Corsi Blok Testi
-
Corsi Blok Testi (Corsi Block-Tapping Test), görsel-uzaysal kısa süreli çalışma belleğini (visual-spatial working memory) değerlendirmek için kullanılan, nöropsikoloji ve bilişsel psikoloji alanında yaygın bir testtir. 1970'lerde Philip Corsi tarafından geliştirilen bu test, bireyin uzaysal bilgileri geçici olarak saklama ve işleme yeteneğini ölçer. Özellikle dikkat, hafıza ve uzaysal algı gibi bilişsel süreçlerin incelenmesinde kullanılır ve klinik ortamlarda, örneğin beyin hasarı, demans, Alzheimer hastalığı veya diğer nörolojik durumların değerlendirilmesinde önemli bir araçtır.
Testin Yapısı ve Uygulanışı
Corsi Blok Testi, genellikle düz bir yüzey üzerinde yerleştirilmiş 9 adet kareden oluşan bir tahta veya ekran kullanılarak uygulanır. Bu kareler (bloklar), rastgele bir düzende yerleştirilmiştir ve katılımcıdan belirli bir sırayla bu bloklara dokunulmasını taklit etmesi istenir. Test şu şekilde ilerler:
- Gösterim Aşaması: Testi uygulayan kişi, önceden belirlenmiş bir sırayla bloklara dokunur (örneğin, önce 1. blok, sonra 3. blok, sonra 5. blok gibi). Bu sıra, genellikle 2 blokla başlar ve kademeli olarak artar.
- Tekrarlama Aşaması: Katılımcı, uygulayıcının dokunduğu sırayı aynı şekilde tekrar etmeye çalışır. Örneğin, uygulayıcı 3 bloğa dokunduysa, katılımcı da aynı sırayla bu 3 bloğa dokunmalıdır.
- Zorluk Artışı: Her başarılı denemeden sonra sıradaki blok sayısı bir artırılır (örneğin, 3 bloktan 4 bloğa). Katılımcı bir seviyede iki kez hata yaparsa test genellikle sona erer.
- Skorlama: Katılımcının doğru bir şekilde tekrarlayabildiği en uzun blok dizisi, "Corsi Span" olarak adlandırılır. Sağlıklı yetişkinlerde bu skor genellikle 5-6 blok civarındadır, ancak bireysel farklılıklar olabilir.
Testin Çeşitleri
- İleri Corsi Testi: Katılımcı, bloklara dokunma sırasını uygulayıcının gösterdiği şekilde, yani ileri yönde tekrarlar.
- Geri Corsi Testi: Katılımcı, sırayı tersten tekrarlamalıdır (örneğin, uygulayıcı 1-3-5 sırasını gösterirse, katılımcı 5-3-1 sırasını yapar). Bu, çalışma belleğinin daha karmaşık bir yönünü ölçer ve genellikle daha zordur.
- Dijital Versiyonlar: Günümüzde test, bilgisayar veya tablet tabanlı ortamlarda da uygulanabilmektedir. Bu versiyonlar, tepki sürelerini ve hata türlerini daha hassas bir şekilde analiz etme imkanı sunar.
Kullanım Alanları
Corsi Blok Testi, bilişsel yeteneklerin çeşitli yönlerini incelemek için kullanılır:
- Klinik Değerlendirme: Beyin hasarı, travmatik beyin yaralanmaları, nörodejeneratif hastalıklar (örneğin, Alzheimer, Parkinson) veya epilepsi gibi durumlarda görsel-uzaysal belleğin durumunu değerlendirir.
- Gelişimsel Araştırmalar: Çocuklarda ve yaşlılarda uzaysal bellek gelişimini veya yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi incelemek için kullanılır.
- Nöropsikolojik Araştırmalar: Bellek, dikkat ve yürütme işlevleri (executive functions) arasındaki ilişkileri anlamak için akademik çalışmalarda sıkça tercih edilir.
- Eğitim ve Rehabilitasyon: Öğrenme güçlüğü çeken bireylerde veya bilişsel rehabilitasyon süreçlerinde uzaysal becerilerin geliştirilmesi için bir ölçüt olarak kullanılabilir.
Testin Avantajları ve Sınırlamaları
Avantajları:
- Dil becerilerinden bağımsız olması, testi farklı kültürlerden ve yaş gruplarından bireylerde kullanılabilir hale getirir.
- Görsel-uzaysal belleği izole bir şekilde ölçmesi, diğer bilişsel testlerden ayrışmasını sağlar.
