Vaishnavizm (Vişnu)
-
Vaishnavizm, Hindu düşüncesi içinde Vişnu'yu veya Vişnu'nun avatarlarını — özellikle Krishna ve Rama'yı — en yüce ilahi gerçeklik olarak kabul eden geniş bir gelenekler ailesidir. Felsefi açıdan bakıldığında sadece “Vişnu'ya tapınma” değildir; Tanrı, insan, evren, özgürlük ve ölüm sonrası yaşam hakkında oldukça sistematik düşünceler geliştirmiştir.
En temel soru şudur: “Bireysel benlik ile mutlak gerçeklik arasındaki ilişki nedir?”
Vaishnavizm'in farklı felsefi ekolleri bu soruya aynı cevabı vermez. Bu nedenle Vaishnavizm'i tek bir felsefe olarak değil, ortak bir teolojik merkez etrafında gelişmiş birkaç farklı felsefi sistem olarak görmek daha doğrudur.
1. Mutlak gerçeklik: Vişnu / Narayana
Vaishnavizm'de nihai gerçeklik kişisel bir Tanrı'dır. Bu Tanrı çoğu gelenekte Vişnu, Narayana veya Bhagavan olarak ifade edilir.
Buradaki önemli fark, bazı Hint felsefelerindeki “kişiliksiz mutlak gerçeklik” anlayışından ayrılmasıdır.
Örneğin Advaita Vedanta'da nihai gerçeklik olan Brahman, niteliklerden ve bireysel kişilikten aşkın olarak yorumlanabilir.
Vaishnavizm ise şunu savunur:
Nihai gerçeklik yalnızca soyut ve kişiliksiz bir “varlık” değildir; bilinçli, iradeli ve sevgi ilişkisine açık olan yüce bir gerçekliktir.
Dolayısıyla Tanrı ile insan arasındaki ilişki felsefenin merkezine yerleşir.
2. Atman: İnsan nedir?
Vaishnavizm'e göre insan yalnızca fiziksel bedenden ibaret değildir.
İnsanın gerçek özü ātmandır. Beden değişir, yaşlanır ve ölür; fakat atman bu fiziksel değişimlerin ötesinde düşünülür.
Burada önemli bir nokta vardır:
Atman Tanrı değildir, fakat Tanrı'ya bağımlıdır ve onunla ezeli bir ilişki içerisindedir.
Bu düşünce Vaishnavizm'i “Ben Tanrı'yım” şeklindeki bazı monist yorumlardan ayırır.
3. Karma ve samsara
İnsan neden tekrar tekrar doğar?
Vaishnavizm bunu karma ve samsara kavramlarıyla açıklar.
Karma yalnızca “iyilik yaparsan iyilik bulursun” şeklinde basit bir ahlak kuralı değildir. Daha geniş anlamıyla kişinin eylemlerinin ve niyetlerinin varoluşsal sonuçlar üretmesi anlamına gelir.
Böylece birey doğum ve ölüm döngüsünde kalır.
Bu döngünün adı samsaradır.
Ancak Vaishnavizm açısından nihai hedef yalnızca yeniden doğmaktan kurtulmak değildir.
4. Mokşa yerine Bhagavan'a ulaşmak
Burada Vaishnavizm'in en ilginç felsefi noktalarından biri ortaya çıkar.
Kurtuluş, yani mokşa, yalnızca bireysel bilincin bütün farklılıklarını kaybedip soyut mutlak gerçeklikle birleşmesi şeklinde düşünülmez.
Birçok Vaishnava geleneğinde asıl hedef:
Tanrı'yla sonsuz bir ilişki kurmaktır.
Bu ilişki bhakti, yani Tanrı'ya sevgi ve adanmışlık yoluyla gerçekleşir.
Dolayısıyla kurtuluş:
“Ben artık yokum.”
değil,
“Ben gerçek doğamı buldum ve Tanrı ile ilişkimi gerçekleştirdim.”
şeklinde anlaşılabilir.
5. Bhakti neden bu kadar önemