TBMM neden Pardus linux kullanmıyor?
-
https://forum.pardus.org.tr/t/tbmm-neden-pardus-kullanmiyor/25530
Merhaba
Neredeyse 2 yıldır sorunsuz bir şekilde tamamen Pardus işletim sistemi ile çalışıyor ve elimden geldiği kadarıyla da çevremdeki herkese öneriyorum. Ama yakın zamanda önerilerde bulunduğum bir müşterim bugün bana Devlet Malzeme Ofisinin TBMM için açtığı bir ihale ile ilgili ekran görüntüsü gönderdi…
İhalede en dikkatimi çeken konu ise Office Web sürümü, Skype, Teams ve One Drive için 250 Adet lisans alımı oldu. Özellikle Office konusunda Pardusta yer alan LibreOffice gayet iyi ve günlük kullanım için yeteli, (şahsen ben özellikle e-ticaret için toplu ürün ve fiyat düzenleme başta olmak üzere bir çok konuda başarı ve memnuniyetle kullanıyorum. ) olduğu halde maalesef bu seçenek değerlendirilmeden ücretli ürünlere yönelinmiş.
Microsoft’un sitesini incelediğimde " Microsoft 365 İş Ekstra " için aylık rakam 22 dolar ve ihale şartnamesine göre lisans alımı 3 yıllık yapılacak yani değerli milletvekillerimizin ayda bir açacağı ofis programları için 3 yıllık ödenecek rakam yaklaşık (22$x250 kişix36 ay) 237600$ + KDV,
Not: Yerli ve milli duygularla konuyu açmadım tamamen yeterlilik ve gereklilik açısından soruyorum. Pardus yada başka bir linux sürümünde açık kaynaklı yazılımlarla neyi yapamadılar da bu kadar para ödeyerek Ofis programı alıyorlar acaba ???
Güncelleme: Gerekli mercilere durumu bildirmek isteyenler için bir metin ve iletilecek yerler listesi hazırlayarak pazartesi (05.02.2024) sizlere paylaşacağım.
Bugün pardus forumunu incelerken böyle bir ileti buldum.
Paylaşmak lazım her yerde.
Tasarruf için devlet kurumlarında linux kullanılmasını tavsiye ediyorlar. Ama milletvekillerinin kendileri microsoft kullanıyorlar. -
Burada okullara özel Microsoft (çok uygun fiyata) uygulamaları var. Linux okullarda henüz yaygınlaşmadı.
-
https://edilekce.tbmm.gov.tr/Ebasvuru/ImzayaAcilanDilekceler
Dilekçe yazmışlar. İsteyenler edevlet üzerinden imzalayabilir.
-
TBMM'nin neden açık kaynak araçlar, Pardus veya başka bir dağıtım kullanmadığını anlatayım.
Pardus dağıtımı ilk çıktığında kernel dışında herşeyi yerli geliştiriciler tarafından yapılmıştı.
Yerli işletim sistemi, yerli araçlar ve tamamen Türkçe bir işletim sistemini hem kurumlar hem halkın kullanılması amacı taşıyordu. Önceki iki-üç tane taban dağıtımdan sonra bir taban dağıtım olarak geliştirilmiş dünyada ilk dağıtım olma başarısını göstermiş, müthiş bir ekol yaratmanın başındaydı. Öyle ki, daha ilk sürümlerinde Debian gibi bir başka taban dağıtımlarla boy ölçüşmeye başlamıştı. Gayet de başarılı ilerliyordu. Hem kurumlar hem halk bu dağıtıma yönelme aşamasındaydı. Yerli ve milli anlamında adeta bir devrim niteliği taşıyordu...Ancak Pardus'un bu hızlı ilerleyişi karşısında, insanları müşteri olarak görenler rahatsız olmaya başladı.
Milyonlarca müşteriyi ve aynı keza milyar dolarları kaybetme riski başta Microsoft olmak üzere yazılım geliştirici şirketleri önlem almaya itti.
Bu sermaye şirketlerinin Pardus'u bitirmek için bir çok planları vardı. Bu planlar belki uzun vadede geçerli olabilirdi veya planlar tutmayabilirdi.
Ancak günün birinde Microsoft'un sahibi Bill Gates Türkiye'ye gelip Tayyiple görüştükten bir saat sonra Pardus tamamen sonlandırıldı.
Yıllarca emek verilen Pardus'a son vermek için bir saatlik görüşme yetmişti...Pardus tabuta konulduktan sonra, Microsoft ve diğer geliştirici şirketler bayram etmiş, Bill Gates bunu denizimizde yat keyfi yaparak kutlamıştı...
TBMM neden pardus veya açık kaynak ücretsiz yazılm kullanmıyorlar sorusunun cevabı bu kadar açık ve net.