Sumo
-
Son zamanlarda izledigim bir seri filmden oturu Sumo'ya sarmis durumdayim. Cok guzel videolar ve deneyimler gordum. Kulturu zengin bu spor dali icin biraz bilgi vermek isterim.
Sumo, Japonya'ya özgü geleneksel bir güreş sporudur. Bu spor, yüzyıllardır Japon kültürünün önemli bir parçası olmuştur. İşte sumo hakkında genel bir bakış ve güreşçileri hakkında bazı bilgiler:
Sumo Tarihi:
Sumo'nun kökeni, Japonya'nın antik dönemlerine dayanır. Sumo, Shinto dini ritüellerin bir parçası olarak ortaya çıkmış ve zamanla bir spor haline gelmiştir. Tarih boyunca sumo, imparatorluk sarayında, tapınaklarda ve halk etkinliklerinde gerçekleştirilen bir gösteri haline gelmiştir. Günümüzde profesyonel sumo müsabakaları, düzenli olarak Tokyo'daki Ryogoku Kokugikan'da düzenlenmektedir.Sumo Güreşi:
Sumo güreşi, iki rakibin bir çemberin içindeki bir dövüş alanında karşı karşıya gelmesiyle gerçekleşir. Amacı, rakibi dövüş alanının dışına itmek veya rakibin vücudunun herhangi bir kısmını yere değdirmektir. Sumo güreşçileri genellikle büyük bedenlere sahiptir ve müsabakalar genellikle kısa sürede sonuçlanır. Sumo güreşi, belirli bir set ritüel ve geleneklere sahiptir. Güreşçiler, müsabaka öncesinde ritüel selamlamalar gerçekleştirir ve özel bir sumo ringine adım atarlar.Sumo Güreşçileri:
Sumo güreşçilerine "rikishi" denir. Profesyonel sumo güreşçileri, sumo istikametinde uzmanlaşan özel bir güreş okulu olan "heya"ya katılırlar. Güreşçiler, sıralamalarını belirlemek için müsabakalara katılırlar ve yıl boyunca düzenlenen turnuvalarda performans gösterirler.Sumo güreşçileri genellikle Japon vatandaşıdır, ancak son yıllarda yabancı sumo güreşçileri de artmaktadır. Güreşçiler, klasmana göre farklı unvanlara sahiptir. En üst düzeydeki sumo güreşçisi "Yokozuna" olarak adlandırılır ve Japonya'da büyük saygı görür. Diğer unvanlar arasında "Ozeki" (ikinci en yüksek seviye), "Sekiwake", "Komusubi" ve "Maegashira" yer alır.
Sumo güreşçilerinin yaşam tarzı, geleneksel sumo eğitimine dayanır. Güreşçiler, sumo okullarında kalır, özel diyetler uygular ve günlük antrenman yaparlar.
-
Cok guzel ya
-
Uydudan izliyorum arasıra Japon devlet televizyonu.. Sürekli sumo güreşi çıkıyor.
-
Sumo severlere şu diziyi tavsiye ederim (alt yazılı):
Sanctuary -