Dijital Para Sistemi
-
Dijital para sisteminde paranın tekelleşmesi öngörülmektedir. kişisel hak ve özgürlüklerin tamamen tekelleşmesi anlamına gelir. Çünkü parasız su bile yok.
Dijital sistemde paralar tek kart üzerinden çalışacak. Yani sizin kimlik kartınız aynı zamanda cüzdanınız olacak. Maaşınız veya satış karşılığı aldığınız ücretler kimlik kartınızdan takip edilecek.Bu sayede cebinizde 5 kuruş varsa bile bilinecek veya beş kuruşluk harcamalarınız dahi kayıt altında olacak.
Ne var bunda diyebilirsiniz
Bende şöyle sormalıyım ; bunu yapmalarındaki amaç nedir?
Kara para ve suçlularla mücadele mi?
İsteseler kara parayı şimdi bile bitirebilirler. Uyuşturucu gemileri herkesin gözü önünde okyanusları dolaşıyor. Suç baronları istedikleri ülkelere girebiliyorlar. Silah satıcıları da istedikleri gibi serbest dolaşıyorlarDevletler istese şimdi bile bunları sıkı takip altına alabilir.
Yıllar önce gündeme gelen bireysel ambargo terimi aklıma gelince neden dijital paraya geçilmek istendiğini daha iyi anladım.
Örneğin sizin kimlik kartınız düşüncelerinizden dolayı bloke edilirse , yada birilerini eleştirdiniz diye internet satın alma hakkınız kısıtlanırsa ne yapabilirsiniz?
Hatta diktatörleşen dünyada çevre kirliliği bahane edilerek bir gurup insanın aylık benzin harcamaları bile kısıtlanabilir.
Özetle benim öngörüm şudur ki ; dijital para sistemi bütün harcamalarınızı karneye bağlayan ve toplumu köleleştiren, tekelleştiren bir sistemdir.
Dijital para sisteminde alternatif yatırım imkanı olmayacak. Sadece bankaların insafına kalmış kaomisyon ücretleri ile işlem yapmak zorunda kalabiliriz. Rekabeti sıfıra indirip tüm hayatımızı para ile kontrol etmek daha da kolaylaşacak.
-
Önümüzdeki yıllarda sanal cüzdanlar çıkaracaklarmış. Ancak dijital dünyanın en gıcık sorunu ve hileye en müsait noktası güncelleme konusudur.
Bugün bile telefonunuz hacklense savcılığa gittiğinizde bankayı sorgulamadan önce telefonun işletim sisteminin güncel olup olmadığını kontrol ediyorlar. Eğer güncelleme yok , virüs programı yok, hatta kaçak MP3 veya oyun yüklediniz kesinlikle siz suçlusunuz. Üçüncü taraflar asla sorumluluk almıyorlar.
Şimdi sanal cüzdana geçtiniz. Güncelleme yok paranız çalındı ne olacak, insanları bununla uğraşmak zorunda bırakacaklar. Tabiki parayı çalan kendileri de olabilir.
Sonuçta her sistemin İsviçre gibi , Kuzey Kore gibi sorumluluk almayan gizli kapaklı işleri çevirmek için bir kalesi vardır.
Bugünkü siber suçların hepsi bu tür merkezlerden yapılır. Yarınkiler de farklı olmayacak.
Devlet kredilere kefil oluyor da dijital cüzdanlar için de böyle bir kefalet verecekler mi? Bunu çıkaran şirketler bankacılık sözleşmesi gibi karınca izi şeklinde yazılmış on sayfa muğlak ifadeleri imzalatacaklar mı?
Bazı bankalar mobil şubeye girişte konum bilgisini paylaşmayı bile şart koşuyor aksi halde sorumluluk almıyor.
Bu iş dijital cüzdanlarda nere kadar gider?
Örneğin bir bayan hamilelik kiti aldı eczaneden bu bilgi özel kalmayacak.
Hangi marka kaç numara don giydiğiniz çok önemli değil ama bu bilgi de üçüncü kişiler tarafından görülebilecek.Geçmişte ne yaptığınızı çalıştığınız iş yerlerine vermeyecekleri ne malum. Gideceğiniz ülkenin güvenlik soruşturmasında bu bilgilerin olmaması imkansız.
Bu durum tamamen kaosa yol açar.
