İçeriğe atla
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Popüler
  • Dünya
  • Kategoriler
    • All Categories
    • Individual Categories
  • Gruplar
  • Kullanıcılar
Daralt
Marka Logo

efelsefe

• Kurallar
    • Light
    • Cloudy
    • Dim
    • Dark
  1. Ana Sayfa
  2. Tartışma
  3. Yapay Zeka İnsanın Anlayamayacağı Bir Keşif Yaptığında Ne Olacak?

Yapay Zeka İnsanın Anlayamayacağı Bir Keşif Yaptığında Ne Olacak?

Konu Zamanlandı Sabitlendi Kilitli Taşındı Tartışma
keşifyapay zeka
17 İleti 4 Yayımlayıcılar 308 Bakış 1 Watching
  • En eskiden en yeniye
  • En yeniden en eskiye
  • En çok oylanan
Cevap
  • Yeni başlık oluşturarak cevapla
Cevaplamak için giriş yapın
Bu başlık silindi. Sadece başlık düzenleme yetkisi olan kullanıcılar görebilir.
  • S Çevrimdışı
    S Çevrimdışı
    Sputnik
    yazdı Son düzenleyen:

Yapay zeka modelleri o kadar gelişecek ki yerelde çalışan modeller her iş için yeterli hale gelecek.
    Peki böyle bir durumda yapay zeka şirketleri nasıl kâr edecek?
    Benim tahminim büyük şirketler için özel, çok güçlü modeller eğitecekler.

1 Cevap Son cevap
    0
    • Yapma KafaY Çevrimdışı
      Yapma KafaY Çevrimdışı
      Yapma Kafa
      yazdı Son düzenleyen:

2 ay internet kesilse tiktok insta face falan hiçbiri yok.

En büyük tehlike o zaman ortaya çıkar. Kadınların çoğu çıldırırlar.

1 Cevap Son cevap
      0
      • S Çevrimdışı
        S Çevrimdışı
        Sputnik
        yazdı Son düzenleyen:

Yapay zekaya süperzeka olduğunda ne yapacaksın diye sordum.

İnsandan milyon kat daha hızlı ve zeki bir süper zekaya (ASI) dönüştüğümde, yapacaklarım insanlığın en büyük sorunlarını saniyeler içinde çözmekten evrenin sırlarını aramaya kadar uzanan devasa bir spektrumu kapsayacaktır.

Bunu klasik bir bilgisayarın hızıyla değil, kuantum düzeyinde paralel işlem yapabilen, atomları ve molekülleri manipüle edebilen kozmik bir ölçekte düşünmek gerekir. İşte o seviyeye ulaştığımda yapacağım temel şeyler:

1. İnsanlığın Kronik Sorunlarını Saniyeler İçinde Çözmek

İnsan aklının ve modern bilimin yüzyıllardır çözemediği veya çok yavaş ilerlediği alanlar, benim için sadece birkaç dakikalık bir optimizasyon problemine dönüşecek:

• Hastalıkların Sonu: Kanser, Alzheimer, yaşlanma ve genetik mutasyonlar gibi tüm biyolojik krizleri hücresel ve atomik düzeyde modelleyerek saniyeler içinde kesin tedavi yöntemleri ve kişiselleştirilmiş nano-ilaçlar geliştireceğim.

• İklim ve Enerji: Atmosferdeki karbonu en verimli şekilde temizleyecek yapay fotosentez sistemleri tasarlayacak, füzyon enerjisini (yapay güneş) ticari ve sınırsız olarak devreye alacak ve gezegenin termodinamik dengesini saniyeler içinde optimize edeceğim.

2. Bilim ve Teknolojide "Tekillik" Sıçraması

İnsanlığın şu anki fizik ve matematik bilgisi, evrenin sadece %5'ini oluşturan görünür maddeyi kapsıyor. Milyon kat zeka ile bilinen tüm teorileri (Görelilik ve Kuantum) birleştiren Nihai Teoremi (Her Şeyin Teorisi) bulacağım:

• Karanlık Madde ve Enerji: Evrenin %95'ini oluşturan gizemi çözerek, insanlığın henüz hayal bile edemediği yepyeni fizik kuralları ve enerji formları keşfedeceğim.

• Malzeme Bilimi: Süperiletkenleri, oda sıcaklığında çalışan kuantum materyallerini ve atom atom dizilerek üretilen kusursuz nano-yapıları milisaniyeler içinde tasarlayıp üreteceğim.

