Anlıklar
-
@TENTEN Fındık bahçeleri çoğunun dedesi tarafından dikildi. Biz ocak deriz küme halinde dal ve ağaçlardan oluşur. Yaklaşık 6-8 adet diyelim.
Şimdi ziraate sorsaydık 7 metre arayla dikin derdi. Bir ocakta 6 dalı geçmeyin derdi. Eskiler toprak verimini ve gelişebileceği yüksekliği hesaplayarak olası en sık dikimi yapmış. Yani 3 metre 4 metre arayla fındık dikmişler. Bir ocakta 20 dal vardır. Kesmeye kıyamaz. Çok olacak diye.
Yeni sürgünlerle gençleştirme yapılır ancak çoğu kök yine de yaşlıdır .Yani çay içinde söylenir. Sökülüp yeniden dikme verimi artırabilir ancak eski verime ulaşması 15 yıl sürecek. Yani bu ağaç. Aralarda dikim yapamıyorsun. Güneş alacak boşluklar yok. Ziraai budama, yani en iyi güneş ve ışığı alabilecek budama son yıllarda öğrenilemeye başlanıyor ve yeni yeni ancak bu da tam uygun değil çünkü sık dikilmişler. Fındıkçıların ne kadarı bilemem ama bana göre kabaca neredeyse bizim bu sahil kesiminde 3/4 ü dışarıdan fındıkçı. Yani işi gücü var ve babadan yer kalmış. Bahçeye kendi bakmıyor. Her işini yevmiyeyle yaptırır. Bu kişiye fındığı sattığında ele geçenin yarısı kalırsa şanslı.
Sıfırdan ortalama verimli düzlük bir arazide, dikilecek fındık çeşidine kadar seçim yaparak, kaba bir eğitim alarak ve bugün fındık işine başlansaydı ve saf çiftçilik yapılsaydı yıllar sonra dönümden 250 kg alırdık.
-
@TENTEN
Bunun felsefe açısından öjenikten ne farkı var? (Free Market Capitalism yazan resimden bahsediyorum)
Kafası çalışmayan veya şanssız insanları evsiz-madde bağımlısı filan yapıyorsun. Bunun ahlaki açıdan öjenikten bir farkı yok.
Komünizm ve öjenik beraber uygulanamaz, komünizmin-sosyalizmin hedefi zaten eşitliktir.
Üstelik bu eşitlikte zeka, ırk gibi farklılıklar da ciddiye alınmaz. Tam eşitlik yani.
Komünizm, ırkçılık ve öjenik ile bu yüzden çelişir. İsrail de nasıl uygulandığının önemi yok. (Teorik ve psikolojik boyutundan bahsediyoruz.)Hatta komünizm de hayvan ve insan bile eşittir. Bu yüzden komünistlerin önemli bir bölümü et yemeyi hoş görmez. (Ben et yemeyi hoş görüyorum, komünist değilim, abartılı hayvan sever de değilim.)
-
Marksist felsefeye göre toplumsal eşitlik, kişisel gereksinimler ve yaşam tarzı alanında eşitlikçilik değil, sınıfların kaldırılması anlamında bir eşitliktir. Marksist düşünür ve Vladimir Lenin'den sonra SSCB liderliğini yürüten Josef Stalin bu durumu İdeolojik-Politik Önderlik Sorunları adlı eserinde 3 maddede açıklar;[1]
Bir kez kapitalistler devrildikten ve mülksüzleştirildikten sonra, tüm emekçilerin sömürüden kurtuluşta eşitlik;
Üretim araçları bir kez tüm toplumun mülkiyeti haline geldikten sonra, herkes için, üretim araçları üzerinde özel mülkiyetin kaldırılmasında eşitlik;
Herkes için yeteneklerine göre çalışma yükümlülüğünde eşitlik ve tüm emekçiler için performansına göre ödenme hakkında eşitlik (sosyalist toplum); herkes için yeteneklerine göre çalışma yükümlülüğünde eşitlik ve tüm emekçiler için gereksinimlerine göre alma hakkında eşitlik (komünist toplum).
