Aralıklı tekrarlama yöntemi nedir?
-
Hafızası iyi veya orta seviye olan birisi yabancı bir kelimeyi tek veya iki okuyuşta öğrenebilir.
Yabancı dilde kelime ezberi yazarak veya 10-15 kere tekrar ederek yapılmaz. Bu kadar tekrarla öğrenen birisi zaten hafıza anlamında tam manasıyla "bitik" konumdadır. Ayrıca bu alzheimer hastalığına yatkınlığa da işarettir.
Böyle birine tavsiye verecek olsam "genel sağlığını düzelt" derdim. -
@Sputnik, içinde söyledi: Aralıklı tekrarlama yöntemi nedir?
Hafızası iyi veya orta seviye olan birisi yabancı bir kelimeyi tek veya iki okuyuşta öğrenebilir.
Yabancı dilde kelime ezberi yazarak veya 10-15 kere tekrar ederek yapılmaz. Bu kadar tekrarla öğrenen birisi zaten hafıza anlamında tam manasıyla "bitik" konumdadır. Ayrıca bu alzheimer hastalığına yatkınlığa da işarettir.
Böyle birine tavsiye verecek olsam "genel sağlığını düzelt" derdim.Unutma eğrisi kişiden kişiye değişsede aynı. 20-30 dakika sonra yarısı uçup gidiyor.
Rus alfabesini mors alfabesini dene o zaman tek seferlik okuma ile kaç tanesini öğrenebiliyorsun?
Rus alfabesinde benzer olanlar olduğu için onları elemek lazım.
Yada japon alfabesini dene. -
Bir yabancı kelime bir okunuşta öğrenilir ama kelimeyi sürekli kullanıyorsan aklında kalır. Kullanmazsan ertesi gün bile kaybolabilir.
Sadece yüzmek, bisiklet binmek gibi motor beceriler bir kere öğrenildi mi bir daha unutulmazlar. Çünkü bunlar beyinsel öğrenmeden çok sinirsel öğrenmedir. Bellekte depolanmazlar. Omurilik soğanı veya omurilik, hatta sinirlerin de belleği vardır.
Sinirsel belleğin en önemli kanıtı, ampüte, yani organ kaybı yaşayan kişilerde görülen olmayan organın, örneğin kolun kaşınması problemidir. O organa giden sinirler hâla o organı hatırlıyor ve orada olduğunu zannediyorlar. Ampüte kişiler bu sorunla yıllarca muhatap olabiliyorlar. Olmayan kolu kaşıyamadıkları için de sorun oluşuyor.
Gözlerin kaybında da renkler, ışıklar, hatta şekiller görülmeye devam ediyor. İşitme kaybında keza sesler duyulduğu zannedilebiliyor.
Belki de bu, bir anda karanlığa, sessizliğe gömülmeye, kolun bacağın yokluğunun tam bir kesinlikle hissedilmesine karşı gelişmiş evrimsel mekanizmalardır. Ya da belki de bununla alakası yok, sinirsel hafıza beynin yükünü azaltıyordur.
-
Flashcard programları düzensiz.
Yeni eklediğin kartları daha önce öğrendiğin kart listesi içine atıyor.
Öğrenme aşamasında ayrı olması gerekiyor.
Tekrar günlerinide açıkça belirtmiyor.
Japon hiragana ve katakana alfabelerini öğreneyim dedim.
Kartlar çoğaldıkça karmakarışık oldu. -
@Pakize aralıklı tekrarlama yönteminde öğrendiğimiz kelimeler artıkça günlük tekrarlama sayısı çoğalıyor. Bunu en aza indirmek için günde en fazla kaç kelime öğrenmeliyiz?
-
Aralıklı tekrarlama yöntemi, öğrenilen bilgilerin zamanla unutulmasını önlemek için belirli aralıklarla tekrar edilmesini sağlar. Bu yöntemi verimli bir şekilde uygulamak için, her gün öğrenmek istediğiniz kelime sayısını dengede tutmak önemlidir.
Günde ne kadar kelime öğrenmeniz gerektiği, birçok faktöre bağlıdır:
-
Kişisel Kapasiteniz: Her bireyin yeni bilgileri öğrenme hızı farklıdır. Kendi öğrenme hızınızı gözlemleyin ve bunun üzerine bir plan yapın.
-
Günlük Tekrar İhtiyacı: Öğrenilen kelimelerin tekrar edilmesi gerekir. Eğer çok fazla kelime öğrenirseniz, tekrar etme süreniz uzar ve bu da öğrenme sürecini olumsuz etkileyebilir.
-
Hedeflerinizi Belirleyin: Hangi süre içinde hangi sayıda kelime öğrenmek istediğinizi belirleyin. Örneğin, 30 gün içinde 300 kelime öğrenme hedefiniz varsa, günde 10 kelime öğrenmek mantıklı olabilir.
Genel olarak, günde 5-10 kelime öğrenmek çoğu kişi için verimli bir başlangıç olabilir. Bu sayıyı kendi öğrenme tarzınıza, zamanınıza ve tekrar ihtiyaçlarınıza göre ayarlayabilirsiniz. Unutmayın ki, öğrenme sürecinizin etkinliği, sadece kelime sayısıyla değil, aynı zamanda düzenli tekrar ve pratik yapma ile de doğrudan ilişkilidir.
-
-
Bu yöntem tam anlamıyla zırva. Yöntemin temeli herkesin aynı güçte hafızaya sahip olduğu sanısına dayanıyor.
Temelden bozuk ve zırva bir yöntem yani.Mesela hafıza şampiyonları vardır. Onlar bir günde 400 kelime ezberleyebilirler.
Ertesi gün tekrar etmelerine gerek var ama ondan sonraki günler gereksiz.Tabi bu yazdığım hafıza şampiyonları ve hafızası güçlü kişiler için geçerli.
Hafızası zayıf birisi bu yöntemden belki fayda görebilir.
Hafıza şampiyonası sayfası ve en çok şampiyon olan kişi bu. 8 kere şampiyon olmuş.
-
Sen bu yöntemden fayda gördün mü? @TENTEN
Bu yöntemin bir faydası olduğunu hiç sanmıyorum.
-
@Sputnik, içinde söyledi: Aralıklı tekrarlama yöntemi nedir?
Sen bu yöntemden fayda gördün mü? @TENTEN
Bu yöntemin bir faydası olduğunu hiç sanmıyorum.
Gördüm. Ama çok tekrar yapmadığım için silinenler çok.
CNC 3D Bilgisayar dilleri silindi mesela.
Evimde CNC tezgahı yok. 3D ise programlar aşırı pahalı. Tekrar yapmak için hersene binlerce lira ödeyemem. Eskiden bir sfer alıyordun o senin oluyordu şimdi aylık yıllık ücret alıyorlar.
Genel bilgi duruyor tabi. Birde sık sık güncelledikleri için eski bilgilerin çöp oluyor. -
Her insanın hafıza kabiliyeti farklı olmakla beraber sürekli tekrar sayesinde hafızanızı güncellemiş oluyorsunuz. Yani az da olsa faydasını görürsünüz mutlaka.
Şöyle düşünün: Sürekli namaz kılan birisi okuduğu duaları unutmaz, çünkü sürekli aynı duaları tekrarlar. Bir sene ara verdikten sonra bir kısmını mutlaka unutmuş olursunuz.