Görmedik zannetmeyin
-
Kim suçlu? Diğerleri.
Kim suçlu? Başkaları.Peki, senin gibilerin hiç mi suçu yok? Aşkolsun, olur mu öyle şey!
-
Türkiye gibi ülkelerde fikrini söyleyemeyenlerin başında dinsiz imansızlar gelir. Bunun başlıca nedeni din soslu mahalle baskısında yatıyor. Orada herhangi bir yerde "Allah yok, dinler yalan!" minvalinde fikrinizi sesli olarak dile getirmeye kalkarsanız, ya eşek sudan gelinceye kadar dayak yersiniz ya da hayatınızdan bile olabilirsiniz.
-
Türkiye gibi ülkelerde fikrini söyleyemeyenlerin başında dinsiz imansızlar gelir. Bunun başlıca nedeni din soslu mahalle baskısında yatıyor. Orada herhangi bir yerde "Allah yok, dinler yalan!" minvalinde fikrinizi sesli olarak dile getirmeye kalkarsanız, ya eşek sudan gelinceye kadar dayak yersiniz ya da hayatınızdan bile olabilirsiniz.
Dinsizler açısından Türkiye´den daha katı durumda olan ülkeler de var elbette : İran, Irak, Suriye, Suudi Arabistan, Afganistan, Ürdün, Pakistan, Tunus, Çezayir, Fas, Libya, Mısır, Arap Emirlikleri, Yemen, Katar
-
@efruhte, "belletmen" kavramını ilk defa duyuyorum. Tam olarak ne işlevi var ve öğretmenden farkı ne?
-
@efruhte, "belletmen" kavramını ilk defa duyuyorum. Tam olarak ne işlevi var ve öğretmenden farkı ne?
@kereste, içinde söyledi: Görmedik zannetmeyin
Bende ilk defa duyuyorum.

Yapay zekaya sordum.
.
GPT-4o mini"Belletmen" ve "öğretmen" terimleri, eğitim alanında farklı rolleri ifade eder. İşte aralarındaki temel farklar:
Tanım:
Öğretmen: Resmi bir eğitim kurumunda, belirli bir müfredat çerçevesinde öğrencilere ders veren, eğitim veren kişidir. Öğretmenler genellikle pedagojik formasyona sahip olup, belirli bir alanda uzmanlaşmışlardır.
Belletmen: Genellikle daha az resmi bir pozisyondur ve genellikle bir okulda veya eğitim kurumunda öğrencilerin gözetiminden sorumlu olan kişiyi ifade eder. Belletmenler, öğrencilerin ders dışındaki zamanlarında (örneğin, yemek saatlerinde veya oyun saatlerinde) güvenliğini sağlamakla görevli olabilir.
Görev ve Sorumluluklar:
Öğretmen: Öğrencilere bilgi aktarmak, ders planları hazırlamak, değerlendirme yapmak ve öğrencilerin akademik gelişimlerini takip etmek gibi görevleri vardır.
Belletmen: Öğrencilerin disiplinini sağlamak, güvenliğini gözetmek ve sosyal etkileşimlerini yönlendirmek gibi daha çok gözetim ve destekleyici görevleri vardır.
Eğitim ve Nitelikler:
Öğretmen: Genellikle öğretmenlik sertifikasına veya pedagojik formasyona sahip olmalıdır.
Belletmen: Resmi bir eğitim gerekliliği olmayabilir, ancak çocuklarla çalışmak için gerekli becerilere sahip olması beklenir.
Özetle, öğretmenler eğitim veren profesyonellerken, belletmenler daha çok gözetim ve destek rolü üstlenen kişilerdir. -
-
@kereste, içinde söyledi: Görmedik zannetmeyin
@TENTEN , yapay zekanın belletmen izahı bir nevi çobanı andırıyor. Yani belletmekle pek alakası yokmuş.

Belki @efruhte´nin başka bir açıklaması vardır. TDK´ya bakmaya üşeniyorum.Akılda tutmak anlamına gelen bellemekten türetilmiş.
Argodaki anlamını buraya yazamam
-

