Ayasofya’da parke tartışması
-
Ayasofya’da parke tartışması
Ayasofya’nın üst galeri kısmının merdivenlerinde ve koridorlarında taşların sökülüp laminant parke döşendiği iddialarına Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri şu bilgileri aktardı: “Merdivenler ve rampa, bozuk ve aşınmış olmaları nedeniyle koruma altına alındı. Mermer zeminin kaygan olması nedeniyle sökülebilir ahşap kaplama kullanıldı.”
Yüzlerce yıllık tarihe ev sahipliği yapan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore ediliyor. Bu restorasyon ekibinde ise alanında uzman Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Mimar Prof. Dr. Can Binan, Mimar Prof. Dr. Hasan Fırat Diker, İhsan Sarı, Mimar Prof. Dr. Mustafa Erdik, İnşaat Mühendisi Dr. Mehmet Selim Ökten, İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Asnu Bilban Yalçın, Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Suphi Saatçi, Mimar Prof. Dr. Ahmet Güleç ve Malzeme Uzmanı Zeynep Çakır’dan oluşan dokuz kişi yer alıyor.
TARİHİ MERDİVENLER KORUMA ALTINA ALINDI
Ayasofya’da restorasyonunda görüntülenen laminant parkeler ise dün sosyal medyada çok sayıda eleştiriye neden oldu. Konuyu sorduğumuz Bakanlık yetkilileri, restorasyon ekibinden aldıkları bilgilerle şunları aktardı: “Söz konusu tarihi merdivenler ve rampa, bozuk ve aşınmış olmaları nedeniyle koruma altına alındılar. Rampada bulunan eğim fazlalığı ve mermer zeminin kaygan olması nedeniyle ziyaretçi güvenliği açısından herhangi bir kazanın meydana gelmemesi için yapılan restorasyon çalışmasında sökülebilir ahşap kaplama kullanıldı.
İNSANLAR DÜŞMESİN DİYE YAPILDI
- Ayasofya restorasyonu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay: “Sosyal medyadaki eleştiriler gerekçesi sorulmadan yapılıyor. Ayasofya’da basamaklar aşınmıştı ve yükseklikleri farklıydı. Oraya gelecek kişilerin hareket ederken takılıp düşmemesi için, hepsi aynı yükseklikte merdiven oluşturulması adına ahşap destek yapıldı. Yani oradaki turist sirkülasyonunu kolaylaştırmak için. Her zaman kaldırılabilir. Alttaki mevcut taş mimari yerinde duruyor.”
ASLINA YAKIN OLMALI
- Altınbaş Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sanat Tarihi Uzmanı Dr. Fırat Arapoğlu: “Bir şeyi aslına en yakın şekilde gerçekleştirmeye çalışmak temel yönelimlerden biri olmalı. Dünya müzelerinde, arkeolojik kazılarda buluntuların otellerin ya da kamusal alanların içinde kaldıklarında geniş bir pleksi camla koruma altına alındığını görüyoruz. Daha iyi teknolojiyle çözülebilirdi.”
-
Altınbaş Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sanat Tarihi Uzmanı Dr. Fırat Arapoğlu: Dünya müzelerinde, arkeolojik kazılarda buluntuların otellerin ya da kamusal alanların içinde kaldıklarında geniş bir pleksi camla koruma altına alındığını görüyoruz. Daha iyi teknolojiyle çözülebilirdi.”
Yani bunun için prof olmaya gerek yok, uzmanın dediği gibi şeffaf bir camla aslını muhafaza edersin. Parke döşemek de ne ulan?. Bu yapılana tek kelimeyle ÇÜŞ denir. Başka bir ülkede olsa Kültür Bakanı bunun için azledilir. Bu kadar liyakatsızlık, bu kadar sorumsuz olunurmu ya? Gerçekten ülkem adına utanç verici bir durum...
-
Sadece yerler kapatılmamış. Duvarlar ne öyle?
Yalan söylüyorlar, çünkü duvarları (şayet bir üsteki resim orijinal ise) tamamen mahvetmişler. Restorasyonun ne anlama geldiğini yurdum sözde uzmanları henüz bilmiyor. -
@kereste, içinde söyledi: Ayasofya’da parke tartışması
Sadece yerler kapatılmamış. Duvarlar ne öyle?
