İsrail'de Yeni Durum
-
İlk anda sivillerin güneye inmek yerine hastanede toplanmalarına karşılık İsrail'in sert bir uyarısı gibi gelmesi normal ama görünen o ki hastaneyi İsrail vurmamış.
-
55 sanatçıdan (aralarında Oscar ödüllü olanlar da var) ABD başkanı Joe Biden´e açık mektup...
Mektubun kısa özeti şu:
"ABD Başkanı olarak sizden, bir can daha kaybedilmeden Gazze ve İsrail'de gerilimin derhal düşürülmesi ve ateşkes çağrısı yapmanızı istiyoruz. Son bir buçuk haftada 5.000'den fazla insan öldürüldü; vicdan sahibi herkesin bildiği üzere bu bir felakettir. İnancı ve etnik kökeni ne olursa olsun tüm yaşamın kutsal olduğuna inanıyoruz ve Filistinli ve İsrailli sivillerin öldürülmesini kınıyoruz." -
İsrail güneyden yardım girişine izin verdi fakat yakıt girişine izin vermedi. Amaç yardımların kuzeye gitmesini engellemek ve sivilleri güneye çekmek.
Fakat Gazze halkının bir kısmı ısrarla hastanelere ve okullara toplanıyor. Güneye hareket edenlerin sayısı yeterli değil. İsrail de bombalamayı artırmakta bu direnci kırma kararlılığında.
Fakat bu inatlaşmanın bedelini bir şeyden haberi olmayan çocuklar ödüyor.
-
Gazze adeta bir kuluçka makinesi gibi kullanılıyor. Dünyada başka böyle nüfus yoğunluğu yok. İsrail'e saldırıp o da karşılık verdiğinde "İsrail çocukları öldürüyor" diyebilmek için sürekli çocuk üretiliyor. Bu amaçla küçük yaşta ve çok eşli evlilik kullanılıyor. Bu çocukların nasıl bir dünyaya getirildikleri başlarına ne geleceği kimsenin umrunda değil. Ekonomi dış yardımları tüketmeye ve üremeye dayalı, ilginç bir durum. Nüfus yoğunluğu had safhada.
Gazze'nin en büyük sorunu Türkiye ile sınırı olmaması. Bu yoğun nüfusun yönlenebileceği bir yer yok. Dünyada onları kabul edecek tek ülke var, onunla da bir sınıra sahip değiller. Türkiye'nin kabul etmediği kimse olmadığı için Gazzelileri de elbette kabul ederdi.
-
Bati tamamiyle sessiz durumda, yahudilerden bu kadar mi korkuyorlar anlamadim gitti.
Bir insan da bu katliama dur demeliyiz diyemiyor cok ilginc. -
@phi
Batının Yahudilerden korktuĝu falan yok, neden korksunlar?
Sessizce durduklarını da zannetmiyorum, kapalı kapılar ardından İsrail´e diplomatik baskı yapılıyor, bu nedenle İsrail kara harekâtını sürekli erteliyor.Almanya, 6 milyondan fazla Yahudiyi katletmişti zamanında. Tarihindeki bu utanç verici olaydan ötürü o günden beri hep İsrail yanlısı olmuştur. Hâlâ öyledir. Yahudilere karşı kendilerini borçlu hissediyorlar, bu nedenle İsrail´in güvenliĝini çok önemsiyorlar.
ABD´deki Yahudi lobisi her bakımdan (siyasi ve parasal) çok güçlüdür, ABD´nin İsrail´e arka çıkmasına şaşırmamak lazım. Zaten ABD olmasa İsrail diye bir devlet bugünlere kadar gelemezdi.
Diĝer yandan İspanya İsrail´i çok aĝır bir biçimde eleştirmiştir mesela. İngiltere´de geçen gün 100000 (yüz bin) Filistin yanlısı yürüyüş yapıldı.
Fransa desen; her iki tarafa da dostça ilişkileri var. Her zaman 2 devlet önerisini desteklemiştir.
Toparlamak gerekirse; batı ülkeleri her şeye raĝmen Orta Doĝu´daki Arap ülkelerini genellikle pek sempatik bulmazlar. Bunda bilhassa El-Kaide, İSİD gibi terör örgütlerinin Avrupa ve ABD´deki sivillere yönelik terör eylemlerinin etkisi büyüktür. 11/9 ve Charlie Hepdo terör eylemleri batılı insanları bir hayli sarsmıştır.
-
Durum karmaşık ve belirsizliğini sürdürüyor. Siviller ısrarla hastane ve okul bahçelerinde toplanmayı bırakmıyorlar. Buralarda ise silah depolanıyor. Refah kapısından İsrail yasakladığı halde yakıt sokulmaya çalışılıyor olmalı ki İsrail buraya ateş açıyor. Sürekli yakıt bitmek üzere deniliyor hiç de bittiği yok. Günlerdir yarın yakıt bitecek diyorlar nasıl oluyorsa.
