Her öldürülen kişi şehit mi oluyor?
-
@Prens-Ernak , hayal âleminde yaşıyorsun.
Hükmen şehitlik de mi varmış?
Futbolda böyle bir şey var, da, dinde ne işi var bunun. -
@kereste, içinde söyledi: Her öldürülen kişi şehit mi oluyor?
@Prens-Ernak , yazdıklarının çoğu yanlış. Akıl falan hikaye, çünkü İslam´da esas olan iman etmektir. İman etmenin akıllla uzaktan yakından alakası yoktur. Merak etme, bizim aklımız bir hayli yerindedir.
Ayrıca kafana göre takılmışsın, ki konuyla iliği bir şey yazmanı beklerdim açıkçası.
Soru konu başlığında duruyor.
Taksi şoförü sehit mi değil mi?
Hırsızın öldürdüğü ev sahibi de mi şehit?
Şehitlik kavramını siyasetçiler kendi emelleri uğruna kullanıyor, sen buna ne diyorsun? Yoksa sus pus olmayı mı tercih ediyorsun?hocam mal yukarıda saydığım 5 temel unsur içerisinde zaten peygamberimiz:
Buhari'de Mal uğrunda öldürülen kimse şehittir diye de buyurmuştur.
Dolayısıyla nasıl devlet malı da koruyorsa ve malı koruduğu için devlet için ölen şehit oluyorsa yukarıdaki anlatımıma göre taksi şoförü de şehit oluyor.
-
@Prens-Ernak, içinde söyledi: Her öldürülen kişi şehit mi oluyor?
Allah, peygamberleri şeriatları tebliğ etmekle görevlendirdiğinde, şu beş esası korumaya dönük hükümler göndermiştir:
-Din,
-Akıl,
-Mal,
-Nesil,
-Nefis.Dolayısıyla yukarıdaki 5 esasın korunması için ilk önce devlet gereklidir sonra kanunlar gelir, aslında bundan dolayı din ile devlet ayrılamaz İslam'da. Kanunlar şeri olmasa da devlet bu esasları kör topal koruduğundan devlet islamda kutsaldır ve islami olmasa da devlet, devlete isyan caiz görülmemiş ve devlete isyan edenin cahiliye ölümü ile öleceği bildirilmiştir .Açıkcası devlete isyan eden baği, asi olur. çünkü din kılıfını kullanarak devlete isyan edenler devlet yıkıldığında bu esasında korunamayacağını ya bilmemektedir ya da nefislerine uyup saltanat iddia etmektedir.( cahilseler Allah affetsin) Neyse konumuza dönersek, İşte bu 5 esası koruyan devlet için ölen müslümanlara, şehit denilmektedir.
Arkadaşlar burada 5 temel esası yazarken "nefis" yazmışım ama nefis yok özür dilerim o "can" olacak.
-
@Prens-Ernak , Buharı sayıklamış resmen.
-
@Prens-Ernak , taksi şoförünün bir şeyi koruduğu falan yok. Para kazanmakla meşgul.
Artı; diğer sorularımı es geçmişsin. Görmedim zannetme. -
hocam buhariden ziyade bu islam dininin korumayı amaçladığı 5 temel unsur islam literatüründe vardır, ama bunlar hadislerden ve ayetlerden mi çıkarılmış yoksa bir başka hadiste mi yer almış bilmiyrom ben, ben ilk önce Ahmet Hamdi Akseki'nin islam dini adlı eserinde denk gelmiştim bu anlatıma.
-
@Prens-Ernak , taksi şoförünün bir şeyi koruduğu falan yok. Para kazanmakla meşgul.
Artı; diğer sorularımı es geçmişsin. Görmedim zannetme.Aslında hocam kimin şehit olacağını en doğrusunu Allah bilir , biz sadece bize vaaz edilen bilgiler ışığında anlatıyoruz olanı biteni,
ikinci konu dediğim gibi devlet malı korumakla mükellef, malı koruyan polis asker şehit , ama kendi korumaya çalışıyor, hadiste de dediği gibi mal uğrunda öldülen kimse şehit oluyor.
İnanırsın veya inanmazsın İslam da böyle.