Yalan söylüyorlar, çünkü duvarları (şayet bir üsteki resim orijinal ise) tamamen mahvetmişler. Restorasyonun ne anlama geldiğini yurdum sözde uzmanları henüz bilmiyor.Laminant, kartonpiyer göstermeye 25 avro para alıyorlar demek ki turistten. Laminanant kaymıyormuy muş? Kayar. Bari halı kaplayaydınız da 22 sene sonra görüp uydurduğunuz mazeretle uyuşsaydı. 25 avro ayağına gelmiş kırmızı halı bile döşenir yani... İyi para.
-
-
@hulk
Tarihi değeri olan tüm yerler elbette turizme açık olmalı, bunda yanlış bir şey yok. Çünkü bunlar tüm insanlığın mirasıdır bir bakıma ancak zurnanın "Zaarrt" diye ses çıkardığı bir yer var. Bizim sözde restorasyon uzmanlarımız veya onları yönlendirenler, tarihi değerlerin ne olduğunu bilmiyorlar. Bakım çalışmalarından, tamirinden ve restorasyondan hiçbir şey anlamıyorlar.
Hal böyle olunca en başta Ayasofya Kilisesi(nam-ı diğer camisi) olmak üzere tarihi yerlerin, affedersiniz, ağzına sıçıyorlar. -
Artı; tamir etmek, restorasyon değildir. Yurdum insanları ikisinin arasındaki farkı henüz çözmüş değil. 2019 yılında Fransa´da dünyaca meşhur Notre-Dame yandı. Çatı diye bir şey kalmadı ancak restorasyon çalışmaları son aşamaya geldi denilebilir. Bu sene yeniden açılması planlanıyor. Bizim sözde uzmanları oraya göndermek lazım, restorasyon ne demekmiş ve nasıl yapılır, öğrenmiş olurlar.
-
Artı; tamir etmek, restorasyon değildir. Yurdum insanları ikisinin arasındaki farkı henüz çözmüş değil. 2019 yılında Fransa´da dünyaca meşhur Notre-Dame yandı. Çatı diye bir şey kalmadı ancak restorasyon çalışmaları son aşamaya geldi denilebilir. Bu sene yeniden açılması planlanıyor. Bizim sözde uzmanları oraya göndermek lazım, restorasyon ne demekmiş ve nasıl yapılır, öğrenmiş olurlar.
Çok zor iş.
Her şeyin hatta en ufak taşın bile Dijital kopyalarını alacaksın.
Yıkmak daha kolay. -
@TENTEN
Evet; orijinaline uygun bir onarım demektir aslında. Bu da çok para ve zaman gerektirdiği için bizim uzmanlar kendi kafalarına göre takılıyorlar. Yani güzelim tarihi eserlerin ırzına geçiyorlar. -
Restorasyon faciaları:
https://listelist.com/turkiyedeki-restorasyon-facialari/ -
@hulk
Tarihi değeri olan tüm yerler elbette turizme açık olmalı, bunda yanlış bir şey yok.Altı kaval üstü şeşhane!
Sen hiç alt katı cami üst katı klise müze olan bir şey duydunmu osmanlı da(fatih emaneti/malında)?
Cami camidir. Avlusuna, üst katlarına kadar namaz kılınan yerdir. Birinden birini seçeceksin(ya cami, ya ($)müze). Ne şiş yansın ne kebap diye bir inanç şekli yok islamda. Yaşar Nuri cami altındaki dükkanlara bile cevaz vermiyor, uygun bulmuyordu. Siz tatlı para için ibadetinizi ticarethaneye çevirmişsiniz. Sorun da bu. Yaptıkları ile söylemleri uyuşmuyor. Tutarsızlık sergiliyorlar.
