Anlıklar
-
Yunanistan 16 gündür söndüremediği orman yangınlarıyla boğuşuyor ve tarihinin güçlü yağışlarından birini almak ve yangınlarını söndürme işini doğa halletmek, üzere olabilir. Bu uzun zamandır meteoroloji takip ekranımda gördüğüm en güçlü yağış tahmin olaylarından ve yağışlı hava sistemlerinden biri .Muhtemelen yağacak olası yağış ülkenin bir yıllık toplam yağışı kadar. Bu olacaksa şimdiden geçmiş olsun dilerim.
https://meteologix.com/tr/model-charts/gfs-hd/greece/accumulated-precipitation/20230908-0600z.html
https://meteologix.com/tr/model-charts/deu-hd/greece/accumulated-precipitation/20230908-0600z.html -
Samsun seli
Yıllar geçti, yaşam savurdu ve en son sosyal medya ve internet insanı olduk. En son twitter takipçisi oldum. Buradan tüm dünyadan ve her dilden hesaplar takip ediyorum. Öncelikle anlık çeviriyi aşağıdaki videodaki eklentiyi chrome tarayıcıya ekleme yoluyla çözdüm. Tarayıcıların kendi çevirmenleri var ancak önyüklenmiş sayfayı çevirir ve sayfa aşağı kaydıkça çeviri yenilemeyecektir ve tekrar tekrar ana dile ve çevirecek dile dönüş için basmak gerekir. Bu eklenti tek tık sonrası sürekli çeviriyi kendi yeniliyor ve bu yolla bir kopukluk olmadan sinirin bozulmadan, doğal bir akışla neredeyse kendi dilin gibi okurdun.
Her neyse twitter takibi yapmak amatör meterologları takibi getirdi. Onları takip meteorolojiyi biraz bir kaç siteden biraz daha kendin izlemeyi getirdi. Mesela metologix adlı siteden farklı hava modellerinin çok günlük birikmiş beklenen yağış tahminlerini izliyorum, windy adlı siteden anlık yağış radarı izliyorum çünkü meteoroloji müdürlüğünün radar görüntüsü biraz tuhaf. Telefon uygulamaları iyi olabilir.
Dün akşam yine windy'den anlık yağış radarını bu çevrede yağış olduğu için açtım. Burada nereye ne kadar yağmur yağdığını ve bulut derinliğine dayalı yaklaşık yağış şiddetini görebiliyorsun. Samsun dışında denizde çok güçlü/yüklü bir yağış vardı. Henüz karada değil. Gerçekleşen selden önce sanırım neredeyse en az 3 saat karada değildi yani denizdeydi. Bunun Samsuna karaya yöneldiğini görebilirdin. Bulut yoğunluğuna dayalı olarak renklerle yağış gücü yaklaşık görülebiliyor. Yani bu güçlü bir yağış ve kente girer ve bir saati aşarsa sel olacağını görebilirsin. Meterolog olmana gerek yok. Özel erişime gerek yok. Herkes görebilir. Yani Samsun'lu olsam ya da orada olsam aracım kendim riskli yerde olsam sağlam yere çekerdim. Bugün bakıyorum yollar yarılmış, insanların araçları su altında. Şimdi belediyeye mi görev düşer başkasına mı bilmem ama şunu biliyorum ve görüyorum. Yani çok basit bir şekilde ortalama internet kullanabilen bir insan o yağışı gelirken görüyor. Yağışı önleyemeyebilirsin tamam ama sel riskinin kapına geldiğini yağışın neredeyse üzerinde olduğunu anlık yağış gücünü ve yaklaşık yönünü herşeyi görüyorsun. Olmadan biraz önce.. Bireysel takiple kendini aracını tahliye şansın var.
Şimdi bilgi çağındayız ama ne işe yaradı?
Herşeyi devletten beklememek lazım her mahallede anlık radar takibi yapabilen gençler eğitmemiz lazım. Belediyeler meteoroloji felan hikaye. Bu anlık yağış radarına dayalı takip ve uyarı ayrı bir yapılanma olmalı ya da gerçekten tek tek insanlara öğretilmeli. Diğer durumda insanlar gerçekten neredeyse aptal yerine konuluyor. -
@ictenlik cok uzuldum ya gordum gercekten uzun zamandir olmayan bir durum sanirim samsun icin.
-
-
Findik ve caylar bereketlensin ne diyelim
-
@phi, içinde söyledi: Anlıklar
Findik ve caylar bereketlensin ne diyelim
Aslında Samsun seliyle anlatmak istenen şu idi.
