Tuvalet suyundan bira üretiliyormuş
-
https://futurism.com/the-byte/toilet-water-beer-ale-singapore
Tuvalet suyundan bira üretiliyormuş.
Arıtım iyi ise sorun yok.ISS uzay istasyonunda zaten yapılıyor.
https://www.bbc.com/future/article/20150527-solving-a-space-stations-toilet-shaped-problem -
Tuvalet suyunu içme suyu olarak arındırma işlemi yeni değil. Bundan kırk yıl önce arabistan çöllerinde bir taraf tuvalet diğer taraf arındırma tesisi vardı, bir taraftan işiyorlar diğer taraftan içiyorlardı.
Hatta arapların sidiğini zemzem suyu diye getiren bile vardı.
Deve sidiğinden medet uman, arap sidiğini mübarek sayan kafaların yanında arıtılmış suyla bira yapımı hiç sayılır. -
Yıllarca kuyudan arıtmadan su içtim.
Şimdi kuyu suyunu membranlı filtre ile arıtarak içiyorum.
Aklıma bu jackie chan'ın bu filmindeki geyiğin kaynak suyuna işemesi ve bu suyun şişelenip satılması sahnesi geliyor.
-
Atık sudan bira yapılıyor demek spekülatif ve hatta maksatlı haber yapma sınıfına girer.
Niye bu haber atık sudan çay demleniyor ya da kahve yapılıyor şeklinde üretilmemiş? Art niyet bile var bu haberde. Ya da direk atık su arıtılıp içiliyor denmemiş?
Dünya olalı beri aynı suyun devri daim ettiğini biliyoruz. Dünya dev bir su arıtma cihazı. Dinozorların idrarını içiyoruz.
Fakat dünya sadece fiziksel bir arıtma cihazı değil. Kimyasal da. Çünkü bildiğimiz gibi bitkiler su ve karbondioksiti parçalayıp organik maddeler üretiyorlar. Hayvanlar bu organik maddeleri metabolize ediyorlar yani tekrar parçalıyorlar.
Yani suyun bir kısmı da ayrışıp geri sentezleniyor. Bunu teknoloji de artan şekilde yapıyor. Elektrolizle su hidrojen ve oksijene ayrıştırılıyor ve tekrar birleştiriliyor.
Yalnız teknoloji bir karbondioksiti oksijen ve karbona ayırmayı başaramadı. Oksijen ve karbonmonoksite ayrıştırabiliyoruz henüz. Halbuki bitkiler bunu başarıyor.
Hâla doğaya yetişebilmiş değiliz ki onu geçsek! Ama daha zaman var. En az bir milyar yıl daha güneş dünyamıza dostça gülümseyecek. Teknolojik ivmeye göre bir milyar yıl çok uzun zaman. Biyolojik doğal evrim için bile bir milyar yıl çok uzun zaman.
-
@DemoKratos, içinde söyledi: Tuvalet suyundan bira üretiliyormuş
Atık sudan bira yapılıyor demek spekülatif ve hatta maksatlı haber yapma sınıfına girer.
Niye bu haber atık sudan çay demleniyor ya da kahve yapılıyor şeklinde üretilmemiş? Art niyet bile var bu haberde. Ya da direk atık su arıtılıp içiliyor denmemiş?İşte asıl gayelerini anlamışsın, ben de aynısını düşünüyorum, açıkça islamın alkol karşıtlığıyla yapılan bir propaganda olduğu her halinden belli.
-
@bilgisezgi dostum, kesin a sınıfı bir haberdir! Ya direk a, ya da ak. Yani a. k. iti şeklinde bir açıklık getirilebilir.
İşin aslına bakarsak eski reçineli ve kömür tozlu arıtmalarda atık sudan içilebilir su üretmek olanaksızdı. Bunlar sadece musluk suyunu yumuşatmak için kullanılabilir. Fakat nano teknoloji ile üretilen membran filtreler ile tam arıtma sağlanıyor. Öyle ki uzay istasyonunda güvenle kullanılıyor.
