Anlıklar
-
@TENTEN, içinde söyledi: Anlıklar
Planlı kentleşme kapitalizmde imkansızdır.
Aşağıda planlamanın verimsiz olduğu iddia ediliyor.
https://www.misesenstitusu.com/post/sosyalist-holokost -
-
-
@Sputnik, içinde söyledi: Anlıklar
Planlı kentleşme kapitalizmde imkansızdır.
Hong Kong, Tayvan, Japonya, ABD gibi yerlerde kentleşme sorunu var mı?
Hong Kong Dünya'nın en gelişmiş ülkelerinden biri haline geldi.
Hong Kong, anarko kapitalist diyebileceğimiz ender yerlerden biriymiş.
Bu resim bir hapishane.
Sözde gelişmiş ülkelerdeki gökdelenlerde yaşamda böyle.
Yerel kaynakları kullanıp üretim yapmıyorlar.
Doğanın tüketebileceğinden daha fazla atık üretiyorlar.
Gecekonduda yaşamları göstermiyorlar.
Kişi başına düşen gelirleri yüksek ama kaç kişi o parayı kazananlar azınlıkta olanlar.
Sel baskınları rüzgarlardan etkilenen bölgeler gecekondular onları yayınlamadıkları için göremiyoruz.
Doğal yaşam alanı diye ayrılan yerler yaşamın az olduğu yerler. Verimli yerler insan işgali altında ve betonlaşma var.
Sabancı diyordu patates tarlasına otomobil fabrikası kurarsam daha çok patates alacak kadar kazanırım. Ama patetes ekecek yer kalıp kalmadığı umurunda değil. -
Hong kong un havadan görünümü.
Dağlık yerler sözde doğal yaşam için ayırmışlar.
Orada kaç canlı yaşıyor ki?
Orası verimli olsaydı kapitalizm orayıda işgal ederdi.
İşgal edince tarımsal üretim sıfır oldu. Demir ve Beton içindeler.
Dağın kayalık yerlerine gidip tarımda yapamıyorlar. -
Kubbealtını bilmem ama gökkubbealtı ve bir de sulaltı şehirlerimiz var.
Burada
https://twitter.com/PapavasileiouWX/status/1699806346126725201O yağmurun oraya geleceğini, İç/orta Yunanistan ovalarına yağacağını bütün bilindik hava tahmin modelleri yaklaşık miktarı dahil 7-10 gün öncesinden itibaren çok net ortaya koymuştu. Bunu ben bile hobi olarak çok kısmen meteoroloji takibiyle ilgi üzerinde takibe aldım çünkü 2000 mm ye varan olağanüstü yağışlar olasılığı vardı. Bazen gösterildiği ve haritalandığı gibi yağmaz. Burada öyle de değildi. Bir sürpriz yok. İki gün geçip bir kaç iç ve sahil kasabası köy kısmen su baskınlarına maruz kaldığında üçüncü gün gelecek yağışla o ovanın göl olacağını ben buradan anlayabiliyordum.
Yağış miktarına dayalı topografik modelleme bunu gösterebilirdi.Bilimimiz olması, yöneticilerimiz olması hiç bir şey önemli değil. Orada insan varlığı varsa hiç bir önemi yok.
-
@ictenlik, içinde söyledi: Anlıklar
Bilimimiz olması, yöneticilerimiz olması hiç bir şey önemli değil. Orada insan varlığı varsa hiç bir önemi yok.
Kapitalizm bencilliği rekabeti insanlara büyük bir meziyet olarak öğretiyor.
Küçük yaşta insanları nasıl şartlandırırsan öyle davranırlar.
Kaotik davranışlardan kaos çıkar. Herkes ipi kendi tarafına çekiyor yani.
Örneğin ben bahçemi sel basmasın diye yukseltirsem komşumun bahçesi aşağıda kalır. Bunun gibi . O yusekltirse bende yükseltirim .Sonsuza dek sürer böyle çabalar.
Anlaşıp çözme yok . Devletin arabulucuğu da yok. Oda halkın elindeki arsayı ucuza alıp sermaye sahiplerine satma derdinde. -
Birde böyle felaketlerde hemen sigorta yaptırın diyorlar.
Sigorta şirketleri tedbir almanı isterler.Tedbir almayana sigorta yapmazlar. Yoksa zarar ederler sürekli . Verdiğin parayla kalırsın.Geri dönüşü olmaz. Bizde parayı devlet özel şirketlere aktarıyor bu durumlarda onlar köşeyi dönüyor. -
-
takibe aldım çünkü 2000 mm ye varan olağanüstü yağışlar
2000 mm yağış hakkında meteroloji bağlantısı var mı?
