FİZİK HAKKINDA
-
Hani bazen dile getirilir ve tepkilere neden olur. Laik olmadan insan olunamaz denir, insan hakları olmadan insan olunamaz denir, demokrasi olmadan insan olunamaz denir ve bu söylemlere tepki gösterilir. Tabii tepkilerin nereden kimlerden geldiği belli. Boşuna açıklayıp da sinir törpülemeye gerek yok. Sorunlar apaçık belli, çözümler apaçık belli, ama gören yok. Görmemekte ısrar eden çok. Neyse. Gelelim fiziğe.
Fizik bilmeden de insan olunamaz. Bu abartılı gelebilir ama çağdaş insanlık kültüründen yoksunluk kastediliyor tabii bu deyişle. Bir çağdaş insanlık kültürü var, maddenin atomlardan, evrenin galaksilerden oluştuğunu biliyoruz. Bunları bilmeyen insanlar insanlık çağdaş kültüründen mahrum ve geri kalmışlardır. Bu anlamda.
Yani insan haklarının hiçe sayıldığı bir ülkede insanlık var mıdır? Yoktur deriz. Bunun gibi ve direk anlamda değil. Dolaylı anlamda.
Fiziğin temel kavramları aslında karmaşık ve anlaşılmaz değildir. Aslında bizim için öyledir, yani çağdaş anlayış bakımından. Örneğin fizikte sürtünme kuvveti temel bir formül bileşenidir ve tüm yeryüzünde hiç boşluk bırakmadan her yerde her birimde sürekli kesintisiz etkilidir. Bu öyle karmaşık bir şey değildir, atomlar birbirlerine takılırlar. Bu kaçınılmazdır. Pürüzsüz yüzey diye bir şey yoktur.
Fakat bu kadar açık anlaşılan bir konunun tam bilincinde olmamak, çok büyük eksiklikler getirir. Örneğin biz sürtünmenin asla sıfır olamayacağı bir ortam içindeyiz. Balığın sudan çıkamadığı gibi sürtünmesiz bir ortam deneyimimiz yoktur.
Bu yüzden de eğer tam bilincinde olamazsak güneşin gökte sürekli hareket etmesinin, onu sürekli iten bir kuvvet olmadıkça olanaksız olduğu sanısına kapılırız. Çünkü hiç sürtünmesiz bir ortam deneyimlemedik. Bize göre hareket, güç gerektirir. Düz yolda da gitsek arabamız benzin yakar. Bunu deneyimlerimizle biliriz.
Bu nedenle de gökte tanrı var der çıkar bilim bilinci olmayan kişiler. Güneşi o itekliyor da güneş sürekli yol alıyor. Halbuki tanrı yoktur ve güneşi kimse iteklemez gitsin diye. Uzayda sürtünme yok denecek kadar azdır ve hareketler milyarlarca yıl sürebilir.
İşte bilim bilincinin olmayışının yarattığı sanılar, sanrılar ve tanrılar... Bilimden yoksun olmanın sonuçları. Olmayan bir putu hayalinde canlandırıp görünmez olduğunu iddia ederek ona tapınmak. Bilimden yoksunluğun kaçınılmaz sonucu budur.
-
Bir bilgi: Dünyamızın atmosferinde bir milimetreküp havada bir milyar trilyon molekül bulunur. Uzayda ise bir metreküp hacimde üç ila beş atom bulunuyor.
Bu bilgi uzayda hareketlerin neden milyarlarca yıl hiç bir kuvvet gerekmeksizin sürebileceğini açıklıyor.