Ağız Nefesinin Zararları
-
Ağızdan alınan nefesler fizyolojimizde denge kurmak yerine dengesizlik yaratmaktadır. Ağızdan nefes alıp - vermeye başlandığında özellikle parasempatik sinir sisteminin dengesi bozulmaya başlamakta ve limbik beyine duygu ve davranışlarımızla ilgili dengesizleştirici mesajlar gönderilmektedir.
Ağız nefesi kullanan kişilerde başlıca rastlanan şikayet ve hastalıklar;
-
Yorgunluk
-
Kas gerginlikleri, kas spazmı ve ağrısı
-
Konsantrasyon bozukluğu
-
Baş ağrısı
-
Uykusuzluk, kalitesiz uyku düzeni
-
Uykuda kabus görme
-
Göğüs ağrısı, göğüs darlığı
-
Panikatak
-
Kontrolsüz davranış eğilimi
-
Sindirim sistemi rahatsızlıkları
-
Azalmış gastrokolik refleks (yani kabızlık)
-
Gıda intoleransı
-
Mide bulantısı
-
Şişkinlik
-
Yetersiz ağız hijyeni
-
Sağlıksız dişler
-
Diş eti problemleri
-
Ağız kokusu
-
Anksiyete
-
Değişken, kararsız ve huzursuz zihin
-
Yüksek stres hormonu (kortizol) seviyeleri
-
Ani beden ısısı değişiklikleri (menapoz dönemindeki sıcak basmaları gibi)
-
Tahriş edici öksürükler
-
Bedenin farklı bölgelerinde uyuşma ve genel olarak uyuşuk, miskin beden enerjisi
-
Omurga ve postür bozuklukları
Ayrıca özellikle ağızları sürekli açık olan ve ağızdan nefes alıp veren çocuklar için bu ilerideki fiziksel ve zihinsel sağlıkları açısından büyük sorun teşkil eden bir durumdur. Ağız nefesi kullanan çocukların gelişiminde çene açıktır, kafa öne doğru eğilir ve pelvis de öne doğru çekilir. Özellikle Amerika’da ve İngiltere’deki diş hekimleri, çocuklarda ağız nefeslerinin neden olduğu dejenerasyonu önleyici ciddi tedavi metotları yürütmektedir.
Unutmayın, daha iyi ve mutlu olmak, geleceğe dair hayallerinizle sınırlı değil. Bu, tamamen kendiniz için günlük olarak yaptığınız seçimlerde ve verdiğiniz kararlarda saklı!
-
-
Takıntılı olduğum bir durumdur. Kronik sinüzitim olduğu için burnum tıkanıyor. Ağzımdan nefes almaktan nefret ettiğim için boğulacak gibi oluyorum. Gece yarısı olsa nöbetçi eczaneye gider sprey alırım, kesinlikle ağızdan nefes almam, şiddetli takıntılıyım bu konuda.
Yılanın sevmediği ot burnunda bitermiş. Sinüzit de hiç benim gibi böyle takıntılı birine göre değildi ama tabii çok yaygın bir rahatsızlık, o yüzden nerden geldi beni buldu denmez.
-
@DemoKratos 12 gün boyunca akciğer kapasitesi yükseltme egzersizi yaptım ve şuan burnum eskisine göre %70 daha açık.
Sigara içiyorsan bırak ve akciğer kapasiteni yükseltmeye çalış. -
@Sputnik çok haklısın. Nefes açmak için 40 kilometre gibi uzak hedeflere yüksek tempo pedal çeviriyorum. Yokuş tırmanıp hem güzel yerler görüyor hem sporumu yapıyorum bisikletle. Sigara konusunda ise belirsizim. Bazen uzun süre içmeyebiliyor bazen fazla kaçırabiliyorum.