Canlılık Nedir
-
Ben varlıkların canlı cansız diye ayrılmasını göreceli buluyorum çünkü kimileri canlılık kendini çoğaltabilen varlıklara verilen isimdir diyorlar. Ancak bu tanımlama sadece dünya koşullarında geçerlidir. Dünyada canlı sayılan dünya dışı ortamda cansızdır.
Ayrıca enerjinin korunumu bir tarafta artan varlığın diğer taraftan eksilmesi demektir. Aslında kendini kopyalama mı yoksa enerjinin yerdeğiştirmesi mi?
-
@kâfir-imam Canlı-cansız diye ayrılması değil de ayırma anlayışında yanlışlık var.
Taş, kaya cansız olarak görülüyor.
Oysa bir kaya taş oluyor, kum oluyor ve sonra yine taş oluyor daha sonra farklı kaya şekline dönüşüyor.
Burada evrim ve onun parçaları olan etki-tepki ve ekosistem işliyor.
Bir kaya için işleyen bu sistem canlı olarak görülen bütün olgular için de aynı şekilde işliyor.
Dolayısıyla canlı-cansızın değişime uğrama süreci olsun üreme olayı olsun farklı olsa da aynı şekilde oluyor.
Bunun için önce canlı-cansız anlayışın değişmesi gerekiyor.
Örneğin canlı-cansız yerine "farklı maddeler" şekilnde olabilir. -
Eski Kullanıcıbilgisezgi başlığına tarihinde cevap verdi Son düzenleyen: Eski Kullanıcı
@bilgisezgi ben de entropiyi tersine çevirebilen varlıkların canlı olabileceğini düşünüyorum. İllaki bir RNA DNA yapısı olmadan da entropiyi tersine çeviriyorsa canlıdır. Bu bir mıknatıs da olabilir
-
@kâfir-imam Rna ve Dnaya sahip üreme yeteneği olan yapılara canlı diyoruz diyecektim yazmışsın.
-
@TENTEN, içinde söyledi: Canlılık Nedir
@kâfir-imam Rna ve Dnaya sahip üreme yeteneği olan yapılara canlı diyoruz diyecektim yazmışsın.
Düzelttim. DNA ve RNA ya sahip olmadan da entropiyi tersine çeviriyorsa canlıdır. İlla DNA ve RNA olmasına gerek yok.
-
Canlının temel özellikler var, solunum, hareket, hücresel yapıya sahip olmas, beslenme, boşaltım, üreme. Karbon içeren yapıdadırlar genelde ve enerjiyi kendi içerisindeki kimyasal reaksiyonlarla dönüştürerek sürdürebilen varlıklar. Bir mıknatıs canlı olamaz bu sebeple.
-
@fakruzaruret, içinde söyledi: Canlılık Nedir
Canlının temel özellikler var, solunum, hareket, hücresel yapıya sahip olmas, beslenme, boşaltım, üreme. Karbon içeren yapıdadırlar genelde ve enerjiyi kendi içerisindeki kimyasal reaksiyonlarla dönüştürerek sürdürebilen varlıklar. Bir mıknatıs canlı olamaz bu sebeple.
Hareket ve hücresel yapı oluşumu mıknatısda da var.
Üreme konusu ve solunum tartışmalıdır.
Canlılık konusunda insan kendini referans alıyor.
Mıknatıs çok uç örnek olabilir ama diyelim ki yapay zeka ve robotlar canlılık izleri taşıyor diyebilir miyiz.
-
@kâfir-imam yapay zekalı robotlar neslini kendi kendine insan müdahalesi olmadan devam ettirebiliyorsa bile canlı olarak atfetmek doğru olmaz bence. onun için farklı bir kavram gerekir ya da üretmek gerekir. robotlar doğanın dengesini koruyabilir mi veya amaçları ne olacak? Bilinmezler çok şu anki verilerle kesin konuşamayız ama canlı olarak görmüyorum gelecekteki hallerini bile. Yine de robot canlı birleşimleri bionicler canlı olabilirler.
-
Eski Kullanıcıfakruzaruret başlığına tarihinde cevap verdi Son düzenleyen: Eski Kullanıcı
@kâfir-imam yapay zekalı robotlar neslini kendi kendine insan müdahalesi olmadan devam ettirebiliyorsa bile canlı olarak atfetmek doğru olmaz bence. onun için farklı bir kavram gerekir ya da üretmek gerekir. robotlar doğanın dengesini koruyabilir mi veya amaçları ne olacak? Bilinmezler çok şu anki verilerle kesin konuşamayız ama canlı olarak görmüyorum gelecekteki hallerini bile. Yine de robot canlı birleşimleri bionicler canlı olabilirler.
Bir yapay zeka robot ile bir insan organizmasının farkı nedir? İkiside yakın gelecekte aynı özellikleri gösterecekler. Yani illa ki insan ile tıpa tıp kopya olmasına gerek yok. Sulu hücreler içermek yerine yarı iletkenler içermesi canlılık için sınır olabilir mi.
Yada şöyle diyelim ; canlılığın sınırını insan hangi hakla kendine göre ciziyor?
-
@fakruzaruret bioniclerin canli olma durumunu biraz daha acabilir misiniz?
-
O halde ekosistem olayını yok saymamız gerekir.
Çünkü cansız denilen maddeler ekosistem sayesinde değişim ve dönüşüme uğruyorlar. Bu durumda onlara cansız demek pek doğru olmuyor.
Cansız denilen maddelere başka bir ifade yakıştırılabilir ama cansız ifadesi bence uymuyor.