Kapitalizmi savunan bazı yazarlar zaman zaman marksist sosyalizmi, her şeyin eşitlikçilik ‘ilkesine’ tabi olduğu, eski bir çarlık kışlası gibi göstermeye çalışmışlardır. Marksizm bu konuda, insanların zevklerinin ve gereksinimlerinin nitelik ya da nicelik bakımından, ne sosyalizm döneminde, ne de komünizm döneminde eşit olmadığı ve olmayacağından hareket eder. Bundan, sosyalizmin, toplum üyelerinin gereksinimlerinin eşitlikçiliğini, eşitleştirilmesini, aynılaştırılmasını, onların beğenilerinin ve kişisel yaşam tarzlarının aynılaştırılmasını talep ettiği, Marksistlerin planlarına göre herkesin aynı giysiyi giymesi ve her birinin, aynı yemekleri aynı miktarda yemesi gerektiği sonucu çıkarmak; marksist yöntemle uyuşmayan durumlardır.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Toplumsal_eşitlikSosyalizmde Komunizmde öyle eşitlik yok.
Onlar kapitalistlerin yakıştırması. -
@TENTEN Alıntıda yazanın bahsettiğimle alakası yok ama neyse. Anlaşılamadık sanırım.
Bu konuyu kapatalım. -
Çin'de tüm kolej/üniversite birinci sınıf öğrencilerinin ulusal savunma geleneği olan askeri eğitime katılmaları gerekmektedir.
https://twitter.com/thinking_panda/status/1697815637740146721
Çin köylerindeki okullar tek bir öğrencisi bile kapatılamıyor.
-
Onların hiçbiri için bir daha depresyon ve anksiyete olmayacak
Tek çocuklu kardeşsiz ulusun tüm çocukları birbirine kardeşti..
-
Aptallar İstanbul'da nazi bayrağı açmış.
Bu kadar da aptal olunmaz.https://twitter.com/ajans_muhbir/status/1698246053869281756?s=20
-
@ictenlik, içinde söyledi: Anlıklar
Onların hiçbiri için bir daha depresyon ve anksiyete olmayacak
Tek çocuklu kardeşsiz ulusun tüm çocukları birbirine kardeşti..
İzcilik, Askerlik toplu ibadetler vb eğitimler sorgulamadan otoriteye itaati aşılar.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Milgram_deneyiBirde herkes aynı şeyi yapıyorsa o doğrudur anlayışına yol açar.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Sürü_psikolojisi -
İncir yiyebiliyor musunuz?
Yüce ülkeniz dünya incirinin dörtte birini üretiyor ve en büyük üretici, incir yediniz mi?
Biraz önce kardeşim geldi ve ağaçtan incir alırken "incir aslıdan meyve değilmiş" deyince google da bir arama yaptım ve karşıma uluslararası "amazon" da satılan kuru Türk inciri çıkacaktı. Altında 1743 yıldızlı yorum ve değerlendirme vardı. Biraz düşündüm. Sonra fiyatlarına baktım.
Burada kuşlarla, arılarla ve böceklerle paylaşıyoruz.
-
Çin'i izlemeyi öneririm. Sosyal medya yoluyla...
Çin batı kavramsallaştırmasıyla kavranmaya uygun değil
-
Orada kültür, toplum, ahlak, kültür yapılanması hiç bir şey batıya benzemiyor. Çok az yabancılık duyacaklar ve ..Çin'i izleyin. Çin farklı.
Çin'den Çin'den haber alarak haber alın.
-
Çin'i izlemeyi öneririm. Sosyal medya yoluyla...
Çin batı kavramsallaştırmasıyla kavranmaya uygun değil
Orada kültür, toplum, ahlak, kültür yapılanması hiç bir şey batıya benzemiyor. Çok az yabancılık duyacaklar ve ..Çin'i izleyin. Çin farklı.
