Emlak Satış Sitelerinden Memnunmusunuz?
-
Örneğin sahtesinden.com adlı internet satış sitesinde aynı resimlerle oluşturulmuş birden fazla ilanlar var.
Veya hiç olmayan proje resimleri ile yayınlanan ilanlar var.Şimdi sahtesinden.com adlı internet sitesi için bunlar sorun olmuyor ama sizin biometeik resminizi sisteme yüklemenizi istiyor. Aksi halde şüpheli işlem yapmış kabul edilip girişinize izin verilmiyor.
-
@kâfir-imam cunku musteri azalacak
-
@phi, içinde söyledi: Emlak Satış Sitelerinden Memnunmusunuz?
@kâfir-imam cunku musteri azalacak
Sahibinden.com sitesi benden biometrik resim ve kimlik kopyasını istiyor . Ya tam bir şüpheli hareket. Ne yapacakmış merak ettim. Tapu dairesinde bile resim istemiyorlar. Ama uyduruk satış ilanları ile dolu bir emlak sitesi benden böyle bir kimlik doğrulama yöntemi istiyor.
Sakın ha biometrik resminizi olur olmadık kolpacılara vermeyin. Sadece kimlik pasaport ve ehliyet için kullanılmalıdır.
Biyometrik resminizi kameraya taratıp sizin yüzünüzü taklit edebilirler.
-
@kâfir-imam o arka planda calisan bir sistem var tc kimlik ile resim uyusup uyusmamasini kontrol ediyor.
Aslinda yasal bir sorun oldugu zaman mahkemeye rahatca sunabilmeleri icin bir calisma o ve kotu birsey degil ama dediginiz gibi farkli metodlarda var onlar da kullanilabilinir.
-
@phi ama bu internet sitesi sorumluluk almıyor hiçbir konuda. Orada hayali yayınlanmış gerçekte olmayan bir çok ilan var. Onların bile sorumluluğunu almıyor. Daha geçen gün kurcaladım aynı resimle 10 taneden fazla farklı fiyatlarla ilan yayınlanmış.
-
@kâfir-imam ee tabii serbest piyasa hatta kim kime ne tutturursa piyasasi.
rekabet kurumu nerede mesela? bir urunun ortalama fiyatindan ornegin %5 +- satisi olmali fazlasi ekstra vergi dilimine girmeli bence gibi gibi.
Ama ne oldu bu rejim ile denetim diye birsey yok. Zabita ile olacak is degil bunlar mufettisler, bilir kisiler, kurullar cok bos cokk
-
@kâfir-imam bu arada firmalarin kendilerini koruyup sorumluluk almamasini hakli bulurum, cunku kimse zarar etmek istemez.
-
@phi bu işten para kazanıyorsa sorumluluk almak zorunda. Satır başına 350 TL ilan parası alıyor. İlan veren kişinin tapu yada ruhsatını isteyip sorgulatmak zorunda. Aksi halde çıkar sağlamak için dolandırıcılığa ortak olmuş olur.
Nasıl ki televizyonlarda yayıncılık sorumluluğu var. RTÜK biniyor tepelerine. Satış ve komisyon sitelerine de sorumluluk verilmeli. Sahtekar ile düzgününü kendileri ayıklayacak.
Benden kimlik ve biometrik resim isteyene kadar elindeki kolpa ilanları denetlemeli.
Bakın örneğin Google da özel işletme kar amaçlı kurulmuş ama siz google a kendi firmanızı kaydettiğiniz zaman sizden habersiz olarak kendi elemanını gönderip işletmenizin orada olup olmadığını kontrol ettiriyor. Verdiğiniz bilgilerle uyuşup uyuşmadığını kontrol ettiriyor ve işletmenizin cadde sokak resmini çekip siteye ekliyor. Arama yapan kişilerin de sizin işletmenizin çevresini görebiliyor.
Sahibinden.com sitesinde birçok ilan fotoşop ile yayınlanıyor. Çevresinde sanayi olan bir site fotoşop ile orman içerisinde gösteriliyor. Çamurlu sokaklar fotoşoplanıp çimenlik park içinde gibi gösteriliyor. Bir araba katalog resmi ile ilana çıkıyor sıfır araç gibi.
Bütün bunlar satış sitesinin sorumluluğundadır. Eğer sorumluluk almıyorsa beni de denetleme hakkına sahip olmaz. Twitter'da ki emlak ilan sayfalarından farkı yok aslında. Twitter'da bile muhatabın var. Ama sahibinden.com da muhatap bulamıyorsun.
-
Bu sahtesinden.com adı ilan sitesinin sürekli olarak kimlik resmini istemesi piyasadaki dolandırıcılık olaylarının ne kadar kolay yapılabileceğinin göstergesidir.
Polis bile kimlik isteme yetkisini kullanmak için savcılık izni alırken bu sahtesinden.com adlı sarı ilan sitesi kimlik ehliyet ruhsat gibi belgelerin yüklenmesi şartını koşuyor.
Aynısını Uber firması da yapmaktadır.
Ne idüğü belirsin bu şirketlere neden kimlik vereyim. Elektronik kimliklere daha yeni geçildi. On yıl sonra ne amaçla kullanılacağı da belli. Tüm banka bilgileri tek kimlikte birleşecek.
Bu or. Ço Lara kimlik bilgilerimizi şimdiden verip malzeme mi verelim.
Bunun sorumluluğu yine vatandaşta
Bilgi hırsızlığı yapıldığı takdirde hiçbiri sorumluluk almıyor.
-
Arkadaşlar aklınızda bulunsun kimlik ve parmak izi bilgilerinizi paylaşma zorunluluğu isteyen ticari işletmelere bunu hatırlatın. Kişisel verilerin gizliliği kuralını ihlal ediyorlar.
Kimlik gösterip ad soyad yazdırıp geçebilirsiniz.
Düşnsenize markete girdiniz kimlik ve parmak izi soruyorlar. İnternet üzerinden istenen bilgilerin bundan farkı yok.
Sadece kimliği polis alabilir o da alıkoyma süresinin dışında tutamaz. Bunlar size ait şeyler. Bir plazaya giriyorsunuz parmak izi istiyorlar , işyeri bile bu bilgiyi isteyemez. Yasal değil