Şu an Yunanistan bir yağış sistemi bekliyor. Az önce Daniel Fırtınası adı verdiler. Bu neredeyse günlerdir görülüyor. Ülkenin büyük bölümünü etkileyecek çok güçlü bir yağış sistemi. Uyarılar yayınlayabilirler, insanlar önlemler alabilir, riskli bölgeler tahliyeler yapılabilir .Bunların çok azı yapılacak çünkü hava takibini sınırlı bir grup yapar. Onar uyarıları resmi yetkililere gönderir. Onlar halka uyarı mesajı yayınlar. Bu aradakiler gözünden bu sürekli olan bir şeydir ve kimse bunun gücünü direkt hissetmediği ve olayı kendi gözlemlemediği için yeterince önlem almaz.
İkincisi bu bir yağış tahminidir/kestirmedir ve bu tam gerçekleşmeyebilir ya da yağışlar tam olarak hava tahminlerini işaret ettiği alanları vurmayabilir ama şu var. Anlık nereye ne kadar yağmur yağdığını ve yağmurun hareketini gücünü gösteren yağış radarları var. Bu canlıdır. Samsunu bundan anlattım. Samsun'a güçlü bir yağış tahmini yoktu ama hava radarında yağış Samsuna gelmeden 3 saat önce tüm gücüyle görülebiliyordu. Yolları kurtaramazlar ama insani ve maddi hasarın azaltılmasını sağlama için 3 saat vardı. Yunanistan içinde bu böyle olacak ve burada bilgi akışı yok. Bozkurt seli de aynı.
-
Istanbul'da valilik afet konulu mesaj gonderdi, sel olacak yogun yagmur bekleniyor falan bir iki damla yagdi yagmadi yani.
Meger Samsun icinmis. Arada ne kadar meridyen var sen dusun bu kadar isabetli ongorulerimiz var bizim. -
Istanbul'da valilik afet konulu mesaj gonderdi, sel olacak yogun yagmur bekleniyor falan bir iki damla yagdi yagmadi yani.
Meger Samsun icinmis. Arada ne kadar meridyen var sen dusun bu kadar isabetli ongorulerimiz var bizim.Şu var. Şu an Yunanistan için bizim Bozkurt selini üreten kadar güçlü bir yağış gelecek. Bu belki 5-10 yıl da bir iki kez olur. Okyanus ülkeleri için kasırga benzeri havanın bizim bura iç denizler modeli gibi yakın. Ciddi hava olayı. Orada Yunanistan da geniş bir alan uyarılabilir ancak bizim Bozkurt örneği gibi lokal olarak nereyi vuracağını yine de bilemezdik ama süren yağışları havadaki bulutları gerçekleşen yağışları görüyoruz. Bozkurt çevresi 300-400 mm yağış aldığında (toprak dolduğunda) ve bu hala sürüyor olduğunda bunu görüyorduk. Süren yağışı.
İnsanlar kendilerini devlet ve yetkililerden korumalı ve kendini koruma, bilgiyi direkt edinme toplama gücünü eline almalı..
-
Şunu diyebilirim. Ben şu an Yunan bir yetkili olsam ,yetkim olsa ülkede yarı olağanüstü hal ilan etmiştim. Muhtemelen yarından itibaren 2 ya da 3 günlük ulusal tatil ve teyakkuz hali vb ilan etmiştim. ve daha fazlası...
Bu şu an en iyi hava tahmin modellerinden biri kabul edilen Amerikan GFS hava tahmin modelinin Yunanistan için önümüzdeki 3 günlük yağış beklentisi çıktısı. Buradaki en yüksek yağış Yunanistan'ın 12 aylık ortalama yağışından daha yüksektir ve bunun 2,5 katı daha fazla yağış olasılığı gösteren modeller var. Burada geliyorum diyor. Hiç bir kent buna hazır olamaz. Belediyelerini kimin hangi partinin yönettiği ve kimi seçtikleri önemli değil.
-
istanbul'a da gelir bu buyuk ihtimal.
-
istanbul'a da gelir bu buyuk ihtimal.
Her şey mümkün. Bekleyin ve gözleri gerçekten çok açık tutun.
Kore tahmin modelinin yağış tahminini 2600 mm* ye kadar çıkardığı ekstrem hava. Yunanistan'ın Daniel Kasırgası/Fırtınası adını verdiği beklenen yağış sistemi ya da olası bugüne kadar görülmüş en güçlü Akdeniz kasırgasına dönüşme/evrilme ihtimali olan hava sistemi.
Tüm hava tahmin modelleri yağışları ısrarla Yunanistan'a verse de olay bu çevrede kadar görülmüş en güçlü yağış sistemi adayı ve umulmadık ötesi bir afete dönüşebilecek şey ve bu durumda Ege-Marmara-Trakya belki de Yunanistan kadar hazır olmalı. Yunanistan ülkenin yarısına kırmızı alarm geçti ve Türkiye için henüz bir şey yok çünkü bilinen tüm hava tahmin modelleri neredeyse tüm yağışı Yunanistan'a döküyor. Yine de gerçekten tetikte olmalıyız.Dipnot: 2600 mm yağış demek?. Örneğin böyle bir şey olsaydı Yunanistan'a 4 yılda yağacak tüm yağmur kadar yağmur iki günde yağardı ..
