Çocuk İşçiliği Sömürü Değil Gelişimdir
-
Çocuk işçiliğine karşı değilim. İnsanlar çocukken herşeye yatkın ve hızlı öğrenme yetisine sahipler. Üstelik çocuk yaşta başlanılan işlerde özgüven daha düzgün oluşuyor.
Karşı olduğum şey ağır çalışma ortamıdır ki bu durum çocuk yada yetişkin farketmez herkes için kötüdür.
Çocuklar dizi film ve reklamlarda çalıştırılırken sorun olmuyor mu!!!
Kamera karşısında çocuk yaşta yalan söylemeye alışıtırılırken sorun olmuyor mu!!!
Çocuklar da çalışmalı , iş aletlerini güvenle kullanmayı öğrenmeliler.
18 yaşına kadar kafalarını devletin ve dinin saçma sapan dogmalarıyla doldurmaları mı normal olan?
Çalışıp iş öğrenemeyen çocuklara 25 yaşında iş garantisi veriyormusunuz? Onlara geçimlerini sağlayacak bir meslek garantisi veriyor musunuz?
Cevap kocaman bir HAYIR!!!
Üstelik 18 yaşına kadar hiçbir alet makina kullanmamış erkekleri 18 yaşında askere alıp eline SİLAH veriyorsunuz. Neden? İnsan öldürsün diye!!!!! Bu normal mi?
Kızlar 18 yaşına kadar neden meslek sahibi yapılmıyorlar. Terzilik , hemşire, marangozluk, boya, takı toka, ev aksesuarları,çiçek , sera gibi birçok alanda meslek sahibi edilebilecekken!!!!
Kızların geçimlerini sağlamaları için onlara teşhircilikten başka ne vaadediyor bu sistem? Konsomatrislik yapmaktan başka ne vaad ediyorsunuz?
Sorun olan şey çocuk yaşta çalışmak değildir . Hatta çocukken iş öğrenmek en güzeli.. sadece çocuklar için değil herkes için sorun olan şey güvensiz çalışma koşullarıdır.
-
@kâfir-imam ,
../
çocukların öğrenmeleri için proleter yaka takmaları gerekmiyor; "çocuk işçiliği" tanımı sömürünün yeni bir biçimi olabilir mi? Ucuz iş gücü dedikleri olgu bu olabilir mi? Çocuklar öğrenirler , lakin onlar asla ne işçi ne de burjuva olarak tanımlanamazlar. İstihtam politikası/sızlığına dair eleştirilerini anlıyorum ancak bunun çözüm yöntemi çocukların küçük bedenlerinde fillerin tepişmeleri olarak değerlendirlmesine asla izin verilmemesi gerektiğini düşünmüyorum. Onlar sadece öğrenirler, üretimin emekçileri değillerdir... -
Eski Kullanıcınejdet evren başlığına tarihinde cevap verdi Son düzenleyen: Eski Kullanıcı
@nejdet-evren bence sen yanlış anladın. Çocuk işçiliği ile sömürü kavramını eş görmüyorum diye belirttim zaten. Sömürü olan konu güvensiz ve ağır çalışma şartlarıdır.
Şuan sömürü tam da eğitimin temel unsurudur. Çocuklar bizim geleceğimiz derken ;
Onlara kitap satacağız, ev kiraya vereceğiz, kıyafet satacağız, elektronik satacağız , marka öğreteceğiz ...
Sence okul yada öğretim sistemi bunların dışında birşey veriyor mu?
Üniversiteyi bitirmiş işsiz sürüleri ile doluyor.
Alınteri dökmek sömürü değildir. Hakkını alamamak sömürüdür. Yada hak etmediğini istemek sömürüdür. Örneğin solculuk ayağına hiçbir iş yapamadan alın teri dökmeden "patron maaaşa zam yap " diyen bir kafa işçi haklarını savunur mu dersin.
Devlet bize iş versin bir KiT'e yamanalım başkaları asgari ücret alırken biz üç saat çalışmayla iki katı maaş alalım demek sömürünün daniskasıdır.
Bu zaten başka bir konudur.
Çocuk yaşta güvenli çalışma ortamı yaratılarak çocuklar da iş gücüne katılabilir.
Eğer aksini savunuyorsan bunu okullarda öğretmek zorundalar. Okullarda teknik uygulamalı dersler verilmek zorunda.
Abuk subuk ideoloji aşılayacaklarına, sultan bilmemkimin savaşının sonuçlarını öğreteceklerine mesleki eğitimlere ağırlık vermeliler. Çocuklar üçgenin iç açılarının nasıl kullanıldığını manyetizmayı sıvı basıncını deneyimleyerek öğrenmelidir.
Yemek pişirme sini dikiş dikmesini temizliği hatta basit tamirat işlerini okullarda öğrenmeliler.
-
@kâfir-imam ,
../.
"çocuk işçiliği" ni tanım olarak doğru bulmadım. Yoksa öğretmek ise elbette tüm yeni nesile bir çok şey öğretilmeli, bunun için işçi olmaları gerekmiyor sadece...İstihdam politikasının olmayışı emperlalizmin evrildiği neo-liberlaizmle, "merkez-çevre" ile yakından ilgilidir. Vasıfsız emeğin dünya genelinde artmasının nedeni budur; çocuklar bu kategoride ilk sırada değerlendirilmekte ve sömürülmektedirler. Zira onların sözüm ona emek ücretleri katkı paylarına göre daha az olduğundan ödenmesi gereken ücret de çeyreğe indirgenmektedir. Dolayısı ile çocuklara yaşamı öğretmek ile onları sömürmek kesinlikle aynı kefede değerlendirilemez.