7.4’lük depremde can kaybı 9: Tayvan bunu nasıl yapıyor
-
7.4’lük depremde can kaybı 9: Tayvan bunu nasıl yapıyor
Çin’in 160 km açığında bir Uzakdoğu ülkesi olan Tayvan son 25 yılın en güçlü depremiyle sarsıldı. Kıyıya yakın bir noktada yaşanan 7.4’lük depremde can kaybı ilk belirlemelere göre en az 9 oldu. Can kaybını ve maddi hasarı sınırlayan ise Tayvan’ın hazırlık seviyesi oldu.
Dünyadaki depremlerin çoğunun meydana geldiği “Pasifik Ateş Çemberi” üzerinde yer alan Tayvan’da yerel saatle dün sabah 08.00 sıralarında 7.4 büyüklüğünde güçlü bir sarsıntı kaydedildi. Yerel yetkililer depremde en az 9 kişinin öldüğünü, 930 kişinin de yaralandığını açıkladı. Görgü tanıkları çok az kişinin yaralarının ciddi olduğunu söyledi. Güçlü sarsıntı sonrası Japonya’dan Filipinler’e kadar uzanan geniş bir coğrafyada tsunami uyarısı verildi, neyse ki korkulan olmadı.
7.4’lük depremde can kaybı 9: Tayvan bunu nasıl yapıyor
MARMARA’DAN BİR AY SONRATayvan’da bundan önceki en şiddetli deprem, Türkiye’yi vuran 7.4 büyüklüğündeki Marmara Depremi’nden bir ay sonra, Eylül 1999’da 766 büyüklüğünde olmuştu. O tarihte Ada’da 2400 kişi hayatını kaybetmişti. 25 yıl sonra benzer büyüklükteki depremde ise can kaybı 9 olarak bildirildi. Can kayıplarının tümü, depremin merkez üssü Hualien’de meydana geldi. Ölenlerden 3’ü sabah erken saatlerde dağda yürüyüşe çıkan yedi kişilik grubun üyeleriydi. Dağdan kopan kayaların düşmesi sonucu hayatlarını kaybettiler. Kamyon ve otomobil sürücüsü iki kişi de dağ yolunda düşen kayalar nedeniyle öldü. Bir kişi ise madende hayatını kaybetti. Diğer 3 kişinin ölümüne dair detay verilmedi.
DÜZENLİ DENETİM
Tayvan’da hükümet yeni inşaatların ve eski evlerin depreme dayanıklılık durumlarının düzenli olarak kontrol edilmesini zorunlu tutuyor, evlerini kontrol ettirmek isteyenlere finansal kolaylıklar sağlıyor. Ayrıca okullarda düzenli olarak deprem tatbikatları yapılıyor, kamu medyası ve cep telefonları aracılığıyla halk sürekli olarak uyarılıyor. Başkent Taipei uzun gökdelenleri ile bilinse de halkın çoğunun en fazla 10 katlı binalarda yaşamayı tercih ettiği belirtiliyor.
BİLGİ NOTU: Depremin etkisi dünya çapında cep telefonundan otomobillere onlarca sektörden yetkililer tarafından da yakından izlendi. Dünyanın en büyük çip üreticisi TSMC’nin fabrikasında üretim kısa süreliğine aksadı. Tayvan, Apple’dan Nvidia’ya önemli şirketlerin çip tedarikçisi konumunda.
-
Bu da sorumu?
Deprem katil değildir. Katil hükümetlerdir. Binaların nereye yapılacağını, imarını veren, bütün izinlerini onaylayıp mühür basan devlet organları, idari-siyasi kişilerdir. Dolayısı ile siyasal islamcı katil zanlısıdır. Bebekleri diri diri betona gömmüşlerdir. Yargılanmadıkları cinayet işlemediklerini göstermez. Çünkü hükümetler kendi kendilerini yargılamazlar. Bir bağımsız dış yargı organında buna yetkisi olmadığına göre. Suçlu depremdir(allaktan geldi/allak yapmış, o suçluymuş yani) diyip. Olay örtbas edilmiştir. Vahabi dedikleri araplar bile bunlar kadar sorumsuz değil. Önlem almamanın cinayet olduğu ve cezasının ölüm olduğunu bir çok olayda tüm dünyaya gösterdiler. Hülasa hükümetin-organlarının(kişilerin), üst düzey yöneticilerin islam dini hukukuna göre idamı gerekir. Buna batı hukukunda da "olası kastla cinayet" denir. Yani bu taksir falan değil bildiğin kasttır, kast!... Binalara oturum izni vermişsen, elektirik, su bağlamışsan sorumlusu sensin sen. 250 bin kişi bu çağda bina enkazında can veremez!. Buna(7.4) doğal afet diyemezsin.
https://www.karar.com/hac-faciasinda-28-idam-karari-iddiasi-44872
Müslimanmışmışlar. He bende marslıyım zaten. İslam hukukuna tabi olmayan, Hatta batı hukukuna bile tabi olmayan. hukuksuz, layusel müslimmiş bunlar. Yerseniz... Marslıyım, dolayısı ile yargıdan muafım yermisiniz?
-
depremlerde mesele sadece binanin, cimentonun, kullanilan malzemenin kalitesi degildir. zemin cok ama cok onemli bir unsur.
daglik alanda olan deprem ile ovada, deniz kenarinda olan deprem ayni degildir etki olarak demek istiyorum. -
@phi neler söylüyorsun öyle , hala anlamadın mı , amarigaaaa yepiyeaaaah yeğeenim..
Sen böyle teknik konuları Konyalı bilim insanlarına sor.
Söz konusu Türkiye halkıysa enkaz altında kalarak ölmeyi kader olarak tanımlar.
-
@phi
Bilhassa Japonya´nın dağı taşı deprem bölgesi. Bu nedenle orada dikilen gökdelenlerın temeli esnektir, ki bu şekilde yıkıcı tahribatı önlüyorlar. Ancak her zemine bina dikilemez elbette, da, bu husus Türkiye´de pek kaale alınmaz. -
@kereste, içinde söyledi: 7.4’lük depremde can kaybı 9: Tayvan bunu nasıl yapıyor
Ancak her zemine bina dikilemez elbette,
Teknoloji, bilim, fizik çok ama çok gelişti. Her zemine her binayı dikiyorlar(bkz:BAE) valaaa... Binaların kurallara uyularak yapılmasını sağlamak devletin işidir. İnsanları depremler değil. Binalar öldürüyor. Düşünün çocuğunuz okulda, hastanede deprem olmuş. Ve binalar yıkılmış. Bu kimin suçu? Depremin olamaz değil mi? 7-8 arası depreme dayanmayacak yapının deprem kuşağı bir ülkede inşaası söz konusu olamaz. Bırakın kamusal alanı bireysiniz bir ev beğenip aldınız veya o an misafirsiniz yahuu. Bu binanın sorumlusu mütait olamaz, oturum can güvenliği olan yere verilir. Bu apartmanların hasar görse bile insan öldürmemesi beklenir. Aksi devlet terörüdür. Denetimsizliktir. Anayasaya, uluslarası antlaşmalara aykırı harekettir. Vatandaşa, vatana ihanettir. İnsanlık suçudur. Bu adi suç maalesef Türkiye' de işlenmektedir. Suç depreme, hayali bir "tanrı" ya atılmaktadır. Katiller aramızdaki resmi kişilerdir. Bu açıktır. Seyreden ve görevlerini yapmayan sözde bağımsız yargıyı da ayrıca kınıyor lanetliyorum.... "Allak" varsa belanızı versin...