Mechanoluminescence - Mekanik Işıma
-
Depremde neden ışık çıkar , sorusunun yanıtlarından biridir. Sıkışan katı cisimler kırılırken üzerindeki fazla enerjiyi ışıma yaparak yayarlar. Kırılma sırasında oluşan iyonlar ışıma yaparak enerjiyi dönüştürür.
Aslında enerjinin dönüşümü yasasının bir türüdür.
Aynı olayın daha yüksek güç ile denenmesi ile daha güçlü ışımalar oluşur yani çekirdek ışıması , yani radyasyon.
Bir cismi yıldızlarda olduğu gibi aşırı güçle sıkıştırırsanız çekirdek ışıması oluşur. Aynı etkiyi yüksek elektrik akımı vererek de görebilirsiniz. Radar vericileri böyle çalışır. Daha fazlası ise çekirdek parçalanması ile sonuçlanır.
Konumuz çekirdek ışıması değil ancak klasik mekanik ile dalga mekaniğinin aynı mantıkla çalıştığının göstergesidir.
Birbirlerinden farklı değiller. Newton fiziği diye adlandırılan klasik mekanik hiçbir zaman çekirdek fiziği yada dalga mekaniği ile çelişmez. Sadece klasik fiziğin boyutları farklı olduğundan dalga fiziği ile net bir şekilde karşılaştırılamaz.Mekanik ışıma olayı bunun net göstergelerinden biridir.
Japonlar bu yöntemi geliştirmişler. Yapıların içinde oluşan çatlakların kolayca ve zararsızca belirlenmesinde kullanmaktalar. Herhangi bir karot örneği almadan betonu delmeden ve pahalı cihazlar kullanmadan bir bant sayesinde çatlağın boyutunu ve ilerleyişini belirleyebiliyorlar.
https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/shows/2015274/
https://www.sciencedirect.com/topics/chemistry/mechanoluminescence