İlham ve keşif yolunun çıkış yeri neresidir? Akıl mi ? Zeka mi ? Ya da ...?
-
@Efruhte
O günleri görmeyeceksin, haliyle hep dindar kalacaksın üzgünüm. -
@Efruhte, içinde söyledi: İlham ve keşif yolunun çıkış yeri neresidir? Akıl mi ? Zeka mi ? Ya da ...?
@TENTEN o zaman niçin Allah'ı bingbang ile sinirlandiriyorsunuz ?
Dinler sözlü anlatımlarında kitaplarında hep bir yaratılış hikayesi ile başlıyor.
Ama öncesi yok.
Sınırlandırmak insan özgü ise dinlerde insan üretimi oluyor. -
@kereste, içinde söyledi: İlham ve keşif yolunun çıkış yeri neresidir? Akıl mi ? Zeka mi ? Ya da ...?
Bizlere bizlerden bağımsız hiçbir şey yüklenmiyor/yüklenmedi ancak farkındalığımızın farkına vardığımız için kendi türümüzün (insan nam-ı diğer düşünen hayvan) özelliklerini gereğinden fazla büyütüyoruz.
Biraz daha açabilir misiniz?
-
@Efruhte, içinde söyledi: İlham ve keşif yolunun çıkış yeri neresidir? Akıl mi ? Zeka mi ? Ya da ...?
@ictenlik bu konuları soruyorum çünkü burası felsefe sitesi. Felsefenin içinde olması gereken sorular olduğunu düşündüğüm için soruyorum.
Ben Elhamdülillah Müslümanım. Sorduğum sorulardan illa bir dini yaklasim aramanız da bu yüzden. Sizlerin ateist olduğunu biliyorum . Hepiniz aklı başında ,zeki, bir yerlere gelmiş insanlarsiniz. Hiç kimseye bir inanç dayatması içinde değilim. Felsefeyi seviyorum ve bu sitede olmamın nedeni de felsefe yapmak.Ateist kavramı benim gibiler için dar, biçimsiz ya da uygun bulunmuyor.
Kısaca
A -teist (anti tesit) Teist ve teizm karşıtı)Hayır bir ilerisi. non ama a olmayan
Anlıyorum, keyifli paylaşımlar ve keyifli sohbetler dilerim.
İlham ve keşfiler zihnin ve bilincin ürünleridir.
-
@kereste Elhamdülillah
İnşaallah -
@Efruhte, içinde söyledi:
Biraz daha açabilir misiniz?
Bizlerin farkındalığımızı kavramamız öyle şaak diye bir yerden ışınlanmadı. Bu bir süreç meselesi, daha doğrusu 13 milyar yıllık bir süreç/dönüşümün sonucu.
-
@ictenlik aslında şu şekilde de düşünüyorum doğru ya da yanlış bilemem. Ses ile mekan ve zamanın bir bağı var gibi.
Ve rüzgar. -
@ictenlik teşekkür ederim
-
-
@TENTEN insanların içinde bulunduğu yer dünya adlı gezegen. Dolayısıyla dünyanın yaratilisi ,insanların yaratılışından bahsediyor. Öncesi olarak ruhlar aleminden ilk insanin yaratilmasindan ,hatta nasıl dünyaya geldiklerinden..vs bahsediyor.
-
@TENTEN insanların içinde bulunduğu yer dünya adlı gezegen. Dolayısıyla dünyanın yaratilisi ,insanların yaratılışından bahsediyor. Öncesi olarak ruhlar aleminden ilk insanin yaratilmasindan ,hatta nasıl dünyaya geldiklerinden..vs bahsediyor.
Ben hatırlamıyorum. Ruhum olsaydı hatırlardı.
-
@TENTEN hatirlamayacaginizi bildiği için yaradan kitaplar, peygamberler göndererek bildirmiş .
-
@kereste keşke farkındalığina varma maymunlarda da olsaydı da maymun olarak kalmasalardi.
