Bahar Detoksu Ayurvedik
-
Mart başı gibi başlayıp, Haziran ortalarına kadar devam eden bahar ayları boyunca bünyenizi dengede tutacak başlıca öneriler;
• Hafif menü seçimleri yapın, ağır ve yağlı yemeklerden uzak durun
• Süt ve süt ürünlerini, yoğurt ve kefir dahil, azaltın.
• Salt çiğ ve soğuk gıda seçimleri yerine hafif pişmiş, sıcak ve ılık yemek ve sıvı içecekleri tercih edin.
• Sabah çok erken kalkıyorsanız ağır kahvaltılardan 10.00’a kadar uzak durun. “Bir şeyler yemeden güne başlayamam” diyenlerdenseniz çok hafif bir kaç lokma ile midenizi sakinleştirin.
• Günün en büyük ve en güçlü öğün seçimini 12.00-13.00 arası öğle yemeğiniz olarak yapın.
• Komple çiğ gıdalardan oluşan bir menüden uzak durun. Her öğünde hafif pişirilmiş gıda seçimleri yapın.
• Yiyeceklerinizi bu sezonda biraz daha yakıcı tatlarla hazırlayabilirsiniz. Yani her türlü acı biber ve karabiberi bolca kullanın.
• Tüm fizyolojide detoks etkisi yaratarak, Kapha dosha’yı dengeleyen tatlar olan yakıcı, batıcı ve buruk tatları tüketmeye ağırlık verin.
Tam tersi nitelikleri barındıran tatlı, ekşi ve tuzlu tatları içeren besin gruplarını azaltın.
• Düzenli olarak hareket edin, açık havada yürüyüş yapın.
• Vücut ısınıza dikkat edin, sıcak ve kuru kalacak şekilde giyinmeye özen gösterin: Yağmur suyu geçirmeyecek ayakkabı, yağmurluk, trençkot, şemsiye vb.HAM BAL (içinde arı poleni olan bal) Kapha dengesizliklerinin sistemden rahatlıkla tahliyesini sağlar. Fakat balı kesinlikle sıcak çay, su vb. içinde eriterek kullanmayın. Sıcakla birlikte tüketildiğinde ters etkiyi yaratarak, ayurvedik açıdan bir çeşit zehirli tutkala dönüşerek, tahliye kanallarını tıkar.
Mutfağınızda ayurvedik baharatlara geniş yer verin.
Ayurvedik baharatları keşfedin!Gün boyunca iki farklı zaman diliminde kapha çayınızı için : Zencefil, karabiber ve safrandan oluşan bu karışımı evde, iş yerinde rahatlıkla termosunuz içine atıp, üzerine sıcak su ekleyerek yapabilirsiniz.