Anlıklar
-
-
Ülkeniz neden batacak
xx-
*Tarım Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi gereği, 2023 yılı fındık işçilerinin günlük yevmi ücretleri belirlendi. Buna göre, bu yıl geçici tarım işçilerinin yemeksiz günlük yevmiyeleri brüt asgari ücretin 30 da biri olan 447 lira 13 kuruş olarak açıklandı.
Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Ali Şener Bayraktar, bu rakamın asgari bir miktar olduğunu ve fındık toplama işlemi gerçekleştirecek işçilerle yapılacak anlaşmalara göre bu rakamın üzerinde bir yevmiye ödenebileceğini belirtti.*
https://www.oncurtv.com/2023-findik-yevmiyeleri-aciklandi
Asgari ücretin brütünü 30'a bölmüşler. Yani hafta tatili felan yok.
Sigortasız işçi çalıştırıyorsun ve isteğe bağlı tarım sigortası01.07.2023-31.12.2023 tarihleri arasında en düşük ve en yüksek Ek 5 tarım
sigortası prim tutarlarına ilişkin tablo aşağıdaki gibi olacaktır;
En düşük ₺4.628,00 TL
En yüksek ₺34.710,00 TLhttps://sgkbilgisi.com/ek-5-tarim-sigortasi-primi/
Yani hesap şu olmalıydı.
(11.400 TL /Çalışılan gün x30) + 4.628 TL / 30
(Yaklaşık 600 TL dir. Bundan altı ya hukuksuz ya da hukuku butlanlı ya da emek sömürüsü ve köle ticareti)
Asgari ücretin brütü sigorta dahil maliyeti demek değil. Bir kere işgünü 30 günü değil.
Tarım emeği köle emeği değil. Gündelikçi köle değil. Görmezden gelmeyin. Sessiz kalmayın.
Bu tip saçmasapan gündelikçi fiyat yapılandırmaları işçi ailelerin yanlarına çocuklarına katıp çalıştıkları zamandan kalmadır. Yani 4 kişilik bir aile de anne baba iyi çalışır ve artık okula giden eli kolu tutan çocuk işçi olarak ona katılır ve ortaya yakın biraz da onlar iş görür ve sonuçta dörtlü olarak bir yevmiyeyi karşılarlar ve aile 4 yevmiye aldığında bu bir şeydir ve bu normal çalışma ücretinin biraz altında tutulabilirdi, görmezden gelinebilirdi.
-
@ictenlik fındık kaçtan alınıyor ortalama?
Ortalama bir dönümden kaç kilo fındık çıkıyor?
Karlı bir iş değil gibi.
Brüt asgari ücret bile kazanamaz toprak sahibi.
Sonuçta kazandığı ile bir sene geçinmek zorunda.
-
@TENTEN Ortalama kavramı karmaşık. Genel ortalama dekar başına 80-120 kg arasıdır ancak fındığın bakımını kendi yapan yerli çiftçi için 150 kg kadardır ve iyi tarım, özel budama, özel gübrelemelerle ve sulamayla 250 kg ve belki biraz daha üstüne çıkabilir.
Arazi yapısı, toprak yapısı, toprak derinliği, fındık çeşidi, fındığın dikim sıklığı, yağış, rakım, bir çok değişken var, değişir. Bizim buralar için, fındıkçı olan, fındığına kendi bakan için 150 kg ve bunun bir tık üstü ve bu oldukça iyi.Kardan ziyade fındıkla geçinen kalmadı. Fındık asli/ana geliri olan insan neredeyse kalmadı. Fındık arazileri babadan çocuklara bölündü ve şu an devam ediyor. Çoğu için yan gelirdir ancak yine de gelirin parçası. Çevremdeki 10 fındıkçıdan 8-9 u zaten emekli. Onlarda çocuklarına devredecek ve tekrar bölünecek. Yerleşik köylü çok çok az...
-
Babamın babası ölüp fındıklığı çocuklarına kaldığında hepsi emeklilik çağındaydı. Hepsinin işi geliri ya da emekli maaşı vardı. 30 küsür dönüm fındıklık . Bu eskiden bir aileyi bakmak için yeterli idi ancak 7 kardeş ve ikisi ve bu bölününce buradan tek bir fındık çiftçisi bile çıkmıyor. İşte amcam ek yer almış. Babam almış vs.
Komşularım var. Çoğu akraba. 80 lik babalarının bıraktığı yerleri aldılar devraldılar, bölüştüler. Şu an kendileri 70'lik .
Fındığın bu koşullarda geleceği yok.Karlılık kavramı çok karmaşık neden.?