Bu bana uçuk geldi .Bunlar meterolojik modeller. 2000 mm tahmin ve en uç tahmindi (çoğu denize). Yağış öncesi yapılan tahminler ve birden çok meteorolojik model ve çıktı var. Sadece bir kaç modelde 2000 mm düzeyinde evet yağış tahmini vardı ve standart modeller bile 700 mm düzeyindeydi . Şu an bir bağlantı yok çünkü geçmişe dönük izlenebileceğini sanmam yani bu bağlantı ayın 5'ine kadar mevcuttu.
Burada
"Swiss Hd 4x4, "Access-G 10 Days", "GDAPS-UM Kore" çıktıları 5 Eylülde Yunanistan açık deniz sahil birleşimi için 2000 mm düzeyindeydi.
https://meteologix.com/tr/model-charts/euro/turkey/accumulated-precipitation/20230911-0000z.html
https://meteologix.com/tr/model-charts/euro/turkey/accumulated-precipitation/20230913-0000z.htmlSonuçta ilk gün Yunansitan'ın iç orta bölgesinde 750 mm ye kadar yağış alan istasyonlar vardı. İkinci gün 300 mm yi gören istasyonlar ve son gün yine 100 mm civarı yağışlar ve bu tahminler aslında uçuk/uzak değildi.
-
Selanik ovası bir göl. Zarar hesaplanmış değil ama ilk bakışta Yunanistan'ın tüm tarımsal üretimin %22 si alabilir ve hayvansal üretiminin yakın bir bölümü ve ovaya dolan balçık nedeniyle muhtemel yıllarca ek zarar. Buna nasıl bir sigorta. ?
Önemli olan insanlar. Bugün helikopterle topluyorlar ve tüm suçlar kapitalizmin ve herşeyin sorumlu o kapitalizm.. Suçlu/sorumlu o anlıyorum -
Yağmur ölçer bunun gibi birşey.
Hergün kapta biriken suyun yüksekliği ölçülür.Sonra boşaltılır.Ertesi gün yeniden ölçülür.
2000 mm yağmur yağışı demek açık havaya konulmuş bir kapta suyun 2 metre yükselmesi demektir.
Böyle bir kapta birikme olmadan ortaya 2000 milimetre yağmur yağacak demek hatadır.
Twitterde alıntı yapılan meteorologda bu yapılanın çirkin olduğunu söylemiş zaten.
Tuik gibi rakamlarla oynamak denir buna. -
-
Böyle bir kapta birikme olmadan ortaya 2000 milimetre yağmur yağacak demek hatadır.
Twitterde alıntı yapılan meteorologda bu yapılanın çirkin olduğunu söylemiş zaten.
Tuik gibi rakamlarla oynamak denir buna.TENTEN?
Tahmin adı üzerinde tahmindir. Bilgisayar modellemeleri.
Meterolog çirkin demiyor
"Qué barbaridad" diyor.https://tureng.com/en/spanish-english/¡qué barbaridad!
https://tureng.com/tr/ispanyolca-ingilizce/barbaridadRakamlarla oynayan yok çünkü ilgisi yok, çünkü manuel değil. Tahmin geleceğin kesin ölçmesine dayalı yapılarak geçmişe mi ışınlanacaktı?
Geri de yorumlarım var. İstenirse tekrar açıklayabilirim.
-
Yağmur ölçer
TENTEN baştan alalım mı?
Yunanistan da bir sel felaketi var.
Bunu takip ediyorum.
70 bin hektar sular altında ve evlerin çatılarına kadar su.
Twitter daki Yunan yorumcular dahil kimse oradaki insanların akıbetini bilmiyordu ve merak ediyordu. Ben o alıntı yapılan gönderiyi yazdım.Şimdi bunu buldum
Adam diyor ki;
"Bizi uyurken yakaladı ve 112 gitmemizi söylemedi!!!!" Onlarca kişi mahsur kaldı, insanlar boğuluyor...."https://twitter.com/AndreQuarantino/status/1700105812054609946
Yorumum tamamen olayın insani trajedi tarafıyla ilgili ve olayın/olgunun günler öncesinden görülebilir olduğunu önlem alınabileceğini açıklamaya çalıştım.