-
Bu devirde şehitlik, hilafet, din devleti gibi ucubelikleri boş ve zararlı görüyorum. İslam ülkeleri bu kafada devam ederlerse sürünmeye devam ederler.
Yapay zeka, robot, uzay araçları vb. yapabilen ülkeler yakında İslam ülkelerinin petrol ve diğer yeraltı kaynaklarına ihtiyaç duymamaya başlayacaklar.
Bu yüzden ortadoğu ülkeleri aklını başına almalı.
Bana kalırsa özellikle İran ve Mısır'ın durumu çok kötü. Suudi Arabistan ise bir 80 yıl daha idare eder.@Prens-Ernak, içinde söyledi: Her öldürülen kişi şehit mi oluyor?
Aslında hocam kimin şehit olacağını en doğrusunu Allah bilir ,
Memlük-Osmanlı savaşında hangi taraf şehit oldu? Allah ses vermiyor gibi. Belki sen cevaplarsın.
-
Dinin temeli sayıklamaktır.
-
@Sputnik, içinde söyledi: Her öldürülen kişi şehit mi oluyor?
Yapay zeka, robot, uzay araçları vb.
Yapay zeka, robot, uzay araçları vb. elbette yapalım hocam ama biz en azından kendim gibi düşünenler için söyleyeyim, biz şehitlik kavramını göz ardı edemeyiz.
Din devleti nedir ki hocam, mesela ülkemizdeki sistem belki de iran'daki ya da Suudlar'daki sistemden daha islami, bunu kim bilebilir, sonuçta zaman değişti, teknoloji bilim ilerledi, insanların yeni ihtiyaçları çıktı, yeni teknolojiler hayatımıza girdi yeni problemler var,ve en önemlisi nefisler çok öne çıktı bu zamanda yoksa iran suud lar islamı uyguluyorum derken insanlara zulum yapıyor olabilir mi bu saydıklarımdan dolayı, dediğim gibi islam da esas olan bu 5 esasın korunmasıdır, onu da bence bizim ülkemiz bir irandan bir suuddan daha iyi yapıyor yani bu din devleti kavramı çok su götürür tartışılır.
Sadece memlük osmanlı savaşında değil, gazneliler selçuklular, karahanlılar, sonra Anadolu beylikleri ve selçuklular vs birbirleri ile savaşmışlardır. En önemlisi de Sahabeler birbiri ile savaşmışlardır(cemel vakası ve sıffın savaşı ) Bunlar olmuş geçmişte. bu konuda islam alimlerinin görüşleri var, bunlar büyük olaylar , bu olaylarda müslümanlar hem hizip olarak hem de görüş olarak parçalanmıştır. Kim şehit oldu, kim yanlış yaptı, kim suçlu bu konularda tartışmalar yaşanıyor, bu konular bence ahirete kalmış konular.
-
Bu devirde şehitlik, hilafet, din devleti gibi ucubelikleri boş ve zararlı görüyorum. İslam ülkeleri bu kafada devam ederlerse sürünmeye devam ederler.
Yapay zeka, robot, uzay araçları vb. yapabilen ülkeler yakında İslam ülkelerinin petrol ve diğer yeraltı kaynaklarına ihtiyaç duymamaya başlayacaklar.
Bu yüzden ortadoğu ülkeleri aklını başına almalı.
Bana kalırsa özellikle İran ve Mısır'ın durumu çok kötü. Suudi Arabistan ise bir 80 yıl daha idare eder.@Prens-Ernak, içinde söyledi: Her öldürülen kişi şehit mi oluyor?
Aslında hocam kimin şehit olacağını en doğrusunu Allah bilir ,
Memlük-Osmanlı savaşında hangi taraf şehit oldu? Allah ses vermiyor gibi. Belki sen cevaplarsın.
Yapay zeka, robot, uzay araçları vb. elbette yapalım hocam ama biz en azından kendim gibi düşünenler için söyleyeyim, biz şehitlik kavramını göz ardı edemeyiz.
