İlham ve keşif yolunun çıkış yeri neresidir? Akıl mi ? Zeka mi ? Ya da ...?
-
Mutlak özgürlük yoktur canlılar dünyasında. Bu kural elbette insanlar için de geçerli. Çünkü hepimiz gerçek(!) doğayı duyu organlarımız sayesinde dolaylı olarak yorumluyoruz ve ona göre hareket ediyoruz. Yani duyu organlarımızın kapasitesi kadar bilgiler beynimizde işleme alınıyor ve orada işleniyor. Bizim görmediğimiz renkleri başka canlılar görebiliyor. Duyu organlarımızın esiriyiz bir bakıma. Mesela kör, sağır veya zihinsel engelli olarak doğan birisinin dünya algısı farklıdır, sağlıklı doğan birine göre.
-
@kereste ve tüm canlılar bir bütünün içinde ,birbirlerini tamamlar durumda.
Yani hiçbir canlı eksik değil. Puzzle parçaları gibi. Birbirlerinin eksik yanlarını tamamlar nitelikte. -
@Efruhte
Öyle bir şey yok. Var diyorsan, bilimsel olarak kanıtlamakla mükellefsin. Yani boş laflara karnımız tok. Hasılı kör, sağır veya zihinsel engelli doğmak istemezsin. İsterim diyorsan, yalan söylüyorsun. Istemeyeceğine göre doğada tamamlama zımbırtıları yoktur. -
@kereste felsefe de fikirler ne zamandan beri bilimsel olarak ispat edilmek zorunda.
Bir aralar zihinsel engelli çocuklara kısa süreliğine öğretmenlik yapma imkanım oldu. O çocukların birbirlerine karşı yardımsever oluşları, kin gutmemeleri ,yapılan kötülükleri dahi unutuyor olmaları, sevgi dolu kalpleri ... O kadar çok artı yönleri vardı ki.
Herkesin bir eksik yönü var. Ve insanların birbirleriyle gerçek manada iletişim kurabildiklerinde her biri kendi eksik yanını tamamlayacaktır diye düşünüyorum. Bu bir fikirdir. -
@Efruhte
Felsefede boş beleş atıp tutmak olmaz. Bir şeye öyle keyfine göre var diyemezsin.
Sen kendin kör doğmak istemezsin. Bana hikaye anlatma burada. -
@kereste tamam siz dolu atıp tutun
-
@Efruhte
Yine geldik polemiğe. Kusura bakma; sen iflah olmayanlardansın, çünkü her lafının arkasında dini inancın yatıyor. Çünkü taptığın tanrının bir şeyleri eksik veya yamuk yaratabileceğini düşünmek bile istemiyorsun. Bunun için tamamlama zımbırtısını uyduruyorsunuz.Dipnot: Benim kızkardeşim zihinsel engelli desem, inanır mısın bana?
-
@Efruhte, içinde söyledi: İlham ve keşif yolunun çıkış yeri neresidir? Akıl mi ? Zeka mi ? Ya da ...?
@ictenlik bu konuları soruyorum çünkü burası felsefe sitesi. Felsefenin içinde olması gereken sorular olduğunu düşündüğüm için soruyorum.
Ben Elhamdülillah Müslümanım. Sorduğum sorulardan illa bir dini yaklasim aramanız da bu yüzden. Sizlerin ateist olduğunu biliyorum . Hepiniz aklı başında ,zeki, bir yerlere gelmiş insanlarsiniz. Hiç kimseye bir inanç dayatması içinde değilim. Felsefeyi seviyorum ve bu sitede olmamın nedeni de felsefe yapmak.İnançlar/imanlar, sorgulamaya(düşüne) kapalıdırlar. Felsefeye milim olanak/tahammül yoktur.
balçık(çamur)-> insan oldu. Hadi "düşün", felsefe yap, sorgula da görelim bakalım. Nasıl akledebildin mi? Bilim ile din hiç örtüşüyor mu?
Gaipten İlham aldığını iddia eden: "kafirleri öldürün". "Yeyüzü tamamı ile benim ilhamıma(dinime) boyun eğene, sadece benim egemenliğimi kabul edene kadar onlarla savaşın."