Yorumlarımın -bütün olarak- okunmasını ve ele alınmasını rica ederim.
-
http://www.eaee.gr/cms/sites/default/files/cat-hazard_maps.pdf
yunanistan ın 2018 de yayınlanmış doğal afet haritası.
Aşağıdaki resmi bu pdf dosyasında aldım.
isviçre sigorta şirketi Selanik te sel baskını olacak yerleri göstermiş.
Kapitalizmin çözümü bu işte. Kapitali var ama değersiz. üretim ve hizmete dönüşmüyor.
Şu şu hakkın var denilir. Ama ona ulaşmanı engellerler. Her işlemden ücret alınır. Ama geri dönüş yok. -
Yağmur ölçer
Kısa bir özet yapabilir miyim?
-Samsun seli hakkında bir yazı yazdım ve anlık yağış radarı uygulamalarında bu yağışın gözlenebileceğini ve meterolojik tahminde yağış olmasa bile buna dayalı insanlara bir ka çsaat önceden olsa bazen uyarı yapılabileceğini ve insanların yağış radarı takibiyle kendilerininde fikir edinebileceğini ve korunabileceğini açıklamayı denedim.
- Yunansitan'a aşırı yağış tahminleri oluştuğunda şuna benzer bir yorum ekledim. Meterolog diye biri var bakacak, yetkili diye biri var ona iletecek o bakan olmadığı içi ndurumu nciddiyetini anlamaz ve o da insanlara mesaj gödnermesi gerken kişiye iletecek, burası insanlara mesaj gönderecek, insanlar her zaman aşırı yağış uyarısı aldığını düşünüp umursamayacak. Bu durumda kendini koruma için en iyi yol bilgi edinme işini devlete bırakmamak.
-Yunanistan seli sürerken İstanbul da 5 kişinin ölümüne sebep olan bir sel oldu. Bu sel İstanbul'a girmeden önceden başlayan radar ekran görüntüleriyle "Samsun Seli" yazımda ne anlattığımı tekrar örneklemeye çalıştım.
- 7 Eylül de Yunanistan göl oldu. Ben alıntıya konu mesajı attım.
6 eylül gecesi ben başka bir forumda : "yarın İç Orta Yunanistan göl olacak" yazdım. Neden yazdım?
6 eylül günü bir Yunan meteoroloji twitter hesabı Selanik ovası uydu görselleri yayınladı ve küçük mavi su birikintileri görülüyordu. Meteroloji tahmin sitelerinden Yunanistan'nın ertesi gün beklenen yağışına ve yağışı düşeceği alanlara baktım. Ayrıca "zoom-earth" adlı bir twitter hesabında yağışın animasyonu vardı onu izledim. Yani direkt olarak farkedebilirsin. Sanırım ora göl olacak bu kadar yağış?
-7 Eylül sabahı uyandım. Yunan selini izleyebileceğim bir kaç twitter etiketiyle twitter izliyorum ve evler sular altındaydı. Bir kaç gönderiyi açtım ve altındaki yorumları okudum. Herkes, oradaki, o evlerdeki insanlara neler olduğunu merak ediyordu ve kismenin bilgisi yok gibiydi ve sanırım sel suları çekilince göreceğiz diyorlardı. Bazıları ordu helikopterlerini göreve .çağırıyordu, kimi hükümeti suçluyordu. Ben doğal olarak o mesajı yazdım çünkü benim Burada Türkiye den görebildiğim bir sel de insanların evinde uyurken boğularak ölmüş olabilme ihtimali var. Bilmiyorum ve hala emin değilim.
Sizin biliminiz yücedir ve tüm suçların sorumlusu kapitalizmdir. Ben bunu anlıyorum ama yine de mesajlarımın bağlamından koparılmaması ve kopuk ele alınmaması ve mümkünce bütüncül okunması ricamı tekrar ediyorum çünkü yazar olarak beni haliyle zorluyor.
-
Yağmur ölçer
Kısa bir özet yapabilir miyim?
-Samsun seli hakkında bir yazı yazdım ve anlık yağış radarı uygulamalarında bu yağışın gözlenebileceğini ve meterolojik tahminde yağış olmasa bile buna dayalı insanlara bir ka çsaat önceden olsa bazen uyarı yapılabileceğini ve insanların yağış radarı takibiyle kendilerininde fikir edinebileceğini ve korunabileceğini açıklamayı denedim.
