Faiz mi, Altın mı, KKM mi?
-
Diyelim ki 100 bin liranız var.
Geçen yıl bu parayı faize koysaydınız en iyi ihtimalle %16 faiz veren bankayı tercih ettiniz ve parayı bir yıl hiç çekmediniz. Birikimli olarak faiz aldınız. Yıl sonunda 120000 TL niz olacaktı.
Aynı parayla dolar alsaydınız bir yıldaki baskılanmış dolar kuru artışı %35 yani yıl sonunda 135000 TL alacaktınız.
Aynı parayla altın yada gümüş alsaydınız yıl sonunda baskılanmış halde altın ve gümüş %40 arttı. Paranız 140000 TL olacaktı.
KKM ye yatırsaydınız en fazla faiz kadar getirisi olacaktı. Çünkü kur baskılandığı için size devlet poltika faizi olan %9.5 faiz veriyor.
Peki kuru baskılamak neyi değiştiriyor. Süt yumurta peynir fiyatlarını ucuzlatıyor mu?
Devlet başka ülkelerden swap adı altında para alıyor. Bunu şu şekilde yapıyor. Diyelim ki Katarlı Araplardan dolar istedi. Arap diyor ki senin paranla 24 TL üzerinden hesaplarım. Çünkü enflasyon %85 ve geçen seneki dolar kuru üzerine %85 koydum mu gerçek kur 22 TL elde ediyorum. 2 TL de komisyon koyuyorum 24 TL çıkıyor.
Devlet bunu kabul ediyor. 24 TL den Araplardan dolar alıyor ve hemen karşılığını merkez bankasından basıp Araplara ödüyor. Yani görünürde borç değil. Dolar satın alıyor.
Sonra 24tl den satın aldığı bu doları iç piyasaya 18 TL den satıyor. Bu sayede dolar kurunu baskılıyor. Ama aradaki 6 TL farkı sizin cebinizden alıyor. Yani doğalgaz , elektirik , vergi, harç olarak sizin harcamalarınıza yansıtıyor.
Sonuç olarak doların baskılanması fiyatlara hiçbir olumlu etki yapmıyor. Tam tersine zarar ettiriyor.
-
@kâfir-imam ulke rezil durumda 2023'un cabukcak gelip gecmesini istiyorum.
-
Bir yatırım aracının riskleri nasıl hesaplanır?
Örneğin gümüş alacaksınız paranızı uzun vade yatırım aracı olarak düşünüyorsunuz.
Ne kadar risk alınabilir? Şuanki fiyat pahalı mı düşük mü? Piyasa balon mu değil mi?
Bunu hesaplamanın basit bir yolu var.
Örneğin gümüş alacaksınız. Son 10 yıllık grafiğine bakın. Ben ons/dolar üzerinden örnek vereceğim.
Son on yıldaki en düşük fiyatı buluyoruz. 2020 yılındaki 12.5 dolar/ons bulduk.
Sonra o yıldan günümüze kadar 2020 +2021+2022 enflasyon farklarını üzerine ekliyoruz. Hesabı ABD doları üzerinden yaptığımız için enflasyonu da ABD enflasyon verilerinden almak zorundayız.
Öyleyse hesaplıyoruz
12.5 dolar/ons +%2(2020enflasyon)+ %7 (2021enflayon) +%8 (2022 enflasyon) = 14.8 dolar/ons günümüz gümüş maliyetidir.
Bu maliyet üzerine %20 kar payı koyuyoruz sonuç 17,7 dolar/ons çıkıyor.
Şimdiki fiyata bakıyoruz 23 dolar/ ons
Bir de 2020-2023 arası üç yıllık ağırlıklı hareketli ortalamaya bakacaksınız.Bundan sonra burada risk kararını siz vereceksiniz. Paranızın ne kadarını altın gümüş gibi hisselere yatırmanız gerektiğini siz belirleyeceksiniz.
Uzun vade mi düşünüyorsunuz al sat mı yapacaksınız tüm bunlar size ait.