İsrail yeraltı silah depolarını etkilesin diye ağır bombalar kullanıyor. Tüm bu nedenlerden dolayı durum kötü. Ceremeyi kadınlar çocuklar çekiyor.
Bir ara Zelenski İsrail'den demir kubbe sistemi istemiş İsrail veremeyeceğini bildirmişti. Meğer olacağı, kendisine çok lazım olacağını biliyormuş. O kadar çok füze atılıyor ki demir kubbe bazılarını kaçırıyor.
-
Bu demir kubbe sistemini ben anlayamadim nasil bir sistem, bir kac tane bomba dustu sadece binlerce atildigi iddiaa ediliyor.
-
@phi
YouTube´de ararsan bulursun. Ben gördüm, füzeleri şak diye havada vuruyor. %100 hepsini haklayamıyor ancak %90´ını indiriyor. Müthiş bir şey. -
Dün iki yaşlı rehine daha serbest bırakıldı.
ABD´nin İsrail ve Lübnan´da toplam 700000 (yediyüzbin!), yanlış okumadınız, vatandaşı varmış. Bu nedenle oraya askeri birliklerini göndermelerine şaşmıyorum artık. -
Tahmin ettiĝim gibi olaylar gelişiyor. ABD İsrail´e kara harekâtını biraz daha ertelemesi yönünde baskı yapıyor. Bunun neticesinde harekat bir kez daha ertelendi. Ancak İsrail Gazze´ye girmeye ve oradaki Hamas teröristlerinin kökünü kazımaya bir hayli kararlı.
Ayrıca Netanyahu yaşanan güvenlik zaafının araştırılacaĝını resmen duyurdu.
-
Hamas teröristleri ellerindeki 200´den fazla rehineyi İsrail´de tutuklu olan 4000 (4 bin) yandaşına karşılık takas etmek istiyor. İsrail buna onay verir mi, orası bir hayli meçhul. Ancak rehinelerin aileleri Israil hükümetine baskı yaptıĝı bilinen bir gerçek.
İsrail mahpushanelerindeki tutuklular radikalleşmiş durumda, çünkü oradaki durum uluslarası standardların çok altında olduĝu söyleniyor. Yani bunlar sebest bırakıldıklarında, yapacakları ilk iş Israil´e tekrar saldırmak olacaktır. Bunu bilmek için kâhin olmaya gerek yok.
-
Hizbullahın kuzeyden ikinci cephe açmak için kara harekatını beklediği gibi bir izlenim var. İsrail bu yüzden kara harekatında zorluk yaşamamak için çok bombalama yapıyor. Yeraltında saklandıkları bilinen Hamas teröristlerini etkilemesi için güçlü bombalar kullanılıyor. Hizbullah İsrail'in Lübnan güneyine saldırmasından beri oldukça güçlendi. Bir ordu kadar gücü var. Tabii arkasında da İran.
ABD fazla beklemedi, Suriye'deki ABD üslerine saldırı olduğu gerekçesiyle İran üslerini uçaklarla vurdu. Hiç sürpriz elbette değil. Uçak gemileri Hizbullah üzerinden İran'ı hedef almaya geldi, bu çok açık. Hizbullah Hamas ile geçinemiyor olsa da bu fırsatı kaçırmayacağı bellidir.
Ortalık karışacak. ABD kuzeyi koruyacak ve İsrail tamamen Gazze'ye odaklanacak. Hamas elinden geleni yapacak, İsrail sert karşılık verecek. Hizbullah yerinde duramayacak. Ortalık çok fena karışabilir. Rusya faktörü de zayıfladı. Rusya Ukrayna'ya mı Suriye'ye mi yoğunlaşacağını bilemeyebilir. Dengeler değişebilir ve Çin sadece izleyici kalmaktan sıkılabilir.
Neler olabileceğini tahmin etmek açıkçası zor. Bir deli bir kuyuya bir taş attı gibi.
-
BM´deki 3/2 cogunluk ateskes yapilmasi yönünde karara vardi. Ancak Israil´in bunu dikkate alacagini sanmam, cünkü vakit kaybetmeden Hamas´in kökünü kazimayi kafalarina koymuslar bu defa.
-
Ha bire Batı´yı şeytanlaştırmak isteyenlere küpe olsun...
Londra´da yine 100000 (yüz bin) civarında Filistin yanlısı yürüyüş yapıldı.
https://www.n-tv.de/politik/Pro-Palaestina-Grossdemo-zieht-durch-London-article24495579.html -
Bugün İstanbul´daki Filistin mitinginden(!) sonra beklenen oldu, çünkü RTE günden güne çok ağır laflar sarfetmeye başlamıştı.
İsrail Türkiye´deki tüm diplomatlarını geri çekti ve ilişkilerin yeniden değerlendirileceğini duyurdu. -
Şimdi artık bu anda neler olduğunu bir düşünmek gerekiyor. Motosiklet çetesi gibi bir takım tiplerin İsrail'e aptalca saldırıp terör estirmesinin amacı neydi? Bir farenin aslanın ayağına saldırması gibi bir şey bu. Minik fare kükreyip aslan miyav mı diyecekti ne olacaktı yani?