Ben 45 yaşındayım. Yaklaşık neredeyse tüm ve tam zamanlı fındık işinde çalışsam yani kendi bahçem olsa 10-12 dönüme kadar tüm işine yetişirdim ve bundan üstünde zorlanırdım. 5-8 dönüme kadar toplaması için bile işçi almayacaktım. Sonuçta toplama işçiliği 1/4 ü götürür. 20-30 dönüm yer de bakılabilir . Temel sürgün alma, budama, gübreleme, ilaçlamayı yapardın ancak verim budamasına yetişemezdin, toplamayı asla kendin yapamazdın. Sonuçta 20-30 dönüm aralığı bir yer bir aileyi bakardı ama daha azı değil.
Bu iş zeytin işi gibi karlılık hesabına tabi tutulamazdı. Yani herhangi biri heves edip bir zeytin tarlası alır eğlenirdi. Fındık işçiliği her süreçte özel, farklı ve zorlu yani fındıkçı olmayan buna girişmeyecektir. -
@TENTEN Fındık bahçeleri çoğunun dedesi tarafından dikildi. Biz ocak deriz küme halinde dal ve ağaçlardan oluşur. Yaklaşık 6-8 adet diyelim.
Şimdi ziraate sorsaydık 7 metre arayla dikin derdi. Bir ocakta 6 dalı geçmeyin derdi. Eskiler toprak verimini ve gelişebileceği yüksekliği hesaplayarak olası en sık dikimi yapmış. Yani 3 metre 4 metre arayla fındık dikmişler. Bir ocakta 20 dal vardır. Kesmeye kıyamaz. Çok olacak diye.
Yeni sürgünlerle gençleştirme yapılır ancak çoğu kök yine de yaşlıdır .Yani çay içinde söylenir. Sökülüp yeniden dikme verimi artırabilir ancak eski verime ulaşması 15 yıl sürecek. Yani bu ağaç. Aralarda dikim yapamıyorsun. Güneş alacak boşluklar yok. Ziraai budama, yani en iyi güneş ve ışığı alabilecek budama son yıllarda öğrenilemeye başlanıyor ve yeni yeni ancak bu da tam uygun değil çünkü sık dikilmişler. Fındıkçıların ne kadarı bilemem ama bana göre kabaca neredeyse bizim bu sahil kesiminde 3/4 ü dışarıdan fındıkçı. Yani işi gücü var ve babadan yer kalmış. Bahçeye kendi bakmıyor. Her işini yevmiyeyle yaptırır. Bu kişiye fındığı sattığında ele geçenin yarısı kalırsa şanslı.
Sıfırdan ortalama verimli düzlük bir arazide, dikilecek fındık çeşidine kadar seçim yaparak, kaba bir eğitim alarak ve bugün fındık işine başlansaydı ve saf çiftçilik yapılsaydı yıllar sonra dönümden 250 kg alırdık.
-
@TENTEN
Bunun felsefe açısından öjenikten ne farkı var? (Free Market Capitalism yazan resimden bahsediyorum)
Kafası çalışmayan veya şanssız insanları evsiz-madde bağımlısı filan yapıyorsun. Bunun ahlaki açıdan öjenikten bir farkı yok.
Komünizm ve öjenik beraber uygulanamaz, komünizmin-sosyalizmin hedefi zaten eşitliktir.
Üstelik bu eşitlikte zeka, ırk gibi farklılıklar da ciddiye alınmaz. Tam eşitlik yani.
Komünizm, ırkçılık ve öjenik ile bu yüzden çelişir. İsrail de nasıl uygulandığının önemi yok. (Teorik ve psikolojik boyutundan bahsediyoruz.)Hatta komünizm de hayvan ve insan bile eşittir. Bu yüzden komünistlerin önemli bir bölümü et yemeyi hoş görmez. (Ben et yemeyi hoş görüyorum, komünist değilim, abartılı hayvan sever de değilim.)
-
Marksist felsefeye göre toplumsal eşitlik, kişisel gereksinimler ve yaşam tarzı alanında eşitlikçilik değil, sınıfların kaldırılması anlamında bir eşitliktir. Marksist düşünür ve Vladimir Lenin'den sonra SSCB liderliğini yürüten Josef Stalin bu durumu İdeolojik-Politik Önderlik Sorunları adlı eserinde 3 maddede açıklar;[1]
Bir kez kapitalistler devrildikten ve mülksüzleştirildikten sonra, tüm emekçilerin sömürüden kurtuluşta eşitlik;
Üretim araçları bir kez tüm toplumun mülkiyeti haline geldikten sonra, herkes için, üretim araçları üzerinde özel mülkiyetin kaldırılmasında eşitlik;
Herkes için yeteneklerine göre çalışma yükümlülüğünde eşitlik ve tüm emekçiler için performansına göre ödenme hakkında eşitlik (sosyalist toplum); herkes için yeteneklerine göre çalışma yükümlülüğünde eşitlik ve tüm emekçiler için gereksinimlerine göre alma hakkında eşitlik (komünist toplum).