Dijital cüzdan çocuklar için çok faydalı olabilir. Nerede ne yapıyor ailesinin bilmesi önemli. Ama yetişkin insanlar için özel hayatı didik didik etmekten başka hiçbir anlamı da yok.
-
Bitcoin gibi sanal paralar devletten bağımsız çalışıyor.
Cüzdan bilgisi nerede saklanıyor onu bir türlü öğrenemedim.
Cüzdan bilgisi herkese paylaşılıyor diyorlar ama bu veri çok yer kaplar.
Sunucularda saklansa sunucu sahipleri el koyabilir.
Şifreli olsa bile bu şifreler tersine mühendislik ile çözülebilir. -
bitcoin buyuk bir fiyasko
-
Her şeye sansür yasak engel takip ceza soruşturma yapan devletler bu sanal paralara ve arkasından dökülen sanal dolandırıcılara hiç ses çıkarmadılar.
Hani büyük reset diyorlardı ya. İşte büyük reset yeni versiyonu böyle
Halkı resetliyorlar. yoksa büyük olmaz. Kendilerini soyacak halleri yoktu herhalde. -
Çin bu yöntemi kullanmaya başladı. 23 milyon insanın uçak bileti almasını engellemiş örneğin.
Daha neler olabiir
Sadece belli marka ürünleri almaya zorlanabilirsiniz. Devletin sisteminde yer almayan markalar dijital cüzdanda ödeme alamazlar.
Sakıncalı kişi olarak fişlenip seyehat , tedavi , iletişim gibi haklarımız engellenebirlir.
-
@TENTEN çok yer kaplamıyor muhtemelen. Blockchain zincir teknolojisi zaten cazip kılan şey. Bu bir veritabanı gibi. Büyük bir ağ oluşturuyor server gerekmiyor sadece node serverlar var onların olması yeterli
-
Eski Kullanıcıfakruzaruret başlığına tarihinde cevap verdi Son düzenleyen: Eski Kullanıcı
@fakruzaruret dijital dolar veya digital TL ye geçiş tam bir kölelik olacak.
Bu sayede insan nüfusunu da kontrol edebilecekler. Hasta olduğunuzda doğru ilacı almanıza izin vermeyerek bunu yapacaklar.
Örneğin doktor yanlış ilaç verdi ve o ilacı almayıp paranızla eczaneden doğru ilacı alabiliyoruz. Başıma geldiği için biliyorum. Bir ilaç firmasının promosyonundan faydalanmak için doktor bilerek yanlış ilaç verdi. İlaçtan anlarım ben. Gittim bölüm başkanına gösterdim. Sizin şu doktor bana bunları verdi dedim. Bunlar hastalığın doğru ilacı değil ki dedim. Bölüm başkanı da çok şaşırdı , bu ilaçlar seni daha çok hasta eder diyerek reçeteyi kendisi düzeltti.
Ama dijital para sisteminde doktorun size verdiği yanlış ilacın dışında hiçbir ilaç alamayacaksınız. Çünkü kartınıza tanımlanan ilacın dışındaki hiçbir tedavi ürününü almanıza izin vermeyecek.
Yada alabilirsiniz ama karbon ayak iziniz artacak bahanesiyle size o ilacı iki katı vergiyle satacaklar.
Bu gibi uygulamalar yüzünden insanların ölmesi sistematik olarak sağlanacak
Hatta sizi yeni ilaçlar için kobay olarak bile kullanacaklar. Çünkü sorgulama , değiştirme , itiraz etme hakkınız yok. Çevreyi kirletiyorsunuz diyerek sizin haklarınıza müdahale edilecek.Çevrecilik Z neslinin yeni dini olacak. Bunu bahane ederek onlara herşeyi dikte edecek zorla yaptıracaklar.
-
İş dünyası dijital parayı ne kadar destekler bilmiyorum. Ama günümüzde akp bim kavgasına bakarsak eğer, dijital para döneminde böyle bir kavga olsaydı bim marketleri dijital TL ödemeye kapatılarak iflas ettirilebilirdi. Bu o zaman çok kolay olur.
Çünkü herşey merkez bankası sistemine doğrudan bağlı olacak. Bir düğme ile iflas...
Veye ABD Elon Musk çekişmesinde dijital dolara erişimi engellendiği takdirde iflassss..