Ne Olmak İstiyorsun.??
-
Bir Gün, Bir Adam Peygamber Efendimizin (s.a.v.) Yanına Gelerek, “Size Dünya ve Ahiret’le Alakalı Soracak Sorularım Var.” Der.
Bunun Üzerine Peygamberimiz (s.a.v.) O Kimseye, “Ne İstiyorsan Sor.” Buyururlar. Ardından O Kişi İle Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Arasında, Bizim de Pek Çok Dersler Çıkarabileceğimiz Şu Diyalog Yaşanır:
İnsanların En Zengini Olmak İstiyorum. Ne Yapmalıyım? “Kanaatkâr Olursan İnsanların En Zengini Olursun.”
İnsanların En Hayırlısı Olmak İstiyorum. Ne Yapmalıyım? “İnsanların En Hayırlısı, İnsanlara Faydalı Olandır. Sen de İnsanlara Faydalı Ol!”
İnsanların En Adaletlisi Olmak İstiyorum. Ne Yapmalıyım? “Kendin İçin İstediğini İnsanlar İçin de İstersen İnsanların En Adili Olursun!”
İnsanlar İçinde Allah’a En Yakın, O’nun En Has Kullarından Olmak İstiyorum. Ne Yapmalıyım? “Allah’ı Çok Zikredip Anar ve Hatırlarsan O Zaman Allah’ın En Has Kulu Olursun!”
Muhsinlerden, İyilik Edenlerden Olmak İstiyorum. Ne Yapmalıyım? “Allah’a, O’nu Görüyor Gibi İbadet Et, Her Ne Kadar Sen O’nu Görmesen de O Seni Görüyor!”
İmanımı Kemâle Erdirmek İstiyorum. Ne Yapmalıyım? “Güzel Ahlaklı Olursan İmanın Kemâle Erer!”
Kıyamet Günü Nur İçinde Haşr Olmak İstiyorum. Ne Yapmalıyım? “Hiç Kimseye Zulmetme, Kıyamet Günü Nur İçinde Haşr Olursun. Önce Kendine ve İnsanlara Merhamet Et ki; Allah da Sana Merhamet Etsin!”
Günahlarımın Azalmasını İstiyorum. Ne Yapmalıyım? “İstiğfar Ederek Günahlarının Bağışlanması İçin Allah’a Yalvarırsan Günahların Azalır!”
İnsanların En Kerimi Olmak İstiyorum. Ne Yapmalıyım? “Allah’a Kullarını Şikâyet Etmezsen İnsanların Kerimi Olursun!”
Rızkımın Bol Olmasını İstiyorum. Ne Yapmalıyım? “Temizliğe Devam Edersen Rızkın Bol Olur!”
Allah ve Resulü Tarafından Sevilmek İstiyorum. Ne Yapmalıyım? “O Zaman Allah ve Resulü’nün Sevdiklerini Sev, Sevmediklerini de Sevme!”
Allah’ın Bana Kızmasından Kendimi Korumak İstiyorum. Ne Yapmalıyım? “Kimseye Kızmazsan Allah’ın Gazabından ve Kızmasından Kurtulursun!”
Duamın Kabul Edilmesini İstiyorum. Ne Yapmalıyım? “Haramlardan Sakınırsan Duaların Kabul Olur!”
Allah’ın Beni Başkalarının Yanında Rezil Etmemesini İstiyorum. Ne Yapmalıyım? “Namusunu Koruyup İffetli Ol ki, İnsanlar Yanında Rezil Olmayasın!”
Allah’ın Ayıplarımı, Kusurlarımı Örtmesini İstiyorum. Ne Yapmalıyım? “Kardeşlerinin Ayıplarını Örtersen Allah da Senin Ayıplarını Örter!”
Benim Günahlarımı Ne Siler, Bilmek İstiyorum? “Gözyaşların, Saygıyla Allah’a Kulluğun ve Hastalıklar!”
Allah Yanında Hangi Özellikler Daha Faziletlidir, Bilmek İstiyorum? “Güzel Ahlak, Tevazu, Belalara Sabır ve Kazaya Rıza!”
Allah Yanında En Büyük Günah Hangisidir, Bilmek İstiyorum? “Kötü Ahlak ve Allah’ın Emirlerine Karşı Gösterilen Cimrilik!”
Rahman Allah’ın Rahmetini Ne Coşturur, Bilmek İstiyorum? “Gizliden Gizliye Sadaka Vermek ve Sıla-i Rahim (Akrabaları Ziyaret ve Görüp Gözetmek)!”
Cehennem Ateşini Ne Söndürür, Bilmek İstiyorum? “Oruç...”
(Ali el-Muttaki, Kenzu’l-Ummal, 16/127-129)
-
-