Kapitalizmi savunan bazı yazarlar zaman zaman marksist sosyalizmi, her şeyin eşitlikçilik ‘ilkesine’ tabi olduğu, eski bir çarlık kışlası gibi göstermeye çalışmışlardır. Marksizm bu konuda, insanların zevklerinin ve gereksinimlerinin nitelik ya da nicelik bakımından, ne sosyalizm döneminde, ne de komünizm döneminde eşit olmadığı ve olmayacağından hareket eder. Bundan, sosyalizmin, toplum üyelerinin gereksinimlerinin eşitlikçiliğini, eşitleştirilmesini, aynılaştırılmasını, onların beğenilerinin ve kişisel yaşam tarzlarının aynılaştırılmasını talep ettiği, Marksistlerin planlarına göre herkesin aynı giysiyi giymesi ve her birinin, aynı yemekleri aynı miktarda yemesi gerektiği sonucu çıkarmak; marksist yöntemle uyuşmayan durumlardır.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Toplumsal_eşitlikSosyalizmde Komunizmde öyle eşitlik yok.
Onlar kapitalistlerin yakıştırması. -
@TENTEN Alıntıda yazanın bahsettiğimle alakası yok ama neyse. Anlaşılamadık sanırım.
Bu konuyu kapatalım. -
Çin'de tüm kolej/üniversite birinci sınıf öğrencilerinin ulusal savunma geleneği olan askeri eğitime katılmaları gerekmektedir.
https://twitter.com/thinking_panda/status/1697815637740146721
Çin köylerindeki okullar tek bir öğrencisi bile kapatılamıyor.
-
Onların hiçbiri için bir daha depresyon ve anksiyete olmayacak
Tek çocuklu kardeşsiz ulusun tüm çocukları birbirine kardeşti..
-
Aptallar İstanbul'da nazi bayrağı açmış.
Bu kadar da aptal olunmaz.https://twitter.com/ajans_muhbir/status/1698246053869281756?s=20
-
@ictenlik, içinde söyledi: Anlıklar
Onların hiçbiri için bir daha depresyon ve anksiyete olmayacak
Tek çocuklu kardeşsiz ulusun tüm çocukları birbirine kardeşti..
İzcilik, Askerlik toplu ibadetler vb eğitimler sorgulamadan otoriteye itaati aşılar.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Milgram_deneyiBirde herkes aynı şeyi yapıyorsa o doğrudur anlayışına yol açar.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Sürü_psikolojisi -
İncir yiyebiliyor musunuz?
Yüce ülkeniz dünya incirinin dörtte birini üretiyor ve en büyük üretici, incir yediniz mi?
Biraz önce kardeşim geldi ve ağaçtan incir alırken "incir aslıdan meyve değilmiş" deyince google da bir arama yaptım ve karşıma uluslararası "amazon" da satılan kuru Türk inciri çıkacaktı. Altında 1743 yıldızlı yorum ve değerlendirme vardı. Biraz düşündüm. Sonra fiyatlarına baktım.
Burada kuşlarla, arılarla ve böceklerle paylaşıyoruz.
-
Çin'i izlemeyi öneririm. Sosyal medya yoluyla...
Çin batı kavramsallaştırmasıyla kavranmaya uygun değil
-
Orada kültür, toplum, ahlak, kültür yapılanması hiç bir şey batıya benzemiyor. Çok az yabancılık duyacaklar ve ..Çin'i izleyin. Çin farklı.
Çin'den Çin'den haber alarak haber alın.
-
@ictenlik, içinde söyledi: Anlıklar
Çin'i izlemeyi öneririm. Sosyal medya yoluyla...
Çin batı kavramsallaştırmasıyla kavranmaya uygun değil
@ictenlik, içinde söyledi: Anlıklar
Orada kültür, toplum, ahlak, kültür yapılanması hiç bir şey batıya benzemiyor. Çok az yabancılık duyacaklar ve ..Çin'i izleyin. Çin farklı.
Çin'den Çin'den haber alarak haber alın.
Ben montaj için gelen çinlilerle birebir çalıştım.
Montaj için göndermişler ama yatacak yer ayarlamamışlardı. Fabrika içinde yatmışlardı.
Cep telefonları ürettikleri halde kendilerine ait telefonları yoktu.
Karşılaştıkları sorunları ülkelerine bildiremiyorlardı. Ondan bundan telefon dileniyorlardı.
Birde övünüyordu. Çinde ki fabrikanın genel müdürü kadar maaş alıyorum diye.(300 dolar idi)
Aynı işi yapan italyan 10000 dolar alıyordu.
Nufus fazla olduğu için hepsi askere gitmiyor.
Askerlik yapmadığını söylemişti biri.
