Organik ve Doğal Ürünler
-
Herşey doğaldır.
Gıda ürünlerinin üzerinde doğal yazmasının hiç bir anlamı yok. Petrol de doğaldır. Herşey bu doğada olan malzemeden elde ediliyor. Hepsi doğal.
Ama organik değil.
Organik olması için karayolundan yani asfalattan uzak olması gerekir. Toprağın içinde traktör veya motorlu araç gezinmemiş olması gerekir. Lastik tekerlek değmemesi gerekir.
Bulunan arazide ilaç kullanılmaması gerektiği gibi arazinin çevresindeki tarlalarda da ilaç kullanılmaması gerekir.
Toprak üzerinde ve çevresinde boyalı bir maddenin olmaması gerekir. Gazete kağıdı, plastik , boyalı malzemeler gibi toprağı kirleten maddelerin olmaması gerekir.
Tohumun ata tohumu olması gerekir.
Su kaynağının temiz olması gerekir
Sanayiden uzak olması gerekir.
Bütün bunları düşündüğümüzde Türkiye'de organik diye bir şeyin olması imkansızdır.
Veya bu şartlarda ürün yetiştiren birinin bunu para karşılığı satması aptalca olur. Çünkü maliyeti oldukça kat kat fazladır.
-
Kimyasal gübreleme ve ilaçlama olmadan bir şeyler yetiştirmeyi denedim.
Salatalık yarı başarılı.
Domateslere yerine göre çok hastalık vuruyor.
Biberlerin tepesindeki yapraklar niye sararıp düşer. Domates hastalıklarını gördüm, biberde bunu beklemiyordum.
Patlıcanlar ağaç oldu ama üzerinde patlıcan arıyorum.
Satıcı değilim, keyfine yapıyorum.Hibrit tohuma gelince.
Doğadan insan eliyle kültüre alınmış ve bir araya ekilmiş türlerin aslında hiçbiri safkan değil ve bir ölçüde melez, çaprazlanmış olabilir. Doğanın kendisinde de bu olabilir. Yani herşey biraz hibrit. -
@ictenlik, içinde söyledi: Organik ve Doğal Ürünler
Kimyasal gübreleme ve ilaçlama olmadan bir şeyler yetiştirmeyi denedim.
Salatalık yarı başarılı.
Domateslere yerine göre çok hastalık vuruyor.
Biberlerin tepesindeki yapraklar niye sararıp düşer. Domates hastalıklarını gördüm, biberde bunu beklemiyordum.
Patlıcanlar ağaç oldu ama üzerinde patlıcan arıyorum.
Satıcı değilim, keyfine yapıyorum.Hibrit tohuma gelince.
Doğadan insan eliyle kültüre alınmış ve bir araya ekilmiş türlerin aslında hiçbiri safkan değil ve bir ölçüde melez, çaprazlanmış olabilir. Doğanın kendisinde de bu olabilir. Yani herşey biraz hibrit.@ictenlik hoşgeldin.
Bende denedim.
Hibrit olanların çoğu kısır oluyor. Kısır olmayanlar ise ilk sene verdiği gibi iyi ürün vermiyor. -
Gübresiz ilaçsız sebze yetiştirme denemelerini hibrit tohumlarla yapmadım. Ata tohumları kullanıyorum. Hibrit, insan eliyle çiçek dölleme yoluyla tohumun melezlenmesi demekse aslında kısır olmamalı demektir .Onun için ayrı bir prosedür izleniyor olabilir bilmiyorum. Hibritler bir süre sonra ataya çekiyor, dönüyor onu biliyorum.
-
Hoşbulduk
-
Bence insan eliyle kültüre alınmış ekilmiş dikilmiş tohumlardaki en büyük sorun ki buna ata tohum denenlerde dahil sıcak yataklar ve seralarla çimlendirme de başlıyor .Bu bitkinin genetik koduna dahil. İklimle uyumsuz erken çimlendirme. Bİr kaç hafta erken hasat için. Ben şunu düşünüyorum. Üç-beş nesil sera dahi görmeden ekimle kendi toprağıma ikilimime uygun genetik yapı oluşturabilirler mi?
Tohuma değişen iklim toprak koşulları ve eni genetik inşa için bence 3-5 sene fırsat tanınmalı -
Daha dun basima geldi, deniz levregi 275 tl idi havuz levregi 240 tl ben deniz levregi soyledim 600-700 gr diye not dusulmustu gelen balik buldigin havuzdu nerden anladim tadindan yagindan herseyinden sonuc olarak organik vs hikaye domatesin fidesini her yerden alabilirsin dikiyorsun serada onceden alirsin sera olmazsa temmuz haziran agustos alirsin organik diye satarsin iste