-
Sihizm’in temel inancı yalnızca bir Tanrı olduğu inancıdır. Bu inanç Sih kutsal metni Guru Granth Sahib’de açıkça ifade edilmektedir: “Sadece bir yüce Tanrı vardır; başka tanrı yoktur.” Sihlerin tanrısı sonsuz ve sınırsızdır ve bu nedenle ancak sınırsız sayıdaki isim, sıfat ve niteliklerle tanımlanabilir. Evrendeki her şey Tanrı tarafından yaratılmıştır. Yine kutsal metin Granth Sahib bu durumu şöyle açıklar: “gezegenleri, güneş sistemini ve yer altı dünyasını o yarattı. O gizli olanı açığa çıkardı. O dünyayı kendi istediği zamanda yarattı. Herhangi bir desteğe ihtiyaç duymaksızın evreni idare etti.” Tanrı’yı bilmek için Sihler onun daima hatırlanmasını, onun sıfatları ve nitelikleri üzerinde tefekkür edilmesini tavsiye etmektedir. Boş dinî ritüeller ve hurafelerin herhangi bir değeri yoktur.
Sihler yaşamalarının Tanrı ile yakın ilişki ve Sih toplumunun bir parçası olarak gerçekleştirirler. Sih düşüncesinde ideal olan inancın davranış ile tamamlanmasıdır. Kişi iyi bir hayat yaşamak için Tanrı üzerinde tefekkür ettiği kadar iyi davranış ve tutumlarda da bulunmalıdır.
Sihler insanoğlunun doğum-yaşam-ölüm ve yeniden doğum döngüsü içinde olduğuna inanmaktadır. Sihizm’in benimsediği bu inanç Hinduizm, Budizm ve Caynizm gibi Hind bölgesinin diğer dinleri tarafından da paylaşılmaktadır. Her bir yaşamın niteliği karma kanunu bağlıdır. Bu döngüden kurtuluşun yegâne yolu Tanrı’yı bir bütün olarak bilme ve onunla bütünleşme ile mümkündür.
Sihizm’in manevi eğiliminin merkezini bu inanç oluşturur ve Sihler Tanrı’yı öğrenmek, tecrübe etme ve sonuçta Tanrı’yla bir olmayı hedeflerler.
Bunu yapmak isteyen bir Sih dikkatini kendilerinden Tanrı’ya çevirirler. Bu yoğun tefekkür sürecini başaranlar Tanrı’nın rahmeti aracılığıyla özgürleşmeye ulaşırlar. Bu sürecin temel anlayışı insan kendi durumu içinde herhangi bir ilahi gelişimi elde edememekle birlikte bu tecrübeyi Tanrı kendilerine bahşeder. Bununla birlikte Tanrı kutsal kitap aracılığıyla ve kendisine ulaşmanın en güzel örneğini yansıtan bazı azizlerin örnekleriyle insanlara manevi seyrin yolunu gösterir.
Sihler Tanrı’nın insanoğlu tarafından doğru bir şekilde anlaşılamadığını kabullenmekle birlikte onun sevgi, ibadet ve tefekkür ile tecrübe edileceğine inanmaktadırlar. Sihler Tanrı’yı hem kendi içsel dünyalarında hem dış dünyada aramaktadırlar. Sihler bunu yaparken özgürleşmeyi ve Tanrı’yla birliği elde etmeyi başardıklarına inanırlar.
Sihler Tanrı’yı görmek istediklerinde hem yaratılmış dış dünyaya hem de kendi kalp ve ruhlarına bakarlar. Buradaki amaç Tanrı’nın bütün aleme verdiği ilahi düzeni görmek ve bu suretle Tanrı’nın mahiyetini anlamaktır. Sihizm’e göre pek çok insan gözleri bencillik ve gururlarıyla ve fiziksel dünyaya düşkünlükleriyle köreldiğinden Tanrı gerçekliğini kavrayamazlar.
Sihizm’in ikinci temel inancı her varlığın bir ruha sahip olduğudur. Bu ruh ebedidir ve onun görevi bedenden özgürleşmektir. Sihler reinkarnasyon, samsara ve karma gibi temel Hindu inançlarını paylaşırlar.
Bu anlayışla uyumlu bir şekilde Tanrı’ya giden pek çok yolun var olduğu inancı oldukça güçlüdür. Dolayısıyla Sihler, diğer inançlara en hoşgörülü dinsel grup olarak nitelenir. Guru Granth Sahib’de diğer dinlere ilişkin atıflar da bu yöndedir: ‘‘Bazıları Vedaları okur, bazıları Kur’an. Bazıları mavi elbise giyer bazıları beyaz. Bazıları kendilerini Müslüman olarak niteler bazıları Hindu. Bazıları cenneti arzular, bazıları göklerin hasretini çeker. Nanak der ki, Tanrı’nın iradesini bilen kişi kendi rabbinin sırlarını da bilir.” Diğer bir pasajda ise “Vedalar ve Puranalar Tanrı’nın kudretiyle var olmuştur, Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam’ın da kutsal metinleri. Bütün düşünceler onun kudretiyle var olmuştur.
Sihizm’in son inanç esası bir kimsenin yaşamını nasıl sürdüreceği üzerinedir. Sihler iyimserliği, olumlu düşünmeyi ve Tanrı’nın her zaman yardımını sunacağının bilinmesi gerektiğini savunur. Ayrıca disiplinli ve basit bir hayat sürmek, dua ve meditasyonda bulunmak, erken kalkıp işe koyulmak, alkol, uyuşturucu madde ve sigaradan uzak durmak tavsiye edilmektedir. İyi eğitim almaya eğilimli olan Sihler iş ve ticari girişimlerde oldukça başarılı olmakla birlikte gelirlerinin bir kısmını hayır işlerinde harcamaya da isteklidirler. Daha da önemlisi Sihler kötülükten kaçınıp, iyi yaşamak zorundadırlar.
-