-
Dün Samsun seliyle yaklaşık olarak anlatmaya çalıştığım şu. (Aşağıda görseller ekleyeceğim.)
Birincisi; haav tahmininde, ısı, yağış, nem, uydu bulut görüntüleri ve deniz sıcaklıkları, rüzgar yönü vb ye dayalı hava tahmin modellemesi ve buna dayalı yağış vb kestirmeleri var. İnsanlar bir telefon uygulamasıyla buna bakar. Bunlar anlık değildir 4-6 saatte bir felan güncellenirler.
İkincisi; canlı anlık yağış radarları var. Bu o an yağan yağışı ve bulutu ve bulut derinliğine bağlı yağış şiddetini gösterir. Gerçek yağışın bir saatlik hareketini ve dolayısıyla yönünü gösterir.
Şu an İstanbul'a yağan yağışı başlamadan önceden beri gözlüyorum. Yaklaşık 17:30 da yağışın gidiş yönü gücü yaklaşık belirliydi ve henüz denizdeydi. Yani uygun hava takibinde ya da uygun uyarı sisteminde insanlar araçlarla sular altında kalmak zorunda değildi. Yaklaşık yağış yeri ve yaklaşık yağış gücü oldukça belli.
Görseller 17:47 den itibaren belli zaman aralıklarıyla alındı..
-
Yunanistan seli kaldığı yerden tüm hızıyla devam edecek..
-
Yeşil/yeşilci/ekocu vb oluşun fosil yakıtı olabildiğine dışlama olacağını anlıyorum. İnekleri hayır.
İklim paradigması çok bilinmeyenlidir ve iklim anomalisine taban arıyorsak başta kentlerimiz var. Kentler iklimle doğa arasında set çekiyor. Yağışı ve canlılığı yalıtıyor ve orada her şey yapay.
Uygun yerleşimler ve kentleşme düzeninde yağışın, rüzgarın vb nin neredeyse sonsuz miktarı bile zararsızdır ya da bundan korunulabilir, doğayı/dünyayı denetleyemeyiz.
-
Planlı kentleşme kapitalizmde imkansızdır.
Planları her gelen iktidar kendi sermaye sahiplerine göre değiştiriyor. Meclise sermaye sahipleri giriyor.
Kişi başına düşen alan en az 10000(10 dönüm) metrekare olmalı.
Nüfus planlaması yapılmalı.
Ormanlar göçmen kuşlar için kuzey güney doğrultusunda aralıksız uzanmalı.
Hollanda çoğu bölge deniz seviyesi altında sel basmıyor.
Teodolit denilen alet bu iş için var. Belediyeler ölçüm yapıyorlar ama seviye ayarlarını hiç kontrol etmeden yol filan yapıyorlar. Zemin katları yolun altında bırakıyorlar.
Ren nehri gibi nehirlerin dip çamurları temizleniyor. Biz de olduğu gibi bırakılıyor. Artık su nereden yol bulursa oradan gidiyor. -
@TENTEN, içinde söyledi: Anlıklar
Aşağıda planlamanın verimsiz olduğu iddia ediliyor.
https://www.misesenstitusu.com/post/sosyalist-holokost -
-
-
@Sputnik, içinde söyledi: Anlıklar
@TENTEN, içinde söyledi: Anlıklar
Hong Kong, Tayvan, Japonya, ABD gibi yerlerde kentleşme sorunu var mı?
Hong Kong Dünya'nın en gelişmiş ülkelerinden biri haline geldi.
Hong Kong, anarko kapitalist diyebileceğimiz ender yerlerden biriymiş.
Bu resim bir hapishane.
Sözde gelişmiş ülkelerdeki gökdelenlerde yaşamda böyle.
Yerel kaynakları kullanıp üretim yapmıyorlar.
Doğanın tüketebileceğinden daha fazla atık üretiyorlar.
Gecekonduda yaşamları göstermiyorlar.
Kişi başına düşen gelirleri yüksek ama kaç kişi o parayı kazananlar azınlıkta olanlar.
Sel baskınları rüzgarlardan etkilenen bölgeler gecekondular onları yayınlamadıkları için göremiyoruz.
Doğal yaşam alanı diye ayrılan yerler yaşamın az olduğu yerler. Verimli yerler insan işgali altında ve betonlaşma var.
Sabancı diyordu patates tarlasına otomobil fabrikası kurarsam daha çok patates alacak kadar kazanırım. Ama patetes ekecek yer kalıp kalmadığı umurunda değil. -
Hong kong un havadan görünümü.
Dağlık yerler sözde doğal yaşam için ayırmışlar.
Orada kaç canlı yaşıyor ki?
Orası verimli olsaydı kapitalizm orayıda işgal ederdi.
İşgal edince tarımsal üretim sıfır oldu. Demir ve Beton içindeler.
Dağın kayalık yerlerine gidip tarımda yapamıyorlar.