TÜRKİYE ULUSAL DENİZ SEVİYESİ İZLEME SİSTEMİ
-
Maksimum minimum gelgit seviyeleri arasındaki fark çok az bizim denizlerde.
Deniz kıyısında evi olan biri günlük elektrik ihtiyacını karşılayabilir mi?
-
0.2 metre gelgit olan yerde 9 metrekarelik havuz ile karşılanıyor.
8.82 kw çıktı.https://www.calculatoratoz.com/en/tidal-power-calculator/Calc-8271
Formula Used: Tidal Power = 0.5*(Area of BaseWater DensityAcceleration Due To GravityHeight of Water above Bottom of Wall)
Calculation: 8.82=0.5(910009.8*0.2)
Source: https://www.calculatoratoz.com/en/tidal-energy-calculator/Calc-8271 -
Hesaplamanın randımanı düştüğünü düşünmüyorum. Pratik uygulamada hesaplamadan çok çok düşük randıman alınır. Su basıncı çok yüksek olduğunda (yüksek setli baraj) verim yüksektir. Su basıncının düşmesi verimi çok dramatik düşürür. Gelgit artık aşırı düşük basınç. Bu basınçta verim yüzde on olursa öp başına koy.
Hesaba göre 8 kilovatlık güç hazırda bekleyecek! Bu olanaksız. Olsa bile 8 kilovatlık batarya 5 sene sonra eskidiğinde al başına belayı... Böyle işler olsa herkes yapardı.
Ek not: Basınç voltaj gibidir. Nasıl uzak mesafelerde enerjinin çoğunu kaybetmemek için voltajı olabildiğince yükseltiyorsak, aynısıdır. Yüksek sete sahip barajlar en verimli olanlardır. En verimlilerde bile yüzde ellinin üstüne çıkılamıyor. Yani bir tonluk su kütlesinin yüz metreden düştüğünde kinetik enerjisi neyse, yarısı kadar elektriğe çevirirsen öp başına koy. Kalan enerji o kadar büyükse nereye kayboluyor? Su ısınıyor ama farkedemiyoruz. Hızla akıp gittiği için.
Faraday mıydı tam emin değilim bunu kafaya taktı. Niagara şelalesi düşüden dolayı ne kadar ısınıyor ölçmeye çalıştı, başaramadı. Isı su ile birlikte akıp gittiği için ölçülemiyordu. Şelaleye girmeden önceki suyun sıcaklığı ile düşmeden sonraki suyun sıcaklığı arasında bir fark ölçmeyi başaramadı.