Din devleti nedir ki hocam, mesela ülkemizdeki sistem belki de iran'daki ya da Suudlar'daki sistemden daha islami, bunu kim bilebilir, sonuçta zaman değişti, teknoloji bilim ilerledi, insanların yeni ihtiyaçları çıktı, yeni teknolojiler hayatımıza girdi yeni problemler var, ve en önemlisi nefisler çok öne çıktı bu zamanda, yoksa iran suud lar islamı uyguluyorum derken insanlara zulum yapıyor olabilir mi bu saydıklarımdan dolayı, dediğim gibi islam da esas olan bu 5 esasın korunmasıdır, onu da bence bizim ülkemiz bir irandan bir suuddan daha iyi yapıyor yani bu din devleti kavramı çok su götürür tartışılır.
Sadece memlük osmanlı savaşında değil, gazneliler selçuklular, karahanlılar, sonra Anadolu beylikleri ve selçuklular vs birbirleri ile savaşmışlardır. En önemlisi de Sahabeler birbiri ile savaşmışlardır(cemel vakası ve sıffın savaşı ) Bunlar olmuş geçmişte. bu konuda islam alimlerinin görüşleri var, bunlar büyük olaylar , bu olaylarda müslümanlar hem hizip olarak hem de görüş olarak parçalanmıştır. Kim şehit oldu, kim yanlış yaptı, kim suçlu bu konularda tartışmalar yaşanıyor, bu konular bence ahirete kalmış konular.
-
İnsanlığın kurtuluşu demokrasi ve cumhuriyetçiliktedir. Eski kafa yetkiyi tanrıdan alan dinci imparatorluklar sayısız insanı katlettiler. Kendi ölülerine şehit, karşı tarafın ölülerine de leş dediler. İnsanlığı bu çukurdan Fransız devrimi kurtardı.
-
Desene İslam dini en başından sonuna kadar hiçbir sorunu çözememiş. Daha kimin müslüman olduğu, kimin olmadığı bile belli değil.
-
İnsanlığın kurtuluşu demokrasi ve cumhuriyetçiliktedir. Eski kafa yetkiyi tanrıdan alan dinci imparatorluklar sayısız insanı katlettiler. Kendi ölülerine şehit, karşı tarafın ölülerine de leş dediler. İnsanlığı bu çukurdan Fransız devrimi kurtardı.
elbette sen de islami biliyorsun mesela hangi görüşü demokrasiye cumhuriyete karşı sence, cumhuriyet demokrasi halkın seçmesi, islam bir seçim metodu vaaz etmemiş ki, osmanlıda selçukluda türklerde hep saltanat vardı şimdi onlar ya da biz demokrasiyiz müslümanlık dışımıyız. abd avrupa da demokrasi namına insan öldürmüyor mu hangi osmanlı selçuklu Türkiye cumhuriyeti bunlar kadar insan öldürmüş katliam yapmış, geçmişte islam devleti sadece din seçimindeki engelleri kaldırmak için savaş yapmış bunu inkar etmiyorum, çünkü fetih açmak demek,
ama Tanrı nın insanları inanan inanmayan olarak ayırdığını kendi cemaatinin olduğu bahsini inkar etmiyorum,
-
Desene İslam dini en başından sonuna kadar hiçbir sorunu çözememiş. Daha kimin müslüman olduğu, kimin olmadığı bile belli değil.
hocam onlar müslüman ama müslümanlar da birbirini öldürebiliyor bunlar nefis sahibi insanlar, imtihan oluyorlar, en doğrusunu Allah bilir, Allah ayette öbür tarafta anlaşamadığınız konularda ben hükmedecem diyor.
-
İslam da demokrasi ve cumhuriyet filan yok. Kadın hakları ve özgür yurttaşlık yok. Kölelik bile yasaklanmamış. Feodal zamandan kalma bir kutsal kitaba sahip.
İslam demokrasiyle, cumhuriyetçilikle nasıl uyumlu olabilir?
Kölelik ayetleri yok mu?İslam ve demokrasi uyumlu diyenler de ayrı bir kafa bence. Aynı "Sosyalist Müslümanlar Partisi" gibi çelişkili.
Sence hem sosyalist hem müslüman olunur mu? Aklın bunu alıyor mu?Farkındalar mı bilmem ama aşağıdaki oluşum çok garip. Ucube bildiğin.