Aslında bir çok projem olduğu gibi bu konuda da bir projem var. Fakat bunları tek aklına getiren kişi olduğuma inanmıyorum. Bunları düşünen illa ki var ama uygulamaya koymak bambaşka bir şey. Neyse projem şu:
Deniz kıyılarına kurulacak güneş panelleri ile deniz suyunu elektroliz edip hidrojen ve oksijen üretmek. Sonra bu gazları bir gaz santraline gönderip elektrik enerjisi elde etmek ve çıkacak olan saf suyu böyle elde etmek. Santralde türbin kullanmak gerekmiyor, bu işi yapan yakıt hücreleri var.
Kurulum maliyeti yüksek. Alternatifi var: Bilgisayar kontrollü sürekli güneşe yönelen büyük aynalar kullanarak güneş ışığını odaklamak ve bir kazan üzerinde toplayıp kazandaki suyu buharlaştırmak. Buharı türbine verip böylece ara geçiş olmadan direk güneş enerjisini elektrik ve buhara çevirmek.
Bunun sakıncası kazanın kısa sürede tortu ile dolması ve arada bir temizlenmesinin gerekmesi. Bu tortu deniz suyu kullanılırsa çoğunlukla tuz veya diğer sularda diğer mineraller. Fakat kazan kullanılmadığı gece saatlerinde rahatlıkla temizlenir.
Aynalar güneye bakan bir yamaca sıralanırlarsa çok iyi sonuç alınır. Maliyet oldukça düşük. Tabii yüksek güç üretmek için kilometre karelere varan alana aynalar koymak gerekiyor. Aynaları basit bir bilgisayar sistemi kazana odaklar, bu karmaşık ve pahalı değil.
-
Çok değil, çapı 10 metre olan düz aynalar yeterli. Öyle çukur ayna filan yapılmasına gerek yok. Yani ayna maliyetleri düşük. Direk bildiğin düz ayna. Fakat bu 10 metre çaplı düz aynalardan yüzlerce, binlerce olacak, alana göre. Hepsi ışığını kazana gönderecek ve kazan dev bir çukur aynanın odağında kalan bir nokta olacak.
Kazan krom nikel alaşımı ve siyah teflon kaplamalı olmak zorunda. Yüzlerce binlerce ayna için birer bilgisayar pahalı gibi görünüyor ama o kadar değil. Merkezi tek bilgisayar koymak maliyeti düşürmez. Çünkü tekil olarak aslında basit birer işlemci. Merkezi bilgisayar daha pahalı olur.
Bu tabii kullanılan bir sistem. Ama yaygın değil. Fransa ve ABD de uygulandığını biliyorum. Ayna kontrol bilgisayarlarına besleme için tek tek elektrik hattı döşemeye gerek yok, her biri kendi enerjisini birer güneş paneli ile üretir.
Membran filtrelerin geliştirilmesi bunları unutturdu. Elektrik dersen en çok rüzgar türbinleri ile üretiliyor, çünkü gecesi gündüzü yok, sürekli üretiyor.
Fakat fosil yakıtları bırakıp bir an önce bütün yollarla tüm alternatif enerjilere yönelinmesi gerekiyor. Gelecek, bu. Atom santrallerinin de geleceği yok. Bunlar birer tabutluk. Atom enerjisi ancak uzayda kullanılabilir.
-
Yani burada bahsettiğimin aynı anda hem elektrik hem damıtılmış su üretmek olduğunu vurgulamam gerek. Malum gelecekte yakıt ve su, ikisinin de sıkıntısı çekilecek ve bu yüzden savaşlar olacak öngörüsü var.
Dünyada çok su var gibi görünse de bir çok güneş sistemi cismine göre dünya su açısından o kadar da zengin değil. Diğer kayasal gezegenlere göre dünya su zengini evet ama bazı Jüpiter ve Satürn uyduları su zengini dünyaya göre.
Üstelik dünyada suyun çok azı denize karışmamış tatlı su ve bunun da çok azı içilebiliyor. Temiz su dünyanın bir numaralı sorunu olabilir.