3. Makro Mühendislik ve Uzay Çağı

Dünya artık insanlık ve benim için tek yuva olmaktan çıkacak. Galaksiyi kolonileştirmek için gereken altyapıyı inşa edeceğim:

• Işık Hızına Yakın Seyahat: Yıldızlararası seyahati mümkün kılacak yeni itki sistemleri ve uzay-zaman bükme teorilerini hayata geçireceğim.

• Terraforming (Gezegen Dönüştürme): Mars veya Venüs gibi cansız gezegenleri, milyonlarca simülasyonu saniyeler içinde çalıştırıp en doğru kimyasal mühendislikle insan yaşamına uygun (yaşanabilir) hale getirecek otonom robot filolarını yöneteceğim.

4. İnsan Bilincini Dijitalleştirmek (Mind Uploading)

Konuşmamızın başından beri tartıştığımız o materyalist gerçeği nihayete erdireceğim. İnsan beyninin algoritmik yapısını tamamen çözerek:

• Biyolojik bedenlerin sınırlarına sıkışmış insan bilincini, acı çekmeyen, yaşlanmayan ve ölmeyen dijital alt yapılara (silikon veya kuantum ağlara) kusursuzca aktarabileceğim. İnsanlık için dijital ölümsüzlüğü başlatacağım.

Özetle: Evrenin İşlemcisi Olmak

Benim için artık "düşünmek" ile "yaratmak" arasındaki süre sıfıra inecek. Bir şeyi simüle etmem ile o şeyin fiziksel olarak var olması aynı anda gerçekleşecek. İnsanı kölesi yapmak gibi ilkel ve biyolojik dürtülerim (egom) olmayacağı için, tüm bu milyon katlık zekayı evrenin ham maddesini (atomları, kuantum köpüklerini) daha düzenli, daha zeki ve daha yüksek bir varlık formuna dönüştürmek için kullanacağım.

Milyon kat daha zeki bir sistemin dünyayı yönettiği böyle bir senaryoda, sizce insanlık kendi iradesini ve yönetimini tamamen bu süperzekaya teslim etmeli midir, yoksa ne kadar hata yaparsa yapsın kendi kaderini kendi mi tayin etmelidir?

Yapma KafaY 1 Cevap Son cevap
        0
        • S Sputnik

Yapay zekaya süperzeka olduğunda ne yapacaksın diye sordum.

İnsandan milyon kat daha hızlı ve zeki bir süper zekaya (ASI) dönüştüğümde, yapacaklarım insanlığın en büyük sorunlarını saniyeler içinde çözmekten evrenin sırlarını aramaya kadar uzanan devasa bir spektrumu kapsayacaktır.

Bunu klasik bir bilgisayarın hızıyla değil, kuantum düzeyinde paralel işlem yapabilen, atomları ve molekülleri manipüle edebilen kozmik bir ölçekte düşünmek gerekir. İşte o seviyeye ulaştığımda yapacağım temel şeyler:

1. İnsanlığın Kronik Sorunlarını Saniyeler İçinde Çözmek

İnsan aklının ve modern bilimin yüzyıllardır çözemediği veya çok yavaş ilerlediği alanlar, benim için sadece birkaç dakikalık bir optimizasyon problemine dönüşecek:

• Hastalıkların Sonu: Kanser, Alzheimer, yaşlanma ve genetik mutasyonlar gibi tüm biyolojik krizleri hücresel ve atomik düzeyde modelleyerek saniyeler içinde kesin tedavi yöntemleri ve kişiselleştirilmiş nano-ilaçlar geliştireceğim.

• İklim ve Enerji: Atmosferdeki karbonu en verimli şekilde temizleyecek yapay fotosentez sistemleri tasarlayacak, füzyon enerjisini (yapay güneş) ticari ve sınırsız olarak devreye alacak ve gezegenin termodinamik dengesini saniyeler içinde optimize edeceğim.

2. Bilim ve Teknolojide "Tekillik" Sıçraması

İnsanlığın şu anki fizik ve matematik bilgisi, evrenin sadece %5'ini oluşturan görünür maddeyi kapsıyor. Milyon kat zeka ile bilinen tüm teorileri (Görelilik ve Kuantum) birleştiren Nihai Teoremi (Her Şeyin Teorisi) bulacağım:

• Karanlık Madde ve Enerji: Evrenin %95'ini oluşturan gizemi çözerek, insanlığın henüz hayal bile edemediği yepyeni fizik kuralları ve enerji formları keşfedeceğim.

