Uzay çöpleri
-
Bilenler bilir; 1957 yılında uzaya fırlatılan insansız uydu "Sputnik 1" dünyanın yörüngesindeki ilk çöptür aslında. O zamandan beri binlerce uydu gönderildi ve sayıları günden güne artıyor. Uyduları yörüngeye fırlatan roketlerin kalıntıları ve orada kontrolden çıkmış ve çalışamaz durumda olan uydular eninde sonunda sorun çıkaracaklar.
Bu sorun bugüne kadar pek fazla önemsenmedi ancak yörüngede dolaşan serseri atıklar diğer uydulara her an çarpabilir ve büyük hasarlara yol açabilirler.
-
İlgisi olanların izlemesini tavsiye ederim, çünkü tepemizin üzerinde günden güne çoğalan ve büyük bir tehlike haline gelen çöp yığınları çirit atıyor.
-
Elon Musk'ın internet için gönderdikleri de ileride çöp olacak mı?
-
Starlink uydularından bahsediyorsun galiba. Her elektronik cihazın sınırlı bir ömrü var, haliyle günün birinde işlevsiz hale gelecekler. Evet, çöp olacaklar.
-
@Sputnik, içinde söyledi: Uzay çöpleri
Elon musk bugune kadar gönderilen uydu sayılarını bir senede daha fazlasını göndermiştir. Rakamlara bakmadım. 5 ile 10 yıl sonra ömürleri dolar zaten.
-
@Sputnik, içinde söyledi: Uzay çöpleri
Elon musk bugune kadar gönderilen uydu sayılarını bir senede daha fazlasını göndermiştir. Rakamlara bakmadım. 5 ile 10 yıl sonra ömürleri dolar zaten.
@TENTEN Elon Musk uzayı terörize ediyor yani.
-
Yörüngedeki uyduların %62´si Starlink´e aitmiş, iyi mi!
Sıkı durun; 6370 uydusu yörüngede aktif halde ve 20000 civarında uydu lisansı satın almış.
@Sputnik , evet. Çöplerin çoğu Elon Musk´tan. -
Anadolu Ajansı´na göre bir Türk şirketi uzay çöplerinin dönüşümü için bir proje hazırlamış ancak şirketin ismini haberde göremedim. Gerçi AA´nın imajı pek temiz/düzgün sayılmaz, yine de buraya ekleyim:
-
Konuyla ilgili ilginç bir haber daha buldum. Haber 2 sene eski, olsun. Bir şirket uzayı kirlettiği için ceza almış.
-
Anadolu Ajansı´na göre bir Türk şirketi uzay çöplerinin dönüşümü için bir proje hazırlamış ancak şirketin ismini haberde göremedim. Gerçi AA´nın imajı pek temiz/düzgün sayılmaz, yine de buraya ekleyim:
@kereste, içinde söyledi: Uzay çöpleri
https://sira-space.com/tr/ hayali ihracat yapan şirketler vardı. Buda hayali uzay şirketi galiba. icraatları yok.
-
@TENTEN , belki haklı olabilirsin. Çünkü bazı şirketler yatırımcıların parasının peşindeler. Devri daim motoru veyahut aygıtlarını pazarlayanları hatırlarsın. Onlar da üretmeden parayı alma derdindeler.
Uzay çöpleri başlı başına büyük bir sorun ve çözülmesi de bir o kadar zor. Büyük projeler ve büyük yatırımları gerektiren bir husus. Sadece şirketlerle bu iş yürümez. Anca önde gelen ülkelerin katkılarıyla çözülebilecek bir durum.
-
Konuyla alakası olan bir haber daha; Kenya´ya 500 kiloluk uzay çöpü düşmüş.
https://www.diken.com.tr/kenyada-bir-koye-500-kiloluk-uzay-copu-dustu/
-
@TENTEN , belki haklı olabilirsin. Çünkü bazı şirketler yatırımcıların parasının peşindeler. Devri daim motoru veyahut aygıtlarını pazarlayanları hatırlarsın. Onlar da üretmeden parayı alma derdindeler.
Uzay çöpleri başlı başına büyük bir sorun ve çözülmesi de bir o kadar zor. Büyük projeler ve büyük yatırımları gerektiren bir husus. Sadece şirketlerle bu iş yürümez. Anca önde gelen ülkelerin katkılarıyla çözülebilecek bir durum.
@kereste, içinde söyledi: Uzay çöpleri
https://sira-space.com/tr/siraspacecoin-projesi/ sanal para projeleri varmış. Para toplayıp kaçmak bunların amacı.:)
-
@TENTEN , ben de demin o sayfaya girdim ve "Coin" kelimesini görünce harbiden gülümsedim.
-
Sayfaları çok amatörce, orada şunu gördüm (iletişime tıkla):