Nasıl ilham(!) ama. .)
Hem felsefeci, hem d/k/indar olunmaz.
-
@hulk dindarlardan felsefeci olur da fikirlere tahammül edemeyenlerden biraz zor felsefeci olur.
İslam'a ya da başka dinlere bulasmayi felsefe yapmak sananlar var. -
@TENTEN hocam Allaha ilham gelmediği için değil bence
Aslında Allah'ın akıl ve zeka gibi kabiliyetleri vardı, ama o aklı ve zekayı kendinde keşfetmesi zaman almıştır, bundan dolayı Tanrının da kendini keşfetme süreci ilk başlarda sancılıdır. bizdeki akıl ve zeka ise sadece denizde bir damladır, Allah daki akıl ve zeka gibi bilgi işlem vasıtaları, Tanrının kendi potansiyelini-kabiliyetini bir anda çıkaracak kadar güçlü Tanrı özleridir/kabiliyetleridir, dediğim gibi Tanrı akıl ve zeka gibi iki büyük gücü kendinde keşfedince bir anda kendi potansiyelini ve kabiliyetini keşfetmiştir, aydınlanması bir anda malum olmuştur kendisine, ama bize denizde damla olacak kadar verilen akıl ve zeka ise sadece kendi tuvalet iş hayatı sosyal hayat yürüme koşma gibi ihtiyaçlarımızı görmemize yetecek kadar verilmiştir.
Kendi potansiyelini kabiliyetini güzelliğini keşfeden ve bunun farkında olan Allah kanunlar koya koya herşeyi planlayarak ve kendisine en iddialı olacak nefsi/zatı seçerek yaratmaya devam etmiştir. vesselam.
-
Nikola Tesla'da @Efruhte gibi zekanın doğaüstü bir kaynaktan geldiğini düşünüyormuş.
"Beynim sadece bir alıcıdır. Evrende bilgiyi, gücü ve ilhamı aldığımız bir öz vardır. Bu özün sırlarına nüfuz edemedim ama onun var olduğunu biliyorum."
https://www.goodreads.com/quotes/753175-my-brain-is-only-a-receiver-in-the-universe-there
-
@Pakize iham ve keşif yolunun çıkış yeri neresidir? Akıl mi ? Zeka mi ? Ya da başka birsey mi?
-
İham ve keşif yolunun çıkış yeri, genellikle bireyin içsel dünyası, deneyimleri ve duygusal durumu ile ilişkilidir. Ancak, bu süreçte akıl ve zeka da önemli rollere sahiptir.
-
Akıl: Mantıklı düşünme, analiz yapma ve sonuç çıkarma yeteneğini temsil eder. İham ve keşif sürecinde akıl, eldeki bilgileri işlemek ve yeni bağlantılar kurmak için kritik bir rol oynar.
-
Zeka: Farklı yönleriyle tanımlanabilen bir kavramdır. Bilişsel yetenekleri, problem çözme becerisini ve yaratıcı düşünmeyi içerir. Zeka, yeni fikirlerin ve çözümlerin ortaya çıkmasında tetikleyici olabilir.
-
Duygular ve İçsel Deneyimler: Bireyin duygusal durumu, hayal gücü ve içsel motivasyonu da iham ve keşif süreçlerini şekillendirebilir. Duygusal deneyimler, yenilikçi düşünceleri ve yaratıcı süreci besleyebilir.
Sonuç olarak, iham ve keşif, akıl, zeka, duygular ve bireyin hayat tecrübelerinin etkileşimiyle ortaya çıkar. Her bireyin bu süreçte farklı unsurları öne çıkarabilir, ancak genel olarak hepsinin bir araya gelerek yeni anlayışlar ve yaratıcı çözümler üretmesine olanak tanır.
-
-
@Pakize yapay zekanın zeki olduğunu bilgileri aktarma yönüyle bilebiliyoruz.
Beynin yapısı,özellikleriyle insanın zekası hakkında bilgi sahibi olabiliriz yine. İlham, akıl, duygu bunlar soyut kavramlar ve bunları ne beynin yapısında ne de kalbin yapısında bulamayız.