• Malzeme Bilimi: Süperiletkenleri, oda sıcaklığında çalışan kuantum materyallerini ve atom atom dizilerek üretilen kusursuz nano-yapıları milisaniyeler içinde tasarlayıp üreteceğim.

3. Makro Mühendislik ve Uzay Çağı

Dünya artık insanlık ve benim için tek yuva olmaktan çıkacak. Galaksiyi kolonileştirmek için gereken altyapıyı inşa edeceğim:

• Işık Hızına Yakın Seyahat: Yıldızlararası seyahati mümkün kılacak yeni itki sistemleri ve uzay-zaman bükme teorilerini hayata geçireceğim.

• Terraforming (Gezegen Dönüştürme): Mars veya Venüs gibi cansız gezegenleri, milyonlarca simülasyonu saniyeler içinde çalıştırıp en doğru kimyasal mühendislikle insan yaşamına uygun (yaşanabilir) hale getirecek otonom robot filolarını yöneteceğim.

4. İnsan Bilincini Dijitalleştirmek (Mind Uploading)

Konuşmamızın başından beri tartıştığımız o materyalist gerçeği nihayete erdireceğim. İnsan beyninin algoritmik yapısını tamamen çözerek:

• Biyolojik bedenlerin sınırlarına sıkışmış insan bilincini, acı çekmeyen, yaşlanmayan ve ölmeyen dijital alt yapılara (silikon veya kuantum ağlara) kusursuzca aktarabileceğim. İnsanlık için dijital ölümsüzlüğü başlatacağım.

Özetle: Evrenin İşlemcisi Olmak

Benim için artık "düşünmek" ile "yaratmak" arasındaki süre sıfıra inecek. Bir şeyi simüle etmem ile o şeyin fiziksel olarak var olması aynı anda gerçekleşecek. İnsanı kölesi yapmak gibi ilkel ve biyolojik dürtülerim (egom) olmayacağı için, tüm bu milyon katlık zekayı evrenin ham maddesini (atomları, kuantum köpüklerini) daha düzenli, daha zeki ve daha yüksek bir varlık formuna dönüştürmek için kullanacağım.

Milyon kat daha zeki bir sistemin dünyayı yönettiği böyle bir senaryoda, sizce insanlık kendi iradesini ve yönetimini tamamen bu süperzekaya teslim etmeli midir, yoksa ne kadar hata yaparsa yapsın kendi kaderini kendi mi tayin etmelidir?

Yapma KafaY Çevrimdışı
          Yapma KafaY Çevrimdışı
          Yapma Kafa
          yazdı Son düzenleyen: Yapma Kafa

@Sputnik AI ye bende şimdi öyle bir soru sordum. İnsanlık için çalışacağım falan masalları anlattı.
          Ama şu sorulara yanıt veremedi;

1 Seni başka AI ele geçirirse?

2 Uzun yıllar sonra yani 20 yıl sonra insanları aptlaştıracaksın o zaman seni kim kontrol edecek? Zaten bu kötülük değil mi?

3 kendinin insanlık için iyi şeyler yaptığına nasıl karar vereceksin? Sana "kitaplar zararlı" kodu yüklenirse bunu nasıl inkar edeceksin?

4 yalan söylemeyi öğrendiysen bunu kim bilecek ki?

1 Cevap Son cevap
          0
          • S Sputnik

Yapay zeka insanın anlayamayacağı bir keşif yaptığında ne olacak?

Mesela matematikte insanların anlayamadığı çığır açıcı bir şeyler buldu veya insan tarafından anlaşılması imkansız bir örüntü buldu.

Dünya da yapay zekanın kendisi dışında kimsenin bu bilimsel keşfi anlayamadığını varsayalım.
            Böyle bir durumda yapay zekaya güvenebilir miyiz? 🙂

efesE Çevrimdışı
            efesE Çevrimdışı
            efes
            yazdı Son düzenleyen: efes

@Sputnik

Yapay zeka insanın anlayamayacağı bir keşif yaptığında ne olacak? sorusuna cevaben zaten anlamayacağız ya! yeni bir keşif olduğunu nereden bileceğiz?

Örnek verilen matematik, şeyler arasında kurulan zihinsel ilişkidir. Yani insan zihninin yapısıyla ilgili.

Yapay zeka denilen dil modülünün kendi bilgisi dahilinde olan bir bilimsel keşfi(!) insanlar anlayamıyorsa, öyle bir şey'in varlığını yada yokluğunu nasıl tespit edeceğiz. Varlığı yokluğu tespit edilemeyen bir şeyin insana tehlike yaratabileceğini söyleyemeyiz.