-
İslam da demokrasi ve cumhuriyet filan yok. Kadın hakları ve özgür yurttaşlık yok. Kölelik bile yasaklanmamış. Feodal zamandan kalma bir kutsal kitaba sahip.
İslam demokrasiyle, cumhuriyetçilikle nasıl uyumlu olabilir?
Kölelik ayetleri yok mu?İslam ve demokrasi uyumlu diyenler de ayrı bir kafa bence. Aynı "Sosyalist Müslümanlar Partisi" gibi çelişkili.
Sence hem sosyalist hem müslüman olunur mu? Aklın bunu alıyor mu?Farkındalar mı bilmem ama aşağıdaki oluşum çok garip. Ucube bildiğin.
hocam islami istediğiniz gibi düşünüyorsunuz kadın hakları var, elbette vatandaşlık sistemi farklı ama bu zamana özgü olarak Allah ın kararını bilmiyoruz islam camiası mehdi mesihi bekliyor.
Kölelik islamda yoktur, islam köleliği zamanla kaldırmayı amaçlamıştır.
-
@Prens-Ernak , o kadar hayalperestsin ki sana ne desek boş.
En doğrusunu Allah bilir diyorsunuz (tüm İslam âlemi böyle der), ama çok bilgiçlik takılmakta üstünüze yok. Hükmen şehitlik diye bir kavram dahi uydurmuşsunuz. En doğrusunu o biliyorsa, sizlere laf düşmez elbette. Onu çağırın bize, ki onu muhatap alalım.
İslam´ın temeli körü körüne imandan geçmesine rağmen akılın önemli olduğunu sayıklıyorsunuz.
Buhari kim yahu? Muhammed ve halifelerin devrinde yaşamamış birisinin kurguladıkları masalların peşinden gitmek nedir?
Kölelik kaldırılmadı, kölelikte ısrar edenlere herhangi bir yaptırım yoktur. İnanmıyorsan, aç kitabını oku. Orada zinaya ve hırsızlığa bile ceza varken, köle sahiplerine ceza falan yoktur.
Mal diye tutturmuşsunuz. Bu dünda herkesindir ve kimsenin malı değildir. Ne senin, ne benim, ne Allahın ne İslamın ne de diğerlerinin. Çünkü insanlardan evvel bu dünya vardı ve insanların nesli tükendiğinde dünya var olmaya devam edecektir.
Hasılı öldürülen taksi şoförü ve diğerleri şehit falan değildir. Gücü elinde bulunduranların dindarları (sen de dahilsin buna) gütmek ve onları kontrol edebilmek için uydurdukları bir kavramdır bu.
-
@Sputnik , evet. Hadis yazarları sayıklamaktan başka bir şey yapmamışlar; piyasaya zibilyon tane masal sürmüşler. Hesaplamaya kalksan, Muhammed 23 senede 24 saat boyunca her dakika bir laf söylemiş olmalı ve bu lafları güya günümüze kadar getirmişler. Zaman içerisinde o kadar çok saçma sapan laflar bir araya gelmiş ki, güvenli güvensiz diye ayıklamaya çalışmışlar. Buna rağmen o güvenli dedikleri hadislerin çoğu yine saçma sapan içeriklerden oluşuyor, çünkü kulaktan dolma, cahil ve inanca dayalı bilgilere dayanıyor.
Kaldı ki hadis ve biyoğrafi yazarlarının alayı Muhammed´i ve halifeleri tanımaz bilmez. Orta Doğu´da rivayet (sözlü aktarma) kültürü yaygındır, çünkü okuma yazma bilenlerin sayısı o devirde yok denecek kadar azdı. Birisi bir şey söylemiş, diğeri eklemiş, berideki değiştirmiş, ötedeki kendi kafasına göre takılmış. Haliyle hadislerin yazıya geçmesi asırlar sonraya denk gelir.
Hasılı akıldan dem vuranlar, bu tür saçmalıkları görmemezlikten geliyor. Körleri ve sağırları oynuyor.
-
İnanç insanın kalbinde olan bir haslettir, ya insanda olur ya da olmaz, ne kadar tartışsak da boş, dediğim gibi bu meseleler gibi bir çok mesele iman meselesidir, iman ise insanın ruhunda/tabiatında ya olur ya olmaz.