- Basit ve hızlı bir şekilde uygulanabilir.
Sınırlamaları:
- Test, yalnızca görsel-uzaysal belleği ölçer; diğer bellek türleri (örneğin, sözel bellek) hakkında bilgi vermez.
- Performans, dikkat eksikliği, motor beceriler veya kaygı gibi faktörlerden etkilenebilir.
- Standart bir tahta yerine dijital versiyonlar kullanıldığında, sonuçlar cihazın arayüzüne bağlı olarak biraz farklılık gösterebilir.
Bilimsel Bulgular
Araştırmalar, sağlıklı yetişkinlerde Corsi Span’ın genellikle 5-6 blok olduğunu gösterir. Ancak bu, yaşa, eğitime ve bilişsel kapasiteye bağlı olarak değişebilir. Örneğin:
- Çocuklarda ve yaşlılarda span genellikle daha düşüktür.
- Beyin hasarı olan hastalarda, özellikle sağ hemisfer hasarlarında, performans belirgin şekilde düşebilir, çünkü görsel-uzaysal işleme genellikle sağ beyinle ilişkilidir.
- Test, prefrontal korteks ve parietal korteks gibi beyin bölgelerinin işlevselliğini dolaylı olarak yansıtır.
Sonuç
Corsi Blok Testi, görsel-uzaysal kısa süreli belleği ölçmek için güvenilir ve yaygın bir araçtır. Basit yapısı sayesinde hem klinik hem de araştırma ortamlarında sıkça kullanılır. Test, bireyin uzaysal bilgiyi nasıl işlediğini ve sakladığını anlamak için önemli ipuçları sunar. Ancak, sonuçların yorumlanmasında dikkat, motivasyon ve motor beceriler gibi diğer faktörlerin de göz önünde bulundurulması gerekir. Test, nöropsikolojik değerlendirmelerde genellikle diğer bilişsel testlerle birlikte kullanılarak daha kapsamlı bir tablo elde edilmesine katkı sağlar.
-
Bir hayli ilerleme kaydedilse de beynimizin tam olarak nasıl çalıştığını henüz tam olarak çözemedik. Milyonlarca senelik evrimsel sürecin ortaya çıkardığı beyin fonksiyonlarını çabucak çözemeyeceğimizin farkındayım. Dolayısıyla bu tip testlere temkinli yaklaşıyorum.
-
Bir hayli ilerleme kaydedilse de beynimizin tam olarak nasıl çalıştığını henüz tam olarak çözemedik. Milyonlarca senelik evrimsel sürecin ortaya çıkardığı beyin fonksiyonlarını çabucak çözemeyeceğimizin farkındayım. Dolayısıyla bu tip testlere temkinli yaklaşıyorum.
@kereste Doğru söyledin.
Testi yapmak isteyen varsa aşağıdan deneyebilir.
https://brainscale.net/app/brain-training/corsi-block-tapping/training
-
@Sputnik , denedim. Bunu başarmamak için beyin ileri derecede hasarlı olmalı.
-
-
Hızlı okurum, hızlı görürüm ve hızlı yazarım. Hangi seviye olduğuna bakmadım, hemen başladım.
-
Hızlı okurum, hızlı görürüm ve hızlı yazarım. Hangi seviye olduğuna bakmadım, hemen başladım.
@kereste Sağ üst tarafta level ayarlama kısmı var. Onu 7 yapıp dene birde.
-
Kalsın, rezil olmayalım.
-
@kereste, içinde söyledi: Corsi Blok Testi
Kalsın, rezil olmayalım.
Yok be niye rezil olasın ki. Oyun gibi düşün.
-
Şimdi baktım, demin seviye 6 yapmışım. İyi yani.
-
Paylaştığım sitede bunun gibi oyunlar var. Siteyi kim hazırladıysa çok büyük emek harcamış.
İyi de yapmış.
-
Paylaştığım sitede bunun gibi oyunlar var. Siteyi kim hazırladıysa çok büyük emek harcamış.
İyi de yapmış.
@Sputnik, içinde söyledi: Corsi Blok Testi
İyi de yapmış.
Ben bağlantya tıklayınca foruma açılıyor.
-
@Sputnik, içinde söyledi: Corsi Blok Testi
İyi de yapmış.
Ben bağlantya tıklayınca foruma açılıyor.
@TENTEN
Şu bağlantı açılmıyor mu?