Argosunu bilirem. -
@TENTEN , ben de öyle tahmin etmiştim. Bu nedenle öğrencilere bir şeyleri ögreten bir şahıs olarak tahmin etmiştim ancak yapay zeka bambaşka bir şey söylüyor.
-
Ben de belletmenin tanımını öğretmen olarak biliyorum. Farklı bir anlamı olduğunu düşünmüyorum. Belletmenlerde genellikle tanıdık , tanıdığın tanıdığı .. Vs yani liyakatsizlik söz konusu olur. Bu şekilde olduğunu biliyorum.
-
TDK´ya göre tanımı şöyle: "Okul pansiyonlarında görevli oldukları günlerle sınırlı olmak üzere, yatılı öğrencilerin eğitim öğretim ve gözetimleri ile ilgili iş ve işlemleri yürüten öğretmen; belletici, belletici öğretmen"
İşler daha karıştı. Pansiyondan bahsedilmiş, yatılı öğrencilerin hem öğretimi hem de gözetiminden(bildiğin bekçilik) sorumluymuş. Yetmedi; belletici öğretmen neyin nesi?
Yoksa tanıdığımız bildiğimiz öğretmenler belletemiyor mu?
@efruhte, ona bakarsan neredeyse birçok yerde torpil devreye girer. Sadece belletmenlere dair bir şey değil. Yani olumsuz bir şeyler olduğunda hemen liyakatsizlikten dem vurmak kolaycılık oluyor. Sen bu yaşına kadar herhangi bir hususta/soruna tanıdıklarını devreye sokmadın mı veya onların yardımlarından faydalanmadın mı?

Biliyorum, demişsin bir de. Neyi biliyorsun? Liyakatsizliği mi yoksa belletmenin tanımını mı? -
TDK´ya göre tanımı şöyle: "Okul pansiyonlarında görevli oldukları günlerle sınırlı olmak üzere, yatılı öğrencilerin eğitim öğretim ve gözetimleri ile ilgili iş ve işlemleri yürüten öğretmen; belletici, belletici öğretmen"
İşler daha karıştı. Pansiyondan bahsedilmiş, yatılı öğrencilerin hem öğretimi hem de gözetiminden(bildiğin bekçilik) sorumluymuş. Yetmedi; belletici öğretmen neyin nesi?
@efruhte, ona bakarsan neredeyse birçok yerde torpil devreye girer. Sadece belletmenlere dair bir şey değil. Yani olumsuz bir şeyler olduğunda hemen liyakatsizlikten dem vurmak kolaycılık oluyor. Sen bu yaşına kadar herhangi bir hususta/soruna tanıdıklarını devreye sokmadın mı veya onların yardımlarından faydalanmadın mı?

Biliyorum, demişsin bir de. Neyi biliyorsun? Liyakatsizliği mi yoksa belletmenin tanımını mı?İşler daha karıştı. Pansiyondan bahsedilmiş, yatılı öğrencilerin hem öğretimi hem de gözetiminden(bildiğin bekçilik) sorumluymuş. Yetmedi; belletici öğretmen neyin nesi?
Biliyorum, demişsin bir de. Neyi biliyorsun? Liyakatsizliği mi yoksa belletmenin tanımını mı?Son olarak... Torpil sayesinde bir yerlere gelip de işini düzgün ve kaliteli yapanlar da vardır mutlaka. Çünkü yeterliliği, bilgisi ve eğitimi olmasına rağmen iş bulamayan çok insan var ve torpil kullanmak zorunda bırakılıyorlar.
Tam tersi durumlar da söz konusu olabiliyor. Eğitimli insanlar bile torpilsiz bir makama geldiklerine saçma sapan, yüz kızartıcı ve yanlış şeyler yapabiliyorlar.
Torpilcilik maalesef hayatımızın en ucra köşesine kadar bulaşmış vaziyette. Bu husus yalın gerçeğin ta kendisi.
-

Biliyorum, demişsin bir de. Neyi biliyorsun? Liyakatsizliği mi yoksa belletmenin tanımını mı?@kereste gayet açık bir şekilde neyi bilip bilmediğimi yazmışım niye defalarca sorma gereksinimi duyuyorsunuz? Anlamadıysanız önceki yazdığımı tekrar tekrar okursanız anlarsınız.
-
@efruhte, tamam git çayını içmeye devam et. Gayet açık olsaydı sormazdım. Sana soranda suç!
-
Biliyorum, demişsin bir de. Neyi biliyorsun? Liyakatsizliği mi yoksa belletmenin tanımını mı?Son olarak... Torpil sayesinde bir yerlere gelip de işini düzgün ve kaliteli yapanlar da vardır mutlaka. Çünkü yeterliliği, bilgisi ve eğitimi olmasına rağmen iş bulamayan çok insan var ve torpil kullanmak zorunda bırakılıyorlar.
Tam tersi durumlar da söz konusu olabiliyor. Eğitimli insanlar bile torpilsiz bir makama geldiklerine saçma sapan, yüz kızartıcı ve yanlış şeyler yapabiliyorlar.
Torpilcilik maalesef hayatımızın en ucra köşesine kadar bulaşmış vaziyette. Bu husus yalın gerçeğin ta kendisi.
@kereste torpil kullanmak zorunda kalınınca torpili meşru mu gösterir?
Herkes adalet ister ama kendine dönük adalet anlayışı içinde. -
İyi oku lütfen. Torpilin meşru olduğunu söylemedim, bir hayli yaygın olduğunu söyledim.