Arama motorlarının sahtekarlığı
-
Arama motorlarında birşey aradığında önce en uzak ilgilileri veriyor. Bir daha ve farklı yazdığında biraz daha yakınlaştırıyor. Böylece bir arama için en az 3-5 defa yazman ve bir o kadar da sayfa açman gerekiyor. Bunu hepsi yapıyor ama en çok Google yapıyor.
Hatta aradığıma ulaşmak için 30-40 defa yazdığımı bilirim.
Önceleri böyle değillerdi, ne arasan o veya ona en yakın olanlar çıkardı. Bir kaç yıldır işi buraya getirdiler.
Bu yüzden arama motorlarına başvurmak benim için sinir küpü olmak demektir.
Hatta sinir olmamak için çoğu zaman vazgeçtiğim bile oluyor.
Daha da ötesi, bundan birkaç yıl önce bir kelimesini yazsan dahi getirirken şimdi eski bir başlığın tamamını yazsan dahi getirmiyor.
Tabi tek bu değil, arama motorlarında bilinçli bir kısıtlama var. Yabancı kaynaklara veya iktidara dokuncak başlıklara ulaşamıyorsun. Yani arama motorları bilinçli olarak yandaşlık yapıyor. Güç kimdeyse onun borusuna göre öttürüyor.
Gerçi bunları yapmayan arama motorları da var ama onların da veritabanları çok kısıtlı, genelde yerel motor oluyorlar.
Örneğin DuckDuckGo gibi bağımsız bir arama motoru bile aradığını doğrudan vermiyor, bir hayli sayfalara gitmen gerekiyor.
Velhasıl gerçek yaşamda olduğu gibi sanal ortamda da herşey çıkar, herşeyi katlediyorlar. -
@bilgisezgi arama motorlarinda arayacaginiz sey kelime ise ''kelime'' yazarak arama yapin, kelime olarak arama yaptirirsaniz yelpazeyi genisletirsiniz.
ornegin siyah atlar aramasini yapacaksiniz su sekilde yazin ''siyah atlar'' yada sadece siyah belirgin olsun istiyorsaniz ''siyah'' atlar seklinde gibi.
-
@bilgisezgi aynı sorunu ben de farkettim. Google çoğu bilgiyi gizliyor. Aynı sözcüğü ikinci kez yazdığımda karşıma çıkmıyor.
Ben Thor browser ile proxy değiştirip örneğin usa yada china yapıp İngilizce yazarak çareyi buldum. O zaman daha net bilgiler veriyor.
Türkiye'de iktidarın engellemesi bir yana , Google'ın engellemesi de mevcuttur. Bilgiyi bazı ülkelerden kısıtlıyorlar magazinsel bilgileri karşına çıkartıp faydalı olanı gizliyorlar.
Duck duck go hiç faydalı bir arama motoru değil. Veri tabanı çok dar.
-
Arama motorlarının da pek suçu yok aslında. Türkçe bilgi oldukça az ve yoz.
Resim yükleyemediğim için ekran görüntüsü atamayacağım ama Wikipedia da en az ve sığ bilgi türkçe bilgiler.
Türkler 530 bin başlık açmış sonraki en yakın rakip İranlılar 941 bin başlık açmış.
Bu yüzden aramalarımı ingilizce yapıyorum. Türkçe arattığım zaman yarısı siyaset diğer yarısına yakını din ve magazi çıkıyor. Yani çöplük.