Öylesine Konuşmalar _2. sayfa
-
Madem ki bu denli acılar içinde kivraniyorsunuz (ancak yüreği acı içinde olanlar böyle saldırgan tutum takinir)
Sizi yureginizin sesini dinlemekten alıkoyan ne? -
Saygıyı hak etmiyor demek ve küstahlaşmak ancak kindar olanların işidir.
-
güçlülerin zayıfları eziyor olmasının suçlusu sadece güçlüler değildir. Onları güç olarak kabul eden zayıflardır.
-
Yağmurlar yağarken toprağa. Dirilmeyi, diriltmeyi, yaşatıp can vermeyi, cana can katmayı öğretti insana. Oysa çürük elma da can veriyordu, hayat sunuyordu başka canlara.
Fakat beşer göremedi asolanı.__
Habil, İyi yönünü _Kabil ise kötü yönünü gösterir insanoğluna.
Nasıl bakarsak, neyi görmek istersek o şekilde görür ve yine o şekilde ömrümüzü yaşarız.
Çürük elmada kötülüğü de görmek mümkün, iyiliği, cana can katmayı da görmek mümkün.
Tercih irademizin, bizim. -
İnsan, yeryüzünün halifesi. Yaratılmışların içinde en kıymetlisi. Peki bu kıymetlilik neye göredir.? Halife olması, çevresinde dediğim dedik bir siyaset izlemesi, ben merkeziyetçi olması demek mıdır? Diğer yaratılmışlara karşı bir sorumluluktur oysa. Onları koruyup, kollama. İnsanlarla ilişkilerinde, hayvanlarla, bitkilerle, hatta eşyalarla dahi ilişkilerinde ifrat ve tefritten uzak durması.
İnsan denince kelime olarak dahi içimizde, ağır bir yük hissederiz. Sorumluluk, kendimize, çevremize,tüm yaratılmışlara ama en önemlisi yaradana karşı. Yaradanın kelamını ( Kur'an-ı Kerim) anlama, özümseme, teslim olma. Yaşayışının içine yer etme.
Daha bir düşünüyor insan bugünlerde, insan olmanın erdemliliğini. İnsan, etiketinden ziyade, erdemliliğinin şuuruna varabilmiş, insan kelimesini taşıyabilen insan. Bir insan düşünün ki, hayvana tecavüz etmiş. Ve yine bir insan düşünün, masum bebekleri, çocukları paramparça etmiş. Anasının gözleri önünde bebeğinin bacaklarını, kollarını jiletle kesmiş. Ve yine bir insan düşünün, öz be öz anasını, babasını bıçakla doğramış. Peki şimdi de bir başka insan düşünün, bütün bu olanlara seyirci kalmış. Bana dokunmasınlar ne yaparsa yapsınlar ya da bir an üzülüp sonra gündelik telaşlarla neşesini bulan insan. Farkı var mıdır İkisinin birbirinden? Biri yapan, diğeri de bakan, seyirci kalan.
Oysa ne demekti insan? Hani yeryüzünün halifesiydi. Yaratılmışların üzerinde sorumlu. Düşünen, sorgulayan, aklı ve mantığıyla en üst seviyede olan ve sonsuz bir hayat ile mükafatlandırılan, hiçlikten varlığa kavuşan. Nefesi kesiliyor insanın, böylesine bir donanıma sahipken, kendini hayvandan aşağı bir yaşantıyla helak etmesine. -
"Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh
-
canımızı yakmayan acılar üzerinde menfaatler etkili olur.
-
Dün doğru dediğine, bugün yanlış demenin;
Dün yanlış dediğine, bugün doğru demenin
Yarını ise hiç bilmemenin adıdır bilgi. -
“Değer veren hâlden anlar.
Hâlden anlayanla gönül bağı kurulur.
Gönül bağı kurduğunu seversin, ve ondan öğrenmeye açık hâle gelirsin.
İşte öğretmenin gücünün sırrı.”
~
Doğan Cüceloğlu -
özledim
uzay boşluğuna fırlatılmış, tek kanatlı bir kelime. -
Değerlilik hususunda hemen herkes elmasın değerli olduğundan bahseder.
Ama kömürün çok daha değerli olduğunu , kömürün halini bilenler bilir. -
@Efruhte, içinde söyledi: Öylesine Konuşmalar _2. sayfa
Değerlilik hususunda hemen herkes elmasın değerli olduğundan bahseder.
Ama kömürün çok daha değerli olduğunu , kömürün halini bilenler bilir.İnsanın değerini anlayabilmek, kömürün halini bilmek kadar kolayca olabilseydi keşke.
-
@Efruhte, içinde söyledi: Öylesine Konuşmalar _2. sayfa
İnsanın değerini anlayabilmek, kömürün halini bilmek kadar kolayca olabilseydi keşke.
Bundandır belki de aşıkların büyük bir şevkle yanmayı istemesi.
-
Elması değerli kılan, elmasa kıldığın nazar.
Kömürü değersiz kılan, görmesini bilemediğin halindir. -
Sınırlı bilgileriyle,sınırsızlığı bulduğunu sanıp ahkâm kesenlerin asrındayız.
-
Birilerinin birileri üzerine dayattığı fikirlere bilgi deniliyor.
-
Kalp olmadan beynin, beyin olmadan kalbin yeri yoktu. Hayata tutunmak, ögrenmek, sevmek sevilmek ne varsa yaşamak için herşeyi yapabilmek, anlamlandırmak ya da hayatın anlattıklarını dinlemek.
-
İnsan kalbiyle düşünür. Kalbiyle anlar.
Kanın dolaşımını sağlayan, beyne kanı ileten kalptir.
-
İnsanlar kadar ahmak yaratıklar var mıdır bilemiyorum. Yıllar var ki hep aynı konuları konuşmaktan ve hep aynı kavgaları yapmaktan yorulmadilar. Şöyle bakıyorum da sosyal medyaya kendilerini ifade edebilmekte bile yoksunlar küfürler, hakaretler, neler neleeer...
Sorsan aynı neslin çocukları bunlar. Ama aynı atalarin değil . Aynı tarihi yaşayan neslin evlatları ama aynı tarih onların değil.
Neyi, niçin kavga ettiklerinin farkinda değiller bile aslında.
Şöyle bir bakmak bile çok yordu beni. -
Bir küçük balığın bildiği kadardır belki de insanlığın dünyayı, uzayı bilişi. Oldu da denizden dışarıya kafasını uzattiginda gördüğü en uzak yer sadece gökyüzüdür. Ve o gökyüzünün ötesinde bir yerin olabileceğine dair bir fikir dahi yürütemez.