Namus ve Şeref Sadece Erkeğe mi Özgü
-
Kadınların kültürel asimilasyona eğilimli olduğunu sanmıyorum. Adamlar ne yapıyorsa onu değiştiremiyorlardır. Kürtajın tek nedeni ise sorumsuz umarsız duyarsız hödük herifler.
-
Biolojinin dayattığı eğilimler insanlar tarafından kural haline getirilmiş ve kültürler oluşmuş.
Erkek savaşmak zorunda çünkü kadın ürüyor. Avcı toplayıcı dönemde de erkek yeni toplama alanları bulmak zorunda. Yerleşik hayata geçişte ise yeni tarım alanları bulmak zorunda. Sanayi devrinde ise yeni hammadde kaynakları bulmak zorunda. Çünkü sayı kalabalıklaşıyor.
Erkek her zaman üretim temelli ve kadın da tüketim temelli olmuş.
Bunu tam tersine çevirsek de savaşlar bitmeyecek. Çünkü kaynak arayışı devam edecek. Ancak bu durumda kadından da savaşması istenecek.
Savaş neden bitmez?
Savaşın motoru cinsiyet değil, kıtlık ve genişleme.
Toprak, su, enerji, pazar daralınca bir grup diğerinin payına göz dikiyor. Bunu kim yaparsa yapsın çatışma çıkıyor.
Roma'yı kadınlar değil lejyonlar genişletti ama Kartaca'yı yıkan kararları verenler de erkekti. Kaynak bittiği anda sistem "genişle ya da öl" diyor.- Rolleri ters çevirirsek ne olur?*
O zaman sistem kadından da "genişlet ve koru" ister.
Tarihte bunun örnekleri var zaten. Moğol kadınları kervanları korudu. Viking kadınları yeni topraklara yerleşti. Modern ordularda kadın pilot, komutan, piyade var.Yani savaşmak bir cinsiyet işi değil, "kaynak için risk alan kişi" işi. Kim o role sokulursa o savaşır.
Roller değişince Neden doku çözülüyor gibi hissediliyor?
Çünkü kültür hızlı değişebiliyor ama bioloji değişmiyor.
- Kültür = Beklentiler + Ödüller + Cezalar sistemi
Yüzyıllarca "erkek korur ve genişletir, kadın besler ve devam ettir" diye kodladık. İnsanlar buna göre kimlik kurdu. Statü, saygı, evlilik, eğitim hepsi bunun üstüne oturdu.
Sen bir tarafı alıp diğer tarafa koyduğunda, "peki benim rolüm neydi?" sorusu çıkıyor. Kimlik boşluğu olunca da anomi başlıyor.
- Risk ve ödül dengesi bozuluyor
Erkek 2.plana itilince "ben neden risk alayım, neden üreteyim" diyor. Kadına erkek rolü verilince de "ben hem üreyim hem savaşayım hem de hala her şeyi çekip çevireyim" yükü biniyor.
İki taraf da yoruluyor ve sistemin verdiği eski ödüller artık işe yaramıyor. Evlilik oranı düşüyor, doğum düşüyor, topluluk bağı zayıflıyor. Buna "çözülme" diyoruz.
- Biyoloji değişmiyor
Kültür 20 yılda değişebilir ama biyolojik maliyetler aynı kalır. Üreme maliyeti hala kadında, kas gücü ve üretim farkı hala erkekte. Rolü zorla ters çevirince sürtünme çıkıyor. Bu sürtünme de "kültür bozuluyor" diye okunuyor.
Kadının yönetimde olmamasının sebebi de bu biolojik dayatmanın bir sonucudur. Kürtaj konusu bunun en açık örneğidir. Sebep olur ama sorumluluğu başkasına yükler. Sorundaki payını kabul etmek istemiyor.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Kayıt Ol Giriş