İçeriğe atla
  • Kategoriler
    • All Categories
    • Individual Categories
    • Tartışma
      • Serbest Kürsü
      • Sizin Köşeniz
      • Eğlence & Oyun
    • Felsefe
      • Felsefe Tarihi
      • Felsefe Okulu
      • Filozoflar
      • Felsefe Sözlüğü
    • Soru & Cevap
      • Din & İnanç
        • Astroloji
        • Mitoloji
        • Spiritüel Hayat
        • Anadolu
        • Orta Doğu
        • Hint
        • Uzak Doğu
        • Yeni
      • Genel Alanlar
        • Sosyoloji
        • Psikoloji
        • Tarih & Edebiyat
        • Bilim & Teknoloji
        • Kültür & Sanat
      • Duyuru & Destek
      • World
      • Güncel
      • Popüler
      • Kullanıcılar
      • Gruplar
      Daralt
      Marka Logo efelsefe
      Düşünce, eleştiri ve paylaşım platformu
      • Kurallar
        • Light
        • Cloudy
        • Dim
        • Dark
      1. Ana Sayfa
      2. Genel Alanlar
      3. Bilim & Teknoloji
      4. Canlılık Nedir

Canlılık Nedir

Konu Zamanlandı Sabitlendi Kilitli Taşındı Bilim & Teknoloji
      canlılık nedir
      11 İleti 5 Yayımlayıcılar 201 Bakış
      • En eskiden en yeniye
      • En yeniden en eskiye
      • En çok oylanan
      Cevap
      • Yeni başlık oluşturarak cevapla
      Cevaplamak için giriş yapın
      Bu başlık silindi. Sadece başlık düzenleme yetkisi olan kullanıcılar görebilir.
      • ? Çevrimdışı
        ? Çevrimdışı
        Eski Kullanıcı
        18 Kas 2022 14:26 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

Ben varlıkların canlı cansız diye ayrılmasını göreceli buluyorum çünkü kimileri canlılık kendini çoğaltabilen varlıklara verilen isimdir diyorlar. Ancak bu tanımlama sadece dünya koşullarında geçerlidir. Dünyada canlı sayılan dünya dışı ortamda cansızdır.

Ayrıca enerjinin korunumu bir tarafta artan varlığın diğer taraftan eksilmesi demektir. Aslında kendini kopyalama mı yoksa enerjinin yerdeğiştirmesi mi?

B 1 Cevap Son cevap 21 Kas 2022 08:09
        1
        • ? Eski Kullanıcı
          18 Kas 2022 14:26

Ben varlıkların canlı cansız diye ayrılmasını göreceli buluyorum çünkü kimileri canlılık kendini çoğaltabilen varlıklara verilen isimdir diyorlar. Ancak bu tanımlama sadece dünya koşullarında geçerlidir. Dünyada canlı sayılan dünya dışı ortamda cansızdır.

Ayrıca enerjinin korunumu bir tarafta artan varlığın diğer taraftan eksilmesi demektir. Aslında kendini kopyalama mı yoksa enerjinin yerdeğiştirmesi mi?

B Çevrimdışı
          B Çevrimdışı
          bilgisezgi
          21 Kas 2022 08:09 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

@kâfir-imam Canlı-cansız diye ayrılması değil de ayırma anlayışında yanlışlık var.
          Taş, kaya cansız olarak görülüyor.
          Oysa bir kaya taş oluyor, kum oluyor ve sonra yine taş oluyor daha sonra farklı kaya şekline dönüşüyor.
          Burada evrim ve onun parçaları olan etki-tepki ve ekosistem işliyor.
          Bir kaya için işleyen bu sistem canlı olarak görülen bütün olgular için de aynı şekilde işliyor.
          Dolayısıyla canlı-cansızın değişime uğrama süreci olsun üreme olayı olsun farklı olsa da aynı şekilde oluyor.
          Bunun için önce canlı-cansız anlayışın değişmesi gerekiyor.
          Örneğin canlı-cansız yerine "farklı maddeler" şekilnde olabilir.

