Ekonomide Büyük Reset Nedir
-
Bu konuyla ilgili çok sansasyonel bilgiler var. Ama büyük reset dedikleri olay olduğunda ne olacak bilen var mı?
Daha önceden de olmuş ama ben hiç farketmedim. Kime ne faydası ne zararı olacak acaba?
-
@kâfir-imam Bunun için bir yazı düşünüyordum ama madem başlık açılmış bu konudaki görüşümü paylaşayım.
Bu teori aslında Karl Marks'ın tüm işçi sınıfını etkileyen komünizm anlayışına karşı kapitalistlerin getirdiği demokrasi ile kapitalist sisteme daha önceden reset atılmıştı. Bu teori de onun bir devamı niteliğinde.
Devrimlerin başarılı olması ama iç ve dış etkenler nedeniyle yaşamda tutunamamasıyla, son güçlü kale olarak görülen Sovyetlerin yıkılması kapitalizmi rakipsiz olarak zirveye çıkardı.
Dinlerin ve medyanın propagandasının etkileriyle birlikte artık sömürüye karşı ciddi ayaklanma sıfıra inmiş, kapitalist sistem ezilen sınıf için tek şans olarak kalmıştı.
Ancak bu durum kapitalizm için bir başka sorunu doğurdu.
Bir yandan sermaye sahiplerinin kazançları devletlerin gelirinin üzerine çıkarken diğer yandan Çin ve Rusyanın maddi ve manevi gücü artıyordu.
Bu durum hem ciddi rakipler doğurmuş hem devletlerin halkı kontrol etmesini güçleştirmişti.
Çünkü dünyanın geliri bir kaç kişide toplanırken, halkta işsizlik, yoksulluk artıyor ve böylece bir başka şekilde daha ciddi boyutta halk ayaklanmasının önünü açıyor.
Zira boş tencereler kısa vadede idare edilebilir ama toplumu uzun soluklu tutamaz.
İşte Karl Marks'tan sonra demokrasi veya sosyal demokrasi ile nasıl kapitalizme reset attılarsa şimdi de bu sorun nedeniyle bir başka reset atma derdindeler.
Ancak bu defa işleri daha zor.
Çünkü devletlerden daha güçlü kapitalistleri ve güçlü bir Rusya ile Çin'i kendileri yarattı.
Dolayısıyla bu teori ile bir yandan Çin ve Rusya'yı tuzağa düşürmek ve kendi kazdıkları kuyuda boğulmamak için çareler peşindeler.
Bunun için toplumlar da dahil insan türüne herşeyi yapabilirler. -
Bunun çözümü basit aslında. Gelir dağılımını düzeltmek.. bunu para basarak kamu kaynaklarını peşkeş çekerek de yapabilirsiniz nitekim 1980 den sonra öyle yaptılar ama sonuç hiper enflasyon oldu.
Bunu yapmanın en etkili ikinci yolu ise tekelleşmeyi kaldırıp halkın orta ölçekli iş imkanlarını çoğaltmak.
Bugün milyarlderler market işletiyor , kafe açıyor , fırıncılık yapıyor, Sabancı su satıyor, koç eanaflığa soyunmuş, Trendyol tekel olma peşinde..
İşte bu garabetin sona ermesi sorunu çözer. O milyarderlerin de sanayi üretmesi gerek. Sabancı su satmak yerine otomatik dolum ve ambalaj makinaları üretsin. Koç esnaflık yapacağına ağır sanayi işletmeleri açsın.
Bırakında halkın yapacağı işleri orta gelirli vatandai yapsın.
Ancak bu şekilde sistem düzelir. CHP nin yeşil para temiz para bulmaya gitmesi de sorunu çözmez. Gelen para babanın malı değil. Birkaç yılda geri dönecek ait olduğu kasaya.
Bize bu ülkede kalacak değerli para lazım.