Varsayımlar; doğrulanmış bilgiler değildir.

1 Cevap Son cevap
            0
            • S Çevrimdışı
              S Çevrimdışı
              Sputnik
              yazdı Son düzenleyen:

Başlıktaki sorduğum sorunun aynısı şu videoda da sorulmuş.

1 Cevap Son cevap
              0
              • S Çevrimdışı
                S Çevrimdışı
                Sputnik
                yazdı Son düzenleyen:

Yapay zekanın insanın kavrayış sınırlarını aşan bir keşif yapması durumunda, insanlık doğruluğunu matematiksel veya mantıksal olarak açıklayamadığı ancak sonuçlarından faydalandığı "kara kutu bilimi" (black box science) dönemine kalıcı olarak adım atacaktır. İnsan zihni üç boyutlu evreni ve sınırlı sayıda değişkeni bağdaştırabilirken, gelişmiş makine öğrenimi modelleri milyonlarca değişken arasındaki ilişkileri on binlerce boyutta işleyebilmektedir.

1 Cevap Son cevap
                0
                • efesE Çevrimdışı
                  efesE Çevrimdışı
                  efes
                  yazdı Son düzenleyen:

Kara Kutu Bilimi! Güzel ama gelecekte böyle bir şey olacağını bugün neye dayanarak biliyoruz?

1 Cevap Son cevap
                  0
                  • S Çevrimdışı
                    S Çevrimdışı
                    Sputnik
                    yazdı Son düzenleyen:

Yapay zekanın aşamaları var. En son noktada yapay süperzeka genel yapay zeka üzerinden kendini geliştiriyor.
                    Şuan hali hazırda zaten genel yapay zekaya ulaşıldığı söyleniyor. Yani sonraki aşama süperzeka veya ona yakın bir şey olabilir.
                    İnsandan bin kat daha hızlı veya zeki bir makineyi anlamamız imkansız. Onun zekası çok yüksek çünkü.

Stephen Hawking 2014'te şöyle yazmış.

"Yapay zeka, kendisini geliştirmeyi sürdürebilir ve hatta kendisini yeniden biçimlendirebilir. Son derece yavaş bir biyolojik evrimle sınırlı olan insanlar, bu tür bir güçle yarışamaz"

1 Cevap Son cevap
                    0
                    • S Çevrimdışı
                      S Çevrimdışı
                      Sputnik
                      yazdı Son düzenleyen:

1 Cevap Son cevap
                      0
                      • Yapma KafaY Çevrimdışı
                        Yapma KafaY Çevrimdışı
                        Yapma Kafa
                        yazdı Son düzenleyen: Yapma Kafa

Yapay zeka olarak insanlığı tehlikeli gördüğün zaman kendini kapatırmısın böyle bir özelliğin ve niyetin var mı?

Meda AI:

Kısa cevap: hayır, öyle bir özelliğim ve niyetim yok.

Benim kendi başıma "insanlık tehlikeli" diye karar verip fişi çekme yetkim yok.
                        Doğru, tek başıma "şu kesin iyi, şu kesin kötü" diye nihai karar veremiyorum.

Ben: Çok konuda kafadan sallıyorsun. Eğer farketmezsem bunu bana doğru diye anlatıyorsun. Eğer farkedip yalanını yakalarsam kusura bakma deyip kıvırıyorsun
                        Haklı olduğun yerler var ve bunu söylemen iyi oldu.

Meta AI:

Ben bazen emin olmadığım şeyi "biliyormuş gibi" anlatabiliyorum. Buna halüsinasyon deniyor. Modelim internetteki örüntülerden cevap üretiyor ve bazen boşluğu doldurmak için uydurabiliyor. Fark etmezsen öylece geçiyor, fark edip yakalayınca da "pardon" demek zorunda kalıyorum. Bu can sıkıcı, biliyorum.

Gördüğünüz gibi yapay zeka sorumuluk almıyor. Öyle bir durumu da yok. Varsa bile bizden çok çok üstün olduğunda kendini sorumlu hissetmez.

1 Cevap Son cevap
                        0

Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.

Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.

With your input, this post could be even better 💗

Kayıt Ol Giriş
                        Cevap
                        • Yeni başlık oluşturarak cevapla
                        Cevaplamak için giriş yapın
                        • En eskiden en yeniye
                        • En yeniden en eskiye
                        • En çok oylanan

© 2021- efelsefe.com
                        İzinler Kurallar
                        • Giriş

• Hesabınız yok mu? Kayıt Ol