-
youtuber lalenin birisi(sanırım fetöden mahkumiyeti var.) ne hikmetse bu yerleri tahta kaplamaya güzelleme videosu çekmiş. Bir de akşam namaz vaktine denk getirmiş ki sormayın gitsin. Aşağıda toplasan 50-100 kişi cemaat var yok. Yakınında(50-100m) o cemaati alacak hem ufak-hem devasa sultan ahmed camii var. Her yere yeni cami yapıyorlar. Ama müşterisi yok. Ülkede sağlığa doktora-ilaca erişim sorunu varken. Kaynaklar buralara aktarılıyor. Resmen israf; ekstra personel giderimi dersin diğer giderler mi dersin... Şu kepazeliği utanmadan bir de video etmiş. Tarihi dokuyu örtmüşler ama altında duruyormuş, bi zarar vermemişler yani. Bunu diyebilmen için o zemin ve duvarları şeffaf görünür bir malzeme ile kaplaman lazımdır. Evine parke, kartonpiyer döşetmiyorsun nihayetinde... Bu neye benziyor biliyormusunuz! Akvaryuma gittiniz akvaryum camdan değil kartobpiyerden(!); yani görünmüyor.
-
@hulk
Benim ibadethanem yok ki olmasına imkan yok. Ayasofya tarihi bir mekandır; sonradan camiye çevrilmesi beni ilgilendirmiyor. Ayrıca tam tersi durumlar da var.
Dünyanın her tarafında tarihi özelliği olan yerler turizme açık olur. Bunda anormal bir şey yok. Önemli olan bu tür yerlerin düzgün bir şekilde restorasyon edilmesi veya korunması. Benim için önemli olan bu. -
bozmuşlar güzel olmamış sanatsal tarihi görüntüsünü kaybetmiş, bende geçtim o kısımdan hiçbir zararı yoktu,
-
Dünyanın her tarafında tarihi özelliği olan yerler turizme açık olur. Bunda anormal bir şey yok. Önemli olan bu tür yerlerin düzgün bir şekilde restorasyon edilmesi veya korunması. Benim için önemli olan bu.
Bilmediğimden, duymadığım, görmediğimden soruyorum. Lütfen aydınlatın bizi. Dünyanın neresinde tarihi(yaşlı bina) ibadethaneye girenlere bilet kesiyorlar? Saraylar, şatolar v.b. müze olabilir. De, ibadete açık olan mülkün müzeliği olmaz ki!. Düşünsenize balkanlarda osmanlı camilerini klise yapmışlar ve yabancıları parayla içeriye sokuyorlar. Bence bu uygulama yabancıların deyimiyle tam bir "Bullshit"!..
-
@hulk
O manada söylemedim; eski camilerin de kiliseye çevrildiğini vurgulamak istedim sadece.
Kaynak:
https://www.trtdeutsch.com/kultur/hunderte-osmanische-bauwerke-in-europa-zu-kirchen-umgewandelt-2277564Ayrıca Ayasofya´yı neden sadece bir ibadethane olarak görüyorsun?
Önemli bir tarihi eser olduğu muhakkak. Bu gibi tarihi yeri gezmek isteyen turistlerden belirli bir ücret istemek yanlış değil, çünkü bu tip yerlerin bakımı, onarımı var. Ben bir sakınca görmüyorum.Zaten yakın zamana (2020) kadar müze olarak faaliyet gösteriyordu. Tarihten ve sanattan zerre anlamayan İslamcılar cami olarak faaliyet göstermesine karar verdiler. Bana sorarsan çok yanlış bir uygulama, çünkü orijinali ne ise o şekilde kalmalıydı. Yani asırlar evvel kilise olarak inşa edilmişti, böyle kalmalıydı aslında. En azından müze olarak kalmalıydı.
Dipnot: Biraz araştırdım; Avrupa´da tarihi kiliselerde giriş ücreti var.
Kaynak:
https://www.evangelisch.de/inhalte/87245/02-08-2013/zur-kasse-bitte-wenn-kirchen-eintritt-nehmenAha buradan bilet alabilirsin:
https://www.salzburger-dom.at/ticketİtalya´da da bazı kiliselerde giriş ücreti var...
https://www.diepresse.com/732420/italienische-bischoefe-gegen-eintrittsgeld-fuer-kirchen -
Ayrıca Ayasofya´yı neden sadece bir ibadethane olarak görüyorsun?
Önemli bir tarihi eser olduğu muhakkak. Bu gibi tarihi yeri gezmek isteyen turistlerden belirli bir ücret istemek yanlış değil, çünkü bu tip yerlerin bakımı, onarımı var. Ben bir sakınca görmüyorum.Düne kadar müzeydi sorun görmüyordum. Sorun yoktu. Bir yeri camii diye ibadete açmışsanız artık orası ibadethanedir. Demek istediğim bu. Turist sultanahmed i de gezebiliyor benim bildiğim. Orası da 500 senelik oraya bilet kesiyormuyuz? Topkapı sarayına bilet kesiliyor zaten.
Dipnot: Biraz araştırdım; Avrupa´da tarihi kiliselerde giriş ücreti var.
Bu mümkün değil. İbadet etmeye açık yerlerden para alınmaz.
İtalyan piskoposlar, ülkenin kiliselerini ziyaret etmek için giriş ücretine karşı çıktılar. "İtalyan geleneğine göre, kiliselere erişim ücretsiz kalmalı" konferanstan bir belge okuyor. Papazları, özellikle şehir merkezlerindeki sanat tarihi değeri olan kiliseleri açık tutmaya çağırıyor.
Yapının tarihi veya tarihi olmaması bunun için kıstas değildir. Gerçi fazla bir para değilmiş. Bakım için 2,5 avro gibi bir ücret talep ediliyormuş. Bizim alım gücü ile kıyaslarsak 1/250 si neredeyse. Gene de bir ekmek parası bağış bile hoş değil. Bunu bizim cumalarda çıkışta toplanan para gibi düşün. Yani bu 25 avronun hiç bir izahı yok. Alsınlar o zaman namaz kılanlardan da 25 avro.
-
@hulk
Karşı çıkmışlar ama 50´den fazla yerde ücret (3-7 Euro) alınıyor (aynı kaynakta ilk pasajda yazıyor). Turistlerden alınıyor; ben böyle anlıyorum.Biraz daha araştırdım...
Bilhassa Protestan kiliselerinde giriş ücreti var. -
Kapısı bitti, şimdi kaymağı yeniyor
Ayasofya’nın 218 milyon TL’lik restorasyon ihalesi Erdoğan’ın arkadaşı Hasan Gürsoy’a verildi. 2022’de de Ayasofya’nın bazı bölümlerinin restorasyonu Erdoğan’ın bir başka arkadaşı Hilmi Şenalp’e yaptırılmıştı.https://www.birgun.net/haber/kapisi-bitti-simdi-kaymagi-yeniyor-501890
Mesele rantiye/ihale/lerin yandaşa verilmesi değil. Kim gelse zaten yandaşına iş yaptırıyor. Mesele "ayranımız yok içmeye tattıravallinlen gidilmesi." Kaynakların gereksiz/önceliksiz beton israfında. İsviçre, Petrol fışkıran BAE de bile beton rantiyesine bu kadar kolay para saçamazlar. Bir belgesel de almanların otoyolllarının eskiliğinden, yenilenmesi gereğinden bahsediliyor. Gel gör ki 50 senelik asfalt-otoyolları bütçe fazlası veren Alman ekonomisi yenileme kararı alamıyor. Bunlar ise yol olduğu halde bol keseden 2 dk. yol kısaltmak için dağ taş deliyor, tüneller açıyor. Milleti borçlandırıyor. Dünyanın hiç bir yerinde insanlar hazinesinin yağmalanmasına seyirci kalmaz bu kadar tepskisiz olmaz. Adamı oyarlar oyar. Milyar dolarlar saçılıyor. Kimsede tık yok. Kuvvetler ayrılığı diyip, yargıyı, kolluğu, askeriyeyi, siyasi otorite atarsa olacağı budur. Böyle demokrasi olur mu? Yargının-kolluğun-askerin bağımsız olmadığı bir ülke krallıktan beter sözde cumhuriyet görünümlü özde kabile devletine dönüşmüştür. Hülasa hepimiz maraba edilmişiz. Modern kölelik, haraç düzeninde sömürü altındayız. Yabancı yapamazdı bu eziyeti bize. Ama bize müstehak.