Çin'den Çin'den haber alarak haber alın.
Ben montaj için gelen çinlilerle birebir çalıştım.
Montaj için göndermişler ama yatacak yer ayarlamamışlardı. Fabrika içinde yatmışlardı.
Cep telefonları ürettikleri halde kendilerine ait telefonları yoktu.
Karşılaştıkları sorunları ülkelerine bildiremiyorlardı. Ondan bundan telefon dileniyorlardı.
Birde övünüyordu. Çinde ki fabrikanın genel müdürü kadar maaş alıyorum diye.(300 dolar idi)
Aynı işi yapan italyan 10000 dolar alıyordu.
Nufus fazla olduğu için hepsi askere gitmiyor.
Askerlik yapmadığını söylemişti biri.
Birde Mao Zedung adını söyleyince aşırı korkuyorlardı. Eli ayağı dolaşıyordu iş yaparken.Ha birde ben ben 80 li yıllardan beri onların radyolarını dinliyorum türkçe servisini.
-
Dediğim daha ziyade şu. twitter takip duvarıma düşen gönderilerle 3-5 Çin'li hesap takibe aldım ve bunları uzun süredir izliyorum. Bunu açıklamam güç ama yukarıda paylaştığım o çocuklar, onların batılı akranlarına göre anksiyete ve depresyon yaşama olasılıkları gerçekten daha az olacak.
-
Yunanistan 16 gündür söndüremediği orman yangınlarıyla boğuşuyor ve tarihinin güçlü yağışlarından birini almak ve yangınlarını söndürme işini doğa halletmek, üzere olabilir. Bu uzun zamandır meteoroloji takip ekranımda gördüğüm en güçlü yağış tahmin olaylarından ve yağışlı hava sistemlerinden biri .Muhtemelen yağacak olası yağış ülkenin bir yıllık toplam yağışı kadar. Bu olacaksa şimdiden geçmiş olsun dilerim.
https://meteologix.com/tr/model-charts/gfs-hd/greece/accumulated-precipitation/20230908-0600z.html
https://meteologix.com/tr/model-charts/deu-hd/greece/accumulated-precipitation/20230908-0600z.html -
Samsun seli
Yıllar geçti, yaşam savurdu ve en son sosyal medya ve internet insanı olduk. En son twitter takipçisi oldum. Buradan tüm dünyadan ve her dilden hesaplar takip ediyorum. Öncelikle anlık çeviriyi aşağıdaki videodaki eklentiyi chrome tarayıcıya ekleme yoluyla çözdüm. Tarayıcıların kendi çevirmenleri var ancak önyüklenmiş sayfayı çevirir ve sayfa aşağı kaydıkça çeviri yenilemeyecektir ve tekrar tekrar ana dile ve çevirecek dile dönüş için basmak gerekir. Bu eklenti tek tık sonrası sürekli çeviriyi kendi yeniliyor ve bu yolla bir kopukluk olmadan sinirin bozulmadan, doğal bir akışla neredeyse kendi dilin gibi okurdun.
Her neyse twitter takibi yapmak amatör meterologları takibi getirdi. Onları takip meteorolojiyi biraz bir kaç siteden biraz daha kendin izlemeyi getirdi. Mesela metologix adlı siteden farklı hava modellerinin çok günlük birikmiş beklenen yağış tahminlerini izliyorum, windy adlı siteden anlık yağış radarı izliyorum çünkü meteoroloji müdürlüğünün radar görüntüsü biraz tuhaf. Telefon uygulamaları iyi olabilir.
Dün akşam yine windy'den anlık yağış radarını bu çevrede yağış olduğu için açtım. Burada nereye ne kadar yağmur yağdığını ve bulut derinliğine dayalı yaklaşık yağış şiddetini görebiliyorsun. Samsun dışında denizde çok güçlü/yüklü bir yağış vardı. Henüz karada değil. Gerçekleşen selden önce sanırım neredeyse en az 3 saat karada değildi yani denizdeydi. Bunun Samsuna karaya yöneldiğini görebilirdin. Bulut yoğunluğuna dayalı olarak renklerle yağış gücü yaklaşık görülebiliyor. Yani bu güçlü bir yağış ve kente girer ve bir saati aşarsa sel olacağını görebilirsin. Meterolog olmana gerek yok. Özel erişime gerek yok. Herkes görebilir. Yani Samsun'lu olsam ya da orada olsam aracım kendim riskli yerde olsam sağlam yere çekerdim. Bugün bakıyorum yollar yarılmış, insanların araçları su altında. Şimdi belediyeye mi görev düşer başkasına mı bilmem ama şunu biliyorum ve görüyorum. Yani çok basit bir şekilde ortalama internet kullanabilen bir insan o yağışı gelirken görüyor. Yağışı önleyemeyebilirsin tamam ama sel riskinin kapına geldiğini yağışın neredeyse üzerinde olduğunu anlık yağış gücünü ve yaklaşık yönünü herşeyi görüyorsun. Olmadan biraz önce.. Bireysel takiple kendini aracını tahliye şansın var.
Şimdi bilgi çağındayız ama ne işe yaradı?
Herşeyi devletten beklememek lazım her mahallede anlık radar takibi yapabilen gençler eğitmemiz lazım. Belediyeler meteoroloji felan hikaye. Bu anlık yağış radarına dayalı takip ve uyarı ayrı bir yapılanma olmalı ya da gerçekten tek tek insanlara öğretilmeli. Diğer durumda insanlar gerçekten neredeyse aptal yerine konuluyor. -
@ictenlik cok uzuldum ya gordum gercekten uzun zamandir olmayan bir durum sanirim samsun icin.
-
-
Findik ve caylar bereketlensin ne diyelim
-
@phi, içinde söyledi: Anlıklar
Findik ve caylar bereketlensin ne diyelim
Aslında Samsun seliyle anlatmak istenen şu idi.
Şu an Yunanistan bir yağış sistemi bekliyor. Az önce Daniel Fırtınası adı verdiler. Bu neredeyse günlerdir görülüyor. Ülkenin büyük bölümünü etkileyecek çok güçlü bir yağış sistemi. Uyarılar yayınlayabilirler, insanlar önlemler alabilir, riskli bölgeler tahliyeler yapılabilir .Bunların çok azı yapılacak çünkü hava takibini sınırlı bir grup yapar. Onar uyarıları resmi yetkililere gönderir. Onlar halka uyarı mesajı yayınlar. Bu aradakiler gözünden bu sürekli olan bir şeydir ve kimse bunun gücünü direkt hissetmediği ve olayı kendi gözlemlemediği için yeterince önlem almaz.
İkincisi bu bir yağış tahminidir/kestirmedir ve bu tam gerçekleşmeyebilir ya da yağışlar tam olarak hava tahminlerini işaret ettiği alanları vurmayabilir ama şu var. Anlık nereye ne kadar yağmur yağdığını ve yağmurun hareketini gücünü gösteren yağış radarları var. Bu canlıdır. Samsunu bundan anlattım. Samsun'a güçlü bir yağış tahmini yoktu ama hava radarında yağış Samsuna gelmeden 3 saat önce tüm gücüyle görülebiliyordu. Yolları kurtaramazlar ama insani ve maddi hasarın azaltılmasını sağlama için 3 saat vardı. Yunanistan içinde bu böyle olacak ve burada bilgi akışı yok. Bozkurt seli de aynı.
-
Istanbul'da valilik afet konulu mesaj gonderdi, sel olacak yogun yagmur bekleniyor falan bir iki damla yagdi yagmadi yani.
Meger Samsun icinmis. Arada ne kadar meridyen var sen dusun bu kadar isabetli ongorulerimiz var bizim.