Ne zaman insan oluruz?
-
Dinsel inançlarımız uğruna hayvan katliamına son verdiğimizde.
-
25 May 2024 16:06 tarihinde yazdı Son düzenleyen:
Bir insan düşünin ki kendi gibi olmayan herkese küfür ediyor , tehditler savuruyor , sataşıyor hatta gücü yeteni dövmeye kalkıyor.
Sonra bu yaptıkları yüzünden başı belaya girdiğinde kafirleeeeeer diye yırtınıyor.
Hata bende değil ki!!
-
Hayali tanrılar uğruna başka insanları düşman bellemediğimiz zaman.
-
Terör örgütlerini aklamayı bıraktığımız zaman.
-
x/twitter çöplüğündeki moronların çöplerini buraya taşıyan çakalların ipliğini pazara çıkardığımız zaman.
-
Tüm terörist eylemlere karşıt tavır sergilediğimiz zaman.
-
Her insanın yaşam hakkı vardır. Bunu görmezden gelip tarafgir olanlar var. Durum böyle oldukça toplumsal barış olmayacaktır.
-
Öz eleştiri yaptığımız zaman.
-
Yapıcı eleştiri yapanları, sokakta protesto eden gençleri ve gerçekleri söyleyenleri ansızın sabahın köründe tutuklayıp zindana atarak susturmadığımız zaman.
-
Devletin tüm kurumlarının ırk, inanç ve cinsiyet ayrımı yapmadan ülkenin tüm vatandaşlarına eşit derecede hizmet etmesini sağladığımız zaman.
-
bedenen, ruhen hepimiz insanız zaten ve fakat "insan olmak" tan kasıt bunun ötesinde bir durumu ifade ediyor olmalı; ki, öyledir de. Elias Canneti'nin ilk yasa olarak tanımladığı "paylaşım yasası" ihlal edildiği günden beri normatif, etik tüm değerler tepe-takla oldular ve eşitlik denilen olgu Mar Dağı'nın ardına sürüldü. tüm bireylerin eşitlendiği toplumsal yapıyı modernite gerçekleştirebilecek mi?
-
bedenen, ruhen hepimiz insanız zaten ve fakat "insan olmak" tan kasıt bunun ötesinde bir durumu ifade ediyor olmalı; ki, öyledir de. Elias Canneti'nin ilk yasa olarak tanımladığı "paylaşım yasası" ihlal edildiği günden beri normatif, etik tüm değerler tepe-takla oldular ve eşitlik denilen olgu Mar Dağı'nın ardına sürüldü. tüm bireylerin eşitlendiği toplumsal yapıyı modernite gerçekleştirebilecek mi?
@nejdet-evren, içinde söyledi:
tüm bireylerin eşitlendiği toplumsal yapıyı modernite gerçekleştirebilecek mi?
Keşke mümkün olsa ancak imkansıza yakın bir durum, çünkü insanların sağı solu belli değil. Dünyadaki adaletsizlik ve gelir ayrımcılığı çok büyük boyutlarda ve buna din ayrımcılığını eklediğimizde, iyimser bir tablo çizemiyorum maalesef.
-
@nejdet-evren, içinde söyledi:
tüm bireylerin eşitlendiği toplumsal yapıyı modernite gerçekleştirebilecek mi?
Keşke mümkün olsa ancak imkansıza yakın bir durum, çünkü insanların sağı solu belli değil. Dünyadaki adaletsizlik ve gelir ayrımcılığı çok büyük boyutlarda ve buna din ayrımcılığını eklediğimizde, iyimser bir tablo çizemiyorum maalesef.
@kereste aynı kanıdayım, kötümserlik olarak yorumlanabilir lakin görünen köye kılavuz gerekmese de görünmeyen köye haydi haydi gerekmeyecektir. insanın yaratıcı becerilerini geliştirmiş olması kendi çelişkisini doğurarak yıkıcı, yok edici becerisini belki daha fazla geliştirmesini sağlamıştır. bu durum onun egosunun çok gelişkin olması ve doyurulmaması ile yakından ilgili olabilir. insan kendini bir ötekinde göremediği için egosuna yenik düşmüştür. az da olsa hala yaratıcı, üreten ve paylaşan insanlar sayesindedir ki uygarlık düşe kalka yürümesini sürdürebilmektedir.
-
@nejdet-evren , insanların dünyadaki serüvenlerini karanlık bir tünele benzetiyorum. Tünelin sonundaki aydınlık gözükmesine gözüküyor ancak bir türlü oraya varılamıyor. O aydınlık kâh yakınlaşıyor kâh uzaklaşıyor. Yaratıcılık konusunda bir sıkıntı yok; tüm mesele yıkıcı tarafımız. Zannedersem insanların bilhassa empati bakımından bir seviye daha yükseğe çıkması gerekecek. Belki o zaman tünelin sonuna varabiliriz. Benim o günleri görmeyeceğim kesin.
-
@nejdet-evren , insanların dünyadaki serüvenlerini karanlık bir tünele benzetiyorum. Tünelin sonundaki aydınlık gözükmesine gözüküyor ancak bir türlü oraya varılamıyor. O aydınlık kâh yakınlaşıyor kâh uzaklaşıyor. Yaratıcılık konusunda bir sıkıntı yok; tüm mesele yıkıcı tarafımız. Zannedersem insanların bilhassa empati bakımından bir seviye daha yükseğe çıkması gerekecek. Belki o zaman tünelin sonuna varabiliriz. Benim o günleri görmeyeceğim kesin.
@kereste , ben de göremeyeceğim, sorun bu değil, sonraki kuşaklar görecekse tüm yaşanılan olumsuzluklara razıyım...empati yapmak gerçekten kolay olmayan bir duygu ve düşünce yoğunlaşması, bunu herkes yapamıyor...buna rağmen sadece sorgulayıcı olarak olay ve olgulara bakmak asgari çözüm için yeterli olacaktır ve fakat dogmalar, paradigmalar örümcek ağı gibi insan beynini kuşatmış iken bu da mümkün görünmüyor...sürekli sormak, sorgulamak ve şüpheyi uyandırmak nasıl bir yarar sağlıyacak onu da bilemiyorum...umutlu olmak her zaman iyidir...