İçeriğe atla
  • Kategoriler
    • All Categories
    • Individual Categories
  • World
  • Güncel
  • Popüler
  • Kullanıcılar
  • Gruplar
Daralt
Marka Logo

efelsefe

• Kurallar
    • Light
    • Cloudy
    • Dim
    • Dark
  1. Ana Sayfa
  2. Tartışma
  3. Serbest Kürsü
  4. Sıfır anayasaya "14" kalmış!

Sıfır anayasaya "14" kalmış!

Konu Zamanlandı Sabitlendi Kilitli Taşındı Serbest Kürsü
anayasa
1 İleti 1 Yayımlayıcılar 48 Bakış 1 Watching
  • En eskiden en yeniye
  • En yeniden en eskiye
  • En çok oylanan
Cevap
  • Yeni başlık oluşturarak cevapla
Cevaplamak için giriş yapın
Bu başlık silindi. Sadece başlık düzenleme yetkisi olan kullanıcılar görebilir.
  • H Çevrimdışı
    H Çevrimdışı
    house
    tarihinde yazdı Son düzenleyen: house

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/zulal-kalkandelen/400-e-14-kala-2401204

Sözde anamuhalefet partisi laylaylom da...
    Erdoğan 14' ü bulduğu an yeni din devleti bile kurar. Siz halen ne seçimlerinden bahsediyorsunuz?
    Bunun önünde hiç bir yasal engel kalmamıştır. "Demokrasi(araç) tramvayından" inmeye 14 mü kaldu ne? Ben demiyorum Anayasamız anayasa yapma yetkisini 3/2 vekil yeter oyuna bağlamış. İlk 3 madde değiştirilemez denmesi hiç bir şey ifade etmiyor. 4. maddeyi kaldırdınmıydı. Zaten ilk 3 madde 400 oyla puf.

Halen akltemezmi/düşünmezmisin sözde laik cumhuriyetçi yurttaş?

Ama adam haklı hem laik hem müslim ol(a)maz. Takiyyecinin(laik dinci) hakkından takiyyeci(dinci) gelir. Bu sözü ben uydurdum. Duruma uydu gibi...

-1982 Anayasası’nın, böylece bir yandan Anayasa Mahkemesi’nin anayasa deği şiklikleri üzerindeki denetim yetkisini sınırlandırırken, bir yandan da Anayasa’nın değiştirilemeyecek hükümlerinin kapsamını genişletmiş ve buna Cumhuriyet’in niteliklerini de dâhil etmiş olması ilginçtir. Ne var ki 1982 Anayasası, anayasayı değiştirme yasağının kapsamını genişletirken, Anayasa Mahkemesi’nin bu ko nuda bir denetim yapması imkânını da ortadan kaldırmıştır. Bu durumda, de ğiştirme yasağının gerçek bir hukuki müeyyideden yoksun olduğu, bunun ancak TBMM’ye hitap eden manevi bir müeyyidesinin bulunduğu sonucuna varılabilir.

-Anayasanın 148. maddesine göre Anayasa Mahkemesi, “Anayasa de ğişikliklerini ... sadece şekil bakımından inceler ve denetler.”
    kynk: Prof.Dr. Ergun ÖZBUDUN - Anayasa Hukuku ktb.

MADDE 4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

400 ü bulan çoğunluk varsayalım yarın öbür gün anayasayı değiştirdi.

Bunu iptal etme yetksi yok AYM' nin!
    Muhalif bir AYM bulunsa bile şekil denetim yetkisi ile resmi gazetede yayınlanmış eni anayasayı AYM iptal edemez.

1 Cevap Son cevap
    0

Cevap
    • Yeni başlık oluşturarak cevapla
    Cevaplamak için giriş yapın
    • En eskiden en yeniye
    • En yeniden en eskiye
    • En çok oylanan

© 2021- efelsefe.com
    İzinler Kurallar
    • Giriş

• Hesabınız yok mu? Kayıt Ol