlar dönemsel veya yarı zamanlı işleri tercih ediyorlar. Aileleriyle daha fazla vakit geçirmek istiyorlar. Hobileriyle uğraşmak sosyalleşmek istiyorlar.
Ben şahsen dönemsel iş modelinin çok verimli olacağına inanıyorum. Bir yıl yada altı ay çalışıp sonra bir kaç ay ara vermek çalışanlar için daha çok tercih edilecektir.
-
Sigorta yapmıyorlar.
Maaşları eksik veya hiç vermiyorlar.Kendin sigortanı kendin ödemeye kalkarsan devlet işveren payınıda senden alıyor.
Sonuçta asgari ücretten daha az ücrete çalışmış oluyorsun.
Açığı kapatmak için bu sefer daha çok çalışmak zorunda kalıyorsun.
Özel güvenlik ile kargoculara sor saatlik çalışma nasıl oluyormuş diye?
-
@TENTEN, içinde söyledi: Tam Zamanlı Çalışma Verimsizdir
Sigorta yapmıyorlar.
Maaşları eksik veya hiç vermiyorlar.Kendin sigortanı kendin ödemeye kalkarsan devlet işveren payınıda senden alıyor.
Sonuçta asgari ücretten daha az ücrete çalışmış oluyorsun.
Açığı kapatmak için bu sefer daha çok çalışmak zorunda kalıyorsun.
Özel güvenlik ile kargoculara sor saatlik çalışma nasıl oluyormuş diye?
Sistem bozuk bu ülkede. Tam zamanlı çalışırsan da maaşını üç ay geriden ödeyen bir sürü firma var. Fazla mesaiye para ödemek istemeyen bir sürü firma var. İşten çıkmama sözleşmesi imzalatıp işten çıkarsan tazminat ödersin diye tehdit eden bir sürü firma var.
Saatlik çalışmada işveren payını devlet sana ödetecekse sen de onu ücret olarak isteyeceksin. Saatlik çalışma 300 ise 500 diyeceksiniz. İnsanlar bilinçli olursa tüm sorunlar çözülür. Ülkede köpek çok fazla. Önüne atılan her lokmaya kuyruk sallayan çok köpek var.