Birde Mao Zedung adını söyleyince aşırı korkuyorlardı. Eli ayağı dolaşıyordu iş yaparken.Ha birde ben ben 80 li yıllardan beri onların radyolarını dinliyorum türkçe servisini.
-
Dediğim daha ziyade şu. twitter takip duvarıma düşen gönderilerle 3-5 Çin'li hesap takibe aldım ve bunları uzun süredir izliyorum. Bunu açıklamam güç ama yukarıda paylaştığım o çocuklar, onların batılı akranlarına göre anksiyete ve depresyon yaşama olasılıkları gerçekten daha az olacak.
-
Yunanistan 16 gündür söndüremediği orman yangınlarıyla boğuşuyor ve tarihinin güçlü yağışlarından birini almak ve yangınlarını söndürme işini doğa halletmek, üzere olabilir. Bu uzun zamandır meteoroloji takip ekranımda gördüğüm en güçlü yağış tahmin olaylarından ve yağışlı hava sistemlerinden biri .Muhtemelen yağacak olası yağış ülkenin bir yıllık toplam yağışı kadar. Bu olacaksa şimdiden geçmiş olsun dilerim.
https://meteologix.com/tr/model-charts/gfs-hd/greece/accumulated-precipitation/20230908-0600z.html
https://meteologix.com/tr/model-charts/deu-hd/greece/accumulated-precipitation/20230908-0600z.html -
Samsun seli
Yıllar geçti, yaşam savurdu ve en son sosyal medya ve internet insanı olduk. En son twitter takipçisi oldum. Buradan tüm dünyadan ve her dilden hesaplar takip ediyorum. Öncelikle anlık çeviriyi aşağıdaki videodaki eklentiyi chrome tarayıcıya ekleme yoluyla çözdüm. Tarayıcıların kendi çevirmenleri var ancak önyüklenmiş sayfayı çevirir ve sayfa aşağı kaydıkça çeviri yenilemeyecektir ve tekrar tekrar ana dile ve çevirecek dile dönüş için basmak gerekir. Bu eklenti tek tık sonrası sürekli çeviriyi kendi yeniliyor ve bu yolla bir kopukluk olmadan sinirin bozulmadan, doğal bir akışla neredeyse kendi dilin gibi okurdun.
Her neyse twitter takibi yapmak amatör meterologları takibi getirdi. Onları takip meteorolojiyi biraz bir kaç siteden biraz daha kendin izlemeyi getirdi. Mesela metologix adlı siteden farklı hava modellerinin çok günlük birikmiş beklenen yağış tahminlerini izliyorum, windy adlı siteden anlık yağış radarı izliyorum çünkü meteoroloji müdürlüğünün radar görüntüsü biraz tuhaf. Telefon uygulamaları iyi olabilir.
Dün akşam yine windy'den anlık yağış radarını bu çevrede yağış olduğu için açtım. Burada nereye ne kadar yağmur yağdığını ve bulut derinliğine dayalı yaklaşık yağış şiddetini görebiliyorsun. Samsun dışında denizde çok güçlü/yüklü bir yağış vardı. Henüz karada değil. Gerçekleşen selden önce sanırım neredeyse en az 3 saat karada değildi yani denizdeydi. Bunun Samsuna karaya yöneldiğini görebilirdin. Bulut yoğunluğuna dayalı olarak renklerle yağış gücü yaklaşık görülebiliyor. Yani bu güçlü bir yağış ve kente girer ve bir saati aşarsa sel olacağını görebilirsin. Meterolog olmana gerek yok. Özel erişime gerek yok. Herkes görebilir. Yani Samsun'lu olsam ya da orada olsam aracım kendim riskli yerde olsam sağlam yere çekerdim. Bugün bakıyorum yollar yarılmış, insanların araçları su altında. Şimdi belediyeye mi görev düşer başkasına mı bilmem ama şunu biliyorum ve görüyorum. Yani çok basit bir şekilde ortalama internet kullanabilen bir insan o yağışı gelirken görüyor. Yağışı önleyemeyebilirsin tamam ama sel riskinin kapına geldiğini yağışın neredeyse üzerinde olduğunu anlık yağış gücünü ve yaklaşık yönünü herşeyi görüyorsun. Olmadan biraz önce.. Bireysel takiple kendini aracını tahliye şansın var.
Şimdi bilgi çağındayız ama ne işe yaradı?
Herşeyi devletten beklememek lazım her mahallede anlık radar takibi yapabilen gençler eğitmemiz lazım. Belediyeler meteoroloji felan hikaye. Bu anlık yağış radarına dayalı takip ve uyarı ayrı bir yapılanma olmalı ya da gerçekten tek tek insanlara öğretilmeli. Diğer durumda insanlar gerçekten neredeyse aptal yerine konuluyor.