Şehr-i Siyam (Oruç Ayı)
-
Şehr-i Siyam (oruç Ayı)
savm, siyam olarak da ifade edilen oruç; Nefsi tutmak, engellemektir.
Bu ayda şeytanlar zincire vurulur, cehennemin kapıları kapanır. Bir nevi insanın kendi
nefsiyle inzivaya çekilmesi, nefsini sorgulamasıdır. Oruç; Nefsin istek ve arzularına
karşı iradeyi kullanabilmeyi öğretir. Nefis muhasebesidir. 11 ay boyunca şeytana mı,
nefsimize mi yenik düştüğümüzün muhasebesinin yapıldığı aydır..
Bismillahirrahmanirrahim
"Ey îman edenler! Sizden önceki (ümmet)lere yazıldığı gibi, sizin üzerinize de oruç
tutmak yazıldı (farz kılındı). Olur ki bu sâyede takvâya erersiniz.
Bakara - 183
12 ay içinde sadece 1 ay ile sorumlu tutulmuşuz. Bizden istenen 29-30 gün boyunca ,
tan yerinin ağarmaya başladığı zamandan güneş batıncaya kadar hiçbir şey yememek,
içmemek, nefsin arzularını sineye çekmek.
Bismillahirrahmanirrahim
"(O sayılı günler) Ramazan ayıdır ki, Kur'ân; insanlara hidâyet (doğru yol) rehberi,
doğru yolun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak onda(ki Kadir gecesinde)
indirildi. Sizden kim (mâzereti olmaksızın) bu ay(ın ilk hilâlin)e erişirse/görürse hemen
orucunu tutsun, kim de hasta veya seferde (olup da yer) ise, tutmadığı günler sayısınca
(câiz olan) başka günlerde (orucunu kazâ etsin). Allah sizin hakkınızda kolaylık ister,
zorluk istemez. Bu da, o sayıyı (kazâ ile) tamamlamanız ve size yol göstermesine
karşılık Allah'ın yüceliğini tanımanız içindir. Olur ki (düşünür de) şükredersiniz."
Bakara – 185
Aç ve susuz bir halde, nefsimi dize getirdim huzurunda. Tüm arzularımdan sıyrılarak
sana teslim olmaya geldim Ey Rab!
Nimetlerin en güzeli konsada huzuruma, senin için, vazgeçmesini öğrendim.
Susuzluktan kurumuş dudaklarım, açlıktan kokan nefesim, en güzel kelimelerim olsun
senin için. Seni seviyorum Rabbim, seni her şeyden vazgeçercesine seviyorum.
Gözlerimden uykuyu, dudağımdan suyu, burnumdan kokuları …Senin için vazgeçmenin
güzelliğini tatdım Ya Rab! Seni zikreden gecene karıştı benim zikirlerim.
Y a Allah, Y a Allah,Ya Allah...Suyun taşa her vuruşta, söylerken abdest azaları…Sahura
kalkan mahmur bakışlarda, gizlidir ismin Ya Allah!
Sana teslim olmaya geldim. Nefsimden, her şeyden vazgeçip sana geldim. Senin için
vazgeçmenin en güzel şey olduğunu öğrendim.Senin verdiğin nimetle, sana
yöneldim.Ya Rezzak, Ya Lütuf, Ya Melik… Ya Kuddus, Ya Samed...Diyebilmektir oruç.
Şükredebilmektir. Açın halinden anlayabilmek. Fakir, yoksul, garipleri sevindirmenin
nasıl olduğunu bilebilmek..
“Oruçlunun susması tesbih, uykusu ibadet, duası makbul, ameli de çok sevaptır”
HZ. Muhammed (sallallahü aleyhi ve sellem)
“Peş peşe üç gün oruç tutabilenin, Ramazan orucunu tutması gerekir”
HZ. Muhammed (sallallahü aleyhi ve sellem)
Demek ki ; peş peşe üç gün oruç tutabiliyorsak, diğer günlerde oruç tutabiliyoruzdur.
Hasta Olmak, Sefere Çıkmak, (Yolculuk ), ihtiyarlık ,Hamilelik ve Çocuk
Emzirmek, Hayız ve Nifâs Hâli gibi haller dışında keyfi olarak oruç tutmamak , emri
önemsemiyor olmanın göstergesidir.
Benim kalbime bak, kalbim temiz gibi sözlerle ne kalp ne de nefs temizlenir.
Allah`ın bildiğini kuldan niye saklayayım ki diyerek, günahı aşikar yapmak ise;
Saygısızlıktır. Osmanlı dönemindeki gayri müslimler , müslümanların dini ayıdır diyerek
saygı gösterip çocuklarının dahi dışarıda yiyip içmesine izin vermezken , şimdilerin
Müslümanlarının aynı hassasiyeti göstermemesi ne kadar hazindir.
Bismillahirrahmanirrahim
(Farz kılınan oruç) sayılı günlerdir. Sizden kim, (o günlerde) hasta veya seferde ise,
tutamadığı günler sayısınca başka günlerde (oruç) tutar. (İhtiyarlığından veya tedâvisi
mümkün olmayan bir hastalıktan dolayı) oruç tutmaya gücü yetmeyenlere, (her güne
karşılık) bir yoksulu (sabah-akşam) doyuracak bir fidye vermesi (gerekli)dir. Kim de
gönülden gelerek (daha fazla) bir ihsanda bulunursa, bu, onun için daha hayırlıdır.
Bununla beraber (zor da olsa), (işin önemini) bilirseniz, oruç tutmanız, sizin için daha
hayırlıdır.
Bakara – 184
Oruç tutmaya gücü yetmeyen yaşlılar, hastalar , her günün orucuna bedel olmak üzere
bir fakiri sabahlı akşamlı doyuracak şekilde fidye verirler..
Günahları yakıp, erittiği için bu aya Ramazan denir.
Yaradan, her şeyi yaradana teslimiyettir oruç.Yarattıklarına bakarak, yaradanı
zikretmektir oruç..
Bakma! Halsiz adımlarıma.
Açlıktan kokan nefesimdir yürüyen.
Attığım her adımda
Aslında, nefsimdir sürünen.
_