? 1 Cevap Son cevap 21 Kas 2022 09:46
          0
          • B bilgisezgi
            21 Kas 2022 08:09

@kâfir-imam Canlı-cansız diye ayrılması değil de ayırma anlayışında yanlışlık var.
            Taş, kaya cansız olarak görülüyor.
            Oysa bir kaya taş oluyor, kum oluyor ve sonra yine taş oluyor daha sonra farklı kaya şekline dönüşüyor.
            Burada evrim ve onun parçaları olan etki-tepki ve ekosistem işliyor.
            Bir kaya için işleyen bu sistem canlı olarak görülen bütün olgular için de aynı şekilde işliyor.
            Dolayısıyla canlı-cansızın değişime uğrama süreci olsun üreme olayı olsun farklı olsa da aynı şekilde oluyor.
            Bunun için önce canlı-cansız anlayışın değişmesi gerekiyor.
            Örneğin canlı-cansız yerine "farklı maddeler" şekilnde olabilir.

? Çevrimdışı
            ? Çevrimdışı
            Eski Kullanıcı
            21 Kas 2022 09:46 tarihinde yazdı Son düzenleyen: Eski Kullanıcı

@bilgisezgi ben de entropiyi tersine çevirebilen varlıkların canlı olabileceğini düşünüyorum. İllaki bir RNA DNA yapısı olmadan da entropiyi tersine çeviriyorsa canlıdır. Bu bir mıknatıs da olabilir

T 1 Cevap Son cevap 21 Kas 2022 13:03
            1
            • ? Eski Kullanıcı
              21 Kas 2022 09:46

@bilgisezgi ben de entropiyi tersine çevirebilen varlıkların canlı olabileceğini düşünüyorum. İllaki bir RNA DNA yapısı olmadan da entropiyi tersine çeviriyorsa canlıdır. Bu bir mıknatıs da olabilir

T Çevrimdışı
              T Çevrimdışı
              TENTEN
              21 Kas 2022 13:03 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

@kâfir-imam Rna ve Dnaya sahip üreme yeteneği olan yapılara canlı diyoruz diyecektim yazmışsın. 🙂

? 1 Cevap Son cevap 21 Kas 2022 13:39
              0
              • T TENTEN
                21 Kas 2022 13:03

@kâfir-imam Rna ve Dnaya sahip üreme yeteneği olan yapılara canlı diyoruz diyecektim yazmışsın. 🙂

? Çevrimdışı
                ? Çevrimdışı
                Eski Kullanıcı
                21 Kas 2022 13:39 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

@TENTEN, içinde söyledi: Canlılık Nedir

Düzelttim. DNA ve RNA ya sahip olmadan da entropiyi tersine çeviriyorsa canlıdır. İlla DNA ve RNA olmasına gerek yok.

1 Cevap Son cevap
                1
                • F Çevrimdışı
                  F Çevrimdışı
                  fakruzaruret
                  25 Kas 2022 19:29 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

Canlının temel özellikler var, solunum, hareket, hücresel yapıya sahip olmas, beslenme, boşaltım, üreme. Karbon içeren yapıdadırlar genelde ve enerjiyi kendi içerisindeki kimyasal reaksiyonlarla dönüştürerek sürdürebilen varlıklar. Bir mıknatıs canlı olamaz bu sebeple.

? B 2 Cevap Son cevap 25 Kas 2022 22:30
                  0
                  • F fakruzaruret
                    25 Kas 2022 19:29

Canlının temel özellikler var, solunum, hareket, hücresel yapıya sahip olmas, beslenme, boşaltım, üreme. Karbon içeren yapıdadırlar genelde ve enerjiyi kendi içerisindeki kimyasal reaksiyonlarla dönüştürerek sürdürebilen varlıklar. Bir mıknatıs canlı olamaz bu sebeple.

? Çevrimdışı
                    ? Çevrimdışı
                    Eski Kullanıcı
                    25 Kas 2022 22:30 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

@fakruzaruret, içinde söyledi: Canlılık Nedir

Hareket ve hücresel yapı oluşumu mıknatısda da var.

Üreme konusu ve solunum tartışmalıdır.