Ben tünellere deniz suyu mu pompalayacak İsrail ordusu acaba diyordum ama daha beterini yapacağı ortaya çıktı. Köpük basacaklar. Havasız boğulacak içerdekiler. İki tane ABD uçak gemisi ise boşuna gelmez elbette. Gazze ile vedalaşma vakti yaklaşıyor gibi. Hâla iki milyonun üzerinde insan sürülemez bu mümkün değil diye düşünmek istiyorum ama karşıda İsrail varsa her şeyi düşünmelisiniz.
Hep İran belasının başının altından çıkıyor bunlar. Bu İran'ın başındaki bu mollalar tüm İslam dünyasının başının belasıdır. Tüm terörü bunlar kışkırtıyor. Bunları bilerek oturttular o ülkenin başına. Bunu herkes anlasa çok iyi olur ama akıl tutulması yaşanıyor.
Saldırın öldürün yetmiş huri kazanın deyip gaz verip saldırtıyorlar. Şu an dünyada bundan kullanışlı araç yok. Bu kandırmacaya akın akın bir sürü fedai çekmek çok kolay.
-
Bu olabilir mi hayali bile ürpertici ama İsrail iki milyondan fazla insanı süpürür Sina'ya iterken Mısır bunlar girmesin diye kuvvet kullanır Gazze halkı mengeneye sıkışabilir mi?
Eğer böyle bir şey olursa dünya artık asla eskisi gibi olmaz. Fakat İsrail ordu sözcülerinin açıklamalarına baktığımızda böyle bir niyetin ipuçları görülebiliyor. İsrail BM kararı filan da takmayacak o zaten belli.
Mısır da durduramaz böyle bir insan selini ama... Bilemiyorum. Bana hâla böyle bir şey yapılamaz gibi geliyor. Emin olmak ise zor...
Gazze işgal edilirse sıra Batı Şeria'ya gelir. Orası da Ürdün içine süpürülür. Hep düşünürdüm Batı acaba bir bağımsız Kürt devletini gerçekten istiyor mu yoksa asıl proje Kürtleri kullanıp İsrail'i genişletmek mi diye. Son gelişmeler ikinci olasılığa kuvvet verdi. Kürt devleti vaadi sadece aldatmaca ve asıl amaç olan İsrail'i genişletmeyi gizlemek için kullanılmış görünüyor şu durumda.
Bilemiyoruz emin olmak zor. Çünkü proje uygulama sırasında da gelişebilir. A planı B planı söylemleri boşuna değil. Fakat bilinen bir şey var ki dünya değişmek zorunda. Bu böyle sürgit nereye kadar gider, gitmez. Bu dünya düzeni bu şekilde çok gidemez. Kesin belli olan, bu. Dünyanın eskisi gibi olmadığı gelişmeler hangi yönde olursa olsun kaçınılmaz.
-
İran kuru sıkı tehdit etmeye devam ediyor...
İsrail ordusunun kırmızı çizgiyi aştığını dile getirdi. Kara harekatından bahsediyor galiba, çünkü son 2 günden beri İsrail ordusu Gazze´ye kısa süreli giriyor, operasyon yapıyor ve geri çekiliyor.
İran´dan bir cacık olmaz.
Peki, ne zaman olur?
Atom bombasını elde ettiği zaman.
İşte o zaman onu İsrail´e karşı kullanmaktan 1 saniye çekinmezler. -
@phi, içinde söyledi: İsrail& 27;de Yeni Durum
Bu demir kubbe sistemini ben anlayamadim nasil bir sistem, bir kac tane bomba dustu sadece binlerce atildigi iddiaa ediliyor.
Demir kubbe bildiğin hava savunma sistemi. (patriot, s-400 gibi)
Ben araştırmadım ama bence demir kubbe denmesinin sebebi gözden bir şey kaçırmayacağı, koruma gücü ya da yazılıma olan güvenden geliyor olabilir. Son olasılıkta öyle lanse etme akıllıca çünkü bu düşmana baştan hava savuma sisteminin delinmeyeceği vb imajı yansıtma..Ukrayna da görüldü ki 1 milyon dolarlık hava savunma sistemi bataryası füzeleri 10 bin dolarlık dronlarla tüketilebilir. Mühendiliği ve yazılımı ve kapsama alanı ne kadar geniş ve güçlü olursa olsun muhtemelen müdahale etmesi gereken mevcut bataryalarda stok füze tükenebilir. İsrail'in kendine karadan füze sallanmasının yeterince hesabını yapmadığını düşünüyorum. Muhtemelen güce güveniyordu. Yani gerçek bir savaşta realite de durum can sıkıcı olurdu.
Yüzlerce atıyorlar çünkü ; sistemin aşırı yüklenerek bir kaç bombanın gözden kaçması ve bir yerleri vurmasını umuyorlar.