Gizemli Tanzanya Gülme Salgını (1962)
-
https://tr.wikipedia.org/wiki/Tanzanya_gülme_salgını
1962 Tanzanya Gülme Salgını, takvimler 30 Ocak 1962 tarihini gösterdiğinde Tanzanya’da yaşanan bir gülme krizi salgınıdır. Dünya tarihinde gerçekleşmiş en ilginç salgınlardan biridir. Bu salgından tam 30 bin kişi etkilenmiştir.
Bu gülme krizi salgını oldukça ilginç ve gizemli bir olay olarak kaydedilmiştir. Tıp literatüründe "Tanzanya Gülme Salgını" olarak bilinen bu olay, tıbbi anlamda açıklanamayan, istemsiz ve kontrolsüz gülme nöbetlerine neden olan bir salgındır.
Salgının başlangıcı, bir şakanın neden olduğu basit bir gülme kriziyle başlamış olsa da, zamanla kontrolden çıkmış ve bulaşıcı hale gelmiştir. Özellikle gençler arasında yayılan bu salgın, okulun kapanmasıyla birlikte köye yayılarak daha büyük bir boyuta ulaşmıştır.
Salgın sırasında yaşanan semptomlar, gülme nöbetleriyle birlikte baygınlık, kızarıklık ve ağlama ataklarını içeriyordu. Bu semptomlar, normal bir gülme krizinden çok daha ciddi ve kontrolsüz bir şekilde ortaya çıkıyordu. Uzmanlar, bu semptomların nedenini belirlemekte zorlanmışlar ve salgının bilimsel bir açıklamasını bulamamışlardır.
Salgının kontrol altına alınması için karantina bölgeleri oluşturulmuş ve tedavi çalışmaları başlatılmıştır. Ancak, salgının tam olarak nasıl yayıldığı ve neden bazı insanları etkilediği hala net değildir. Bu olay, tıp dünyasında nadir görülen ve tam olarak anlaşılamayan gizemli bir olay olarak kalmıştır.
Olayla ilgili araştırma yapan Teksas A&M Üniversitesi'nden Christian Hempelmann, kahkaha salgınını stresli ortamlarda oluşabilecek kitlesel psikojenik veya sosyojenik bir hastalık vakası olarak tanımladı. Çünkü 1962'de, Tanzanya bağımsızlığını yeni kazanmıştı. Bu sebeple öğrenciler, öğretmenlerinin ve ailelerinin kendilerinden daha fazla beklentiye girdiğini belirtmişler. Bu da aşırı strese yol açmış, stres sonucunda da bu olay meydana gelmiştir.
Konu ile ilgili araştırmalar uzun süre devam etti. Kimi uzman, salgının evdeki ''geleneksel muhafazakarlık'' ile okuldaki bu inançlara meydan okuyan yeni fikirler arasındaki kültürel uyumsuzluğun bir çatışması sonucunda ortaya çıkmış olabileceğini dile getirdi. Kimisi de salgının sebebinin, beyni etkileyen viral bir enfeksiyon veya virüsten kaynaklı olabileceğini ileri sürdü. O dönemde salgınla ilgili kayıtların iyi tutulmamasından ötürü salgının sebebini söyleyen bazı bilgiler güvenilir değil. Sonuç olarak, hiç kimse bu salgından kalıcı olarak etkilenmedi. Nedeni de tam olarak asla anlaşılamadı.
-
Büyük olasılıkla bir çeşit deney kurbanı olmuşlardır.