- Yunansitan'a aşırı yağış tahminleri oluştuğunda şuna benzer bir yorum ekledim. Meterolog diye biri var bakacak, yetkili diye biri var ona iletecek o bakan olmadığı içi ndurumu nciddiyetini anlamaz ve o da insanlara mesaj gödnermesi gerken kişiye iletecek, burası insanlara mesaj gönderecek, insanlar her zaman aşırı yağış uyarısı aldığını düşünüp umursamayacak. Bu durumda kendini koruma için en iyi yol bilgi edinme işini devlete bırakmamak.
-Yunanistan seli sürerken İstanbul da 5 kişinin ölümüne sebep olan bir sel oldu. Bu sel İstanbul'a girmeden önceden başlayan radar ekran görüntüleriyle "Samsun Seli" yazımda ne anlattığımı tekrar örneklemeye çalıştım.
- 7 Eylül de Yunanistan göl oldu. Ben alıntıya konu mesajı attım.
6 eylül gecesi ben başka bir forumda : "yarın İç Orta Yunanistan göl olacak" yazdım. Neden yazdım?
6 eylül günü bir Yunan meteoroloji twitter hesabı Selanik ovası uydu görselleri yayınladı ve küçük mavi su birikintileri görülüyordu. Meteroloji tahmin sitelerinden Yunanistan'nın ertesi gün beklenen yağışına ve yağışı düşeceği alanlara baktım. Ayrıca "zoom-earth" adlı bir twitter hesabında yağışın animasyonu vardı onu izledim. Yani direkt olarak farkedebilirsin. Sanırım ora göl olacak bu kadar yağış?
-7 Eylül sabahı uyandım. Yunan selini izleyebileceğim bir kaç twitter etiketiyle twitter izliyorum ve evler sular altındaydı. Bir kaç gönderiyi açtım ve altındaki yorumları okudum. Herkes, oradaki, o evlerdeki insanlara neler olduğunu merak ediyordu ve kismenin bilgisi yok gibiydi ve sanırım sel suları çekilince göreceğiz diyorlardı. Bazıları ordu helikopterlerini göreve .çağırıyordu, kimi hükümeti suçluyordu. Ben doğal olarak o mesajı yazdım çünkü benim Burada Türkiye den görebildiğim bir sel de insanların evinde uyurken boğularak ölmüş olabilme ihtimali var. Bilmiyorum ve hala emin değilim.
Sizin biliminiz yücedir ve tüm suçların sorumlusu kapitalizmdir. Ben bunu anlıyorum ama yine de mesajlarımın bağlamından koparılmaması ve kopuk ele alınmaması ve mümkünce bütüncül okunması ricamı tekrar ediyorum çünkü yazar olarak beni haliyle zorluyor.
Uyarı ile çözüm olmaz. Tedbir alcaksın. Ama kapitalizmin çok başlılığından kaotik davranışlarından çözüm sağlanamaz. Marxın Diyalektik ve tarihsel materyalizmi de aynı. Mehdi bekler gibi teknoloji gelişecek yapay zeka bizi kurtaracak filan habire ileri tarihe atıyorlar.
Çözümü şu anda var diyen yok . -
Uyarı ile çözüm olmaz. Tedbir alcaksın. Ama kapitalizmin çok başlılığından kaotik davranışlarından çözüm sağlanamaz. Marxın Diyalektik ve tarihsel materyalizmi de aynı. Mehdi bekler gibi teknoloji gelişecek yapay zeka bizi kurtaracak filan habire ileri tarihe atıyorlar.
Çözümü şu anda var diyen yok .Tedbir alma işi devlete ,sorumlulara ya da ilgili sınıflara bırakıldı. Köylü ovanın göl olup olmayacağını bunun riskini bilmiyor ya da yetince haberdar değildi ama temel metooroloji bilgisi olan ya da hobi olarak meteroloji takibi yapan insanların çoğu bunu dünyanın herhangi bir yerinden görebilir. İkinci olarak Atina da güvenli evlerinde yatan bilim eğitimi almış insanların temel meteoroloji izleme bilgisine sahip olanlarının çoğu da.
Bunlarda önemli değil. Oldu oldu. Neyin olduğunun önemi yok. Devlet aygıtı, bilim sınıfı hepsi hükümsüzdür. Siz kapitalizm deyip geçin. Bu deprem değil.
4 gün önce mesajım var. Selden önce Yunanistan olağanüstü hal ve seferberlik teyakkuz ilan etmeli ya da ben oralı olsam ve yönetici olsam bunu yapardım. nokta...