Yazik ya -
@Efruhte
Yine saçmalama lütfen! -
@kereste darısı başınıza ️
-
@Efruhte
Darı sende kalsın. Benim gibi beyinsiz(!) birisinin darıyla ne işi olur?! -
@TENTEN hatirlamayacaginizi bildiği için yaradan kitaplar, peygamberler göndererek bildirmiş .
https://www.kuranmeali.com/AyetKarsilastirma.php?sure=7&ayet=172
Araf süresi 172.
Bir de Rabbin, Âdemoğullarından, bellerindeki zürriyetlerini alıp da onları kendi nefislerine şahit tutarak: Ben sizin Rabbiniz değil miyim?" dediği vakit, "pekâlâ Rabbimizsin, şahidiz" dediler. (Bunu) kıyamet günü "Bizim bundan haberimiz yoktu." demeyesiniz diye (yapmıştık).Verdiğiniz sözü kıyamete kadar hatırlayacaksınız diyor.
Hatırlayan unutmayan kişinin kitaba ihtiyacı olmaz. -
@ictenlik teşekkür ederim
Rica ederim ve demek istediğim şu. Bir kez özetleyeyim. Bu tartışmalar 8-10 bin yıl önce, 20 bin yıl önce; herhangi iktidar bariyeri, herhangi tahakküm dışında, resmi öğretiler, akıl zehirleyicileri zihin kirleticileri ve eğitimler öğrenimler adındakiler dışında açıkçası taraflar olmadan ,bunları ndışıdna kalarak yapılabilseydi saf haliyle felsefeydi ya da anlamlıydı.
Şu an 10 yıldır görüyorum ki; tüm bu tartışma başlıkları siyah beyazların kale ve saf tutması halindedir ve herkes kendi repliğini oynar.
Bugün felsefe de bulamayız ya da bulmak zor olacak. Belirli angajmanlar var. Toplumsal roller ,eğitim öğrenim sistemi, toplumsal tutum, ortak kanaatler tüm bu arada kaybolduk.
Tüm bu tartışmaların saf haliyle felsefe olabilmesi için kişinin/kişilerin iktidar, öğrenim adındaki zehirlenme, din adındaki şey vb. dışında kalabilmesi ve olabilmesi gerekcekti. Felsefe denilen; bireyin saf/ham haliyle bunlar dışındaki özgün alanında .. Açıkçası burada düşünce iletenler ham doğa da hiç bir zihinsel tahakküm olmadan açıkçası şu an ki veirli toplumdal bilgi tabanı da olmadan ne düşünecekti? Felsefe burada ve o bu tartışmalarda genel olarak çıkmıyor.
Bir felsefe sitesine gelince. Ülke bir ülke ülkesi. Demokrasi bir demokrasi demokrasisi.
Tüm bunlar varsa -
@TENTEN okul zamanlarınızda derste öğretmenimizin anlattıklarını hep aklınızda tutabildiniz mi? Sorduğu sorulara nasıl cevaplar verdiğinizi aklınızda tutabildiniz mi?
Çogu söz verdiklerinizi de yine unuttunuz. Ama sizin unuttuğunuz için söz vermediginiz anlamına gelmez.
İnsanoğlunun unutkan olduğundan bahsedilmiştir.
Ve bu ruhlar aleminde yaşadığını da yine unutabilir ki unutur. Ama ayetler verilen sözü hatırlatıyor.
Deftere aldığınız notları okuduğunuzda daha önce aldiginiz bilgiyi animsarsiniz hatırlarsınız tekrardan -
@TENTEN okul zamanlarınızda derste öğretmenimizin anlattıklarını hep aklınızda tutabildiniz mi? Sorduğu sorulara nasıl cevaplar verdiğinizi aklınızda tutabildiniz mi?
Çogu söz verdiklerinizi de yine unuttunuz. Ama sizin unuttuğunuz için söz vermediginiz anlamına gelmez.
İnsanoğlunun unutkan olduğundan bahsedilmiştir.
Ve bu ruhlar aleminde yaşadığını da yine unutabilir ki unutur. Ama ayetler verilen sözü hatırlatıyor.
Deftere aldığınız notları okuduğunuzda daha önce aldiginiz bilgiyi animsarsiniz hatırlarsınız tekrardanUnutan bir varlık yaratmak tanrıya yakışıyor mu?
Ben hatırlamıyorum.
Tam format atılmış bana.