Canlılık konusunda insan kendini referans alıyor.

Mıknatıs çok uç örnek olabilir ama diyelim ki yapay zeka ve robotlar canlılık izleri taşıyor diyebilir miyiz.

F 1 Cevap Son cevap 27 Kas 2022 17:34
                    1
                    • ? Eski Kullanıcı
                      25 Kas 2022 22:30

Hareket ve hücresel yapı oluşumu mıknatısda da var.

Üreme konusu ve solunum tartışmalıdır.

Canlılık konusunda insan kendini referans alıyor.

Mıknatıs çok uç örnek olabilir ama diyelim ki yapay zeka ve robotlar canlılık izleri taşıyor diyebilir miyiz.

F Çevrimdışı
                      F Çevrimdışı
                      fakruzaruret
                      27 Kas 2022 17:34 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

@kâfir-imam yapay zekalı robotlar neslini kendi kendine insan müdahalesi olmadan devam ettirebiliyorsa bile canlı olarak atfetmek doğru olmaz bence. onun için farklı bir kavram gerekir ya da üretmek gerekir. robotlar doğanın dengesini koruyabilir mi veya amaçları ne olacak? Bilinmezler çok şu anki verilerle kesin konuşamayız ama canlı olarak görmüyorum gelecekteki hallerini bile. Yine de robot canlı birleşimleri bionicler canlı olabilirler.

? phiP 2 Cevap Son cevap 27 Kas 2022 17:54
                      0
                      • F fakruzaruret
                        27 Kas 2022 17:34

@kâfir-imam yapay zekalı robotlar neslini kendi kendine insan müdahalesi olmadan devam ettirebiliyorsa bile canlı olarak atfetmek doğru olmaz bence. onun için farklı bir kavram gerekir ya da üretmek gerekir. robotlar doğanın dengesini koruyabilir mi veya amaçları ne olacak? Bilinmezler çok şu anki verilerle kesin konuşamayız ama canlı olarak görmüyorum gelecekteki hallerini bile. Yine de robot canlı birleşimleri bionicler canlı olabilirler.

? Çevrimdışı
                        ? Çevrimdışı
                        Eski Kullanıcı
                        27 Kas 2022 17:54 tarihinde yazdı Son düzenleyen: Eski Kullanıcı

Bir yapay zeka robot ile bir insan organizmasının farkı nedir? İkiside yakın gelecekte aynı özellikleri gösterecekler. Yani illa ki insan ile tıpa tıp kopya olmasına gerek yok. Sulu hücreler içermek yerine yarı iletkenler içermesi canlılık için sınır olabilir mi.

Yada şöyle diyelim ; canlılığın sınırını insan hangi hakla kendine göre ciziyor?

1 Cevap Son cevap
                        1
                        • F fakruzaruret
                          27 Kas 2022 17:34

phiP Çevrimdışı
                          phiP Çevrimdışı
                          phi
                          28 Kas 2022 20:13 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

@fakruzaruret bioniclerin canli olma durumunu biraz daha acabilir misiniz?

Söz uçar, yazı kalır. ✌(◕‿-)✌

1 Cevap Son cevap
                          0
                          • F fakruzaruret
                            25 Kas 2022 19:29

B Çevrimdışı
                            B Çevrimdışı
                            bilgisezgi
                            29 Kas 2022 12:42 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

O halde ekosistem olayını yok saymamız gerekir.
                            Çünkü cansız denilen maddeler ekosistem sayesinde değişim ve dönüşüme uğruyorlar. Bu durumda onlara cansız demek pek doğru olmuyor.
                            Cansız denilen maddelere başka bir ifade yakıştırılabilir ama cansız ifadesi bence uymuyor.

1 Cevap Son cevap
                            0

Cevap
                            • Yeni başlık oluşturarak cevapla
                            Cevaplamak için giriş yapın
                            • En eskiden en yeniye
                            • En yeniden en eskiye
                            • En çok oylanan

1/11

18 Kas 2022 14:26

© 2021-2025 efelsefe.com
                            Gunaydin Ziyaretçi