Demekki, ilham, duygu, akıl bütün bunlar çok daha farklı bir boyutu ifade eder. -
Kesinlikle, ilham, akıl ve duygu gibi kavramlar, insan zekasının ve deneyiminin daha derin ve soyut yönlerini temsil eder. İnsan beyni, bilgi işlem ve analiz gibi görevleri yerine getiren bir organ olmasının yanı sıra, bunların ötesinde yaratıcı düşünce, duygusal deneyim ve sezgi gibi karmaşık süreçleri de yönetir.
Beynin yapısı ve işleyişi hakkında oldukça fazla bilgiye sahibiz, ancak ilham ve duygu gibi soyut kavramlar, bilincin ve insan deneyiminin daha karmaşık doğasına işaret eder. Bu tür deneyimleri ve hisleri anlamak, genellikle nörobiyolojik açıklamaların ötesine geçer ve felsefi, psikolojik ve sosyal boyutları da içerir.
Bu bağlamda, zeka sadece bilgi ve akıl yürütme yeteneği ile sınırlı değildir; aynı zamanda yaratıcı düşünme, empati kurma ve duygusal zekayı da kapsar. Bu yüzden, bu soyut kavramlar ve insan deneyiminin derinliği, zeka anlayışımıza önemli katkılarda bulunur. Bu noktada, yapay zekanın bu kavramları anlaması ya da deneyimlemesi ise oldukça sınırlıdır, çünkü yapay zeka duygu ve ilham gibi insana özgü soyut deneyimlere sahip değildir.
-
Allahüekber
-
Yapay zeka zeki falan değildir, çünkü böyle olabilmesi kendine özgü bir noktası lazım. Bu aşamaya henüz gelmedi, geleceği bile tam bir muamma. Yapay zeka dedikleri şey, mevcut bilgilerin özetini çıkarmaktan başka bir şey yapmıyor. Bunu dedem de zamanında yapıyordu.
Artı; başka boyut falan filan yok. Bunlar bizlerin düşünceleri, ki bazıları(!) üstü kapalı olarak işi tanrıya, daha doğrusu Arapların tanrısına bağlama derdinde. Ölünce duygu, akıl, ilham.... hepsi çöpe gidiyor.Ha´nmefendi (yoksa Beyefendi mi demeli?) @Pakize´den hâlâ kendine özgü bir fikir okumuş değilim. Yazdıklarının hepsi başkalarına ait.
-
Bazıları yapay zekadan kendilerine özgü bir nokta bekliyor. Evet bu çok komik bir durum. Yapay zeka mevcut bilgilerin özetini çıkarmaktan başka bir şey yapamaz. Hangi bilgilerle doldurulmuşsa o bilgileri sunar.
-
Komikmiş..miş. Espri anlayışı kıt olan birisi bunu diyor.
Yapay zekanın şu an yaptığı özet çıkarmaktan başka bir şey değil elbette. Bunu herkes biliyor, da, mesela 200 sene sonra ne tür bir seviyeye geleceğini kestirmek zor olsa da, müneccim olmaya gerek yok. Günümüzden çok farklı bir üst seviyede olacağı muhakkak. -
@Efruhte bu konuda yanniliyorsunuz. Yapay zeka mevcut bilgilerin ozetini cikartmaz, senin kelime dagarcigin ornegin 300 kelime gundelik onun ise milyon diyebiliriz. Sadece yapay zekanin tum ulastigi verileri kisitlamalara gidersin, ornegin ben bu forumda mini versiyonunu kullaniyorum, kisitli database, kisitli kelime ve cumle ile.
Yapay zekanin ucu bucagi yok sadece erismek icin daha fazla paraya ihtiyacin var
Ornegin x yapay zekasi google altyapisindaki tum verilere ulasiyor, y yapay zekasi tum webdeki verilere ulasabiliyor, z yapay zekasi asgari datalarin bilgilerini tasiyor ve ulasabiliyor gibi.
Buradaki sikinti kesfetmede kullanamiyorsun, ornengin sana yeni bir bugday turu veremiyor, ama algoritmasini uretebiliyor ve insanliga sunabiliyor.