Evliyaların İslam dünyasındaki yeri
-
Hepimizin mâlumu, Müslümanların kutsal ayı Ramazan´dayız. Ben de dindarlara hizmet babında böyle bir konu açayım dedim.
Evliye nedir, kimdir?
Allah'ın sevgisini ve takdirini kazanmış olan mümtaz(seçkin) kul demektir. İslam Dünyasına göre tahtalı köyde peygamber ve sahabelerden sonraki mertebe bunlara ait.Hemen bir bağlantı iliştireyim, ki birileri hiç üşenmemiş ve bu zatlar hakkında bir ansiklopedi hazırlamış: https://www.ehlisunnetbuyukleri.com/Evliyalar-Ansiklopedisi
Orada biraz gezindim, da, yazılanların çoğunu bir hayli abartılı ve uydurmasyon olduğu söylemem gerek. Zaman buldukça örnekleriyle buraya iliştiririm.
Mesela şunu yazmışlar bir evliya hakkında : "Pîr Muhammed Gencevî bebek iken, annesi abdestsiz emzirmek istese emmez ve babası böyle bir halde iken yüzünden öpmek istese beşikte yüzünü çevirip o hâliyle öpmesine mâni olmaya çalışırdı."
Yahu, bu kadar da atıp tutulmaz ki. Bebeğin yaptığına bakar mısınız?
-
Günümüzde evliya meslek ismi sanırım. Paraya para demiyordur bunlar.
Tarikatlar kesinlikle kapatılmalı. -
Bilhassa Türkiye, meğerse evliyaların mantar gibi fışkırdığı bir yermiş. Neredeyse her vilayetin evliyaları var. Mesela Bolu´nun Akşemseddin´i var. Hikayesini okurken gülmekten kendinizi alamazsınız adeta. Bunları yazanların hakkını vermek lazım, çünkü hayal güçleri bir hayli geniş. Baştan sona kadar atıp tutmuşlar.
https://www.ehlisunnetbuyukleri.com/Evliyalar-Ansiklopedisi/Detay/Turkiye-Bolu-AKSEMSEDDIN/81
Aha size kaynak:
https://www.ehlisunnetbuyukleri.com/Evliyalar-Ansiklopedisi/Ulkeler/Turkiye-Evliyalari/28 -
Evliyalık bir Roma pagan geleneğidir. Onların azizleri bizim evliyalara denk gelir. Amaçları ise işgal ettikleri yerleri yurt edinebilmek için kutsal göstermektir. Osmanlı bu geleneği löp diyerek kopyalamış. Bu nedenle fazlasıyla evliyamız var.
-
@kâfir-imam
Fazlasıyla az bile. Neredeyse memleketin her karış toprağında evliyalar cirit atmış. Bunların gösterdikleri bazı kerametler, peygamberleri kıskandıracak cinsten. Buna rağmen bu ülkenin geldiği nokta şu: Hâlâ cehaletle haşır neşir bir vaziyette. Demek ki bir yerlerde bir şeyler feci şekilde yanlış gitmiş. Acep nerede? -
@kâfir-imam, içinde söyledi: Evliyaların İslam dünyasındaki yeri
Evliyalık bir Roma pagan geleneğidir. Onların azizleri bizim evliyalara denk gelir. Amaçları ise işgal ettikleri yerleri yurt edinebilmek için kutsal göstermektir. Osmanlı bu geleneği löp diyerek kopyalamış. Bu nedenle fazlasıyla evliyamız var.
Ya aslında dediğin gibi bunlarında azizleri var. Bir filmde görmüştüm. Eski tarihi zamanlarda bunlar azizleri tabutlarda gezdirirlermiş. Bizdeki türbeler gibi aynı. Hesapda bu kutsal seçilmiş kişilerin bedenleri çürümüyor. İddia bu ya... Kim görmüş cesetlerin çürümediğini? İddia sahibi iddiasını kanıtlamakla neydi?
“–Allah Teâlâ peygamberlerin bedenlerini çürütmeyi toprağa haram kıldı.” (Ebû Dâvûd, Salât, 201/1047, Vitir 26; Bkz. Nesâî, Cuma, 5)
“‒Evet, vefâtımdan sonra da salât ü selâmlarınız bana ulaştırılır! Allah Teâlâ peygamberlerin vücutlarını yemeyi yeryüzüne haram kılmıştır. Allâh’ın Nebîsi hayattadır ve dâimâ rızıklandırılır.” (İbn-i Mâce, Cenâiz, 65)Peygamberlerin bedenlerinin bozulmadan muhâfaza edildiğine dâir birtakım canlı müşâhedeler de olmuştur. Nitekim yakın tarihimizde Diyarbakır Ovası’nın mühim bir kısmını sulayan Dicle Barajı inşâ edilirken, türbeleri su altında kalacağı için Hazret-i Elyesa (a.s.) ile onun halefi ve amcazâdesi olan Hazret-i Zülkifl’in (a.s.) kabirleri nakledilmiştir. Nakil esnâsında bu iki peygamberin -rivâyete göre 3.200 yıllık- kabirleri açılmış, naaşları alınıp yakınlarda bulunan bir tepede yaptırılan yeni mezarlarına taşınmıştır. Nakl-i kubûr hâdisesini gerçekleştirenlerin canlı şâhitlikleriyle de sâbit olduğu üzere, her iki peygamberin cesetlerinin de diriymiş gibi durmakta olduğu görülmüştür
İddia bu Şahitler varmış. 3000 yıllık cesedi topraktan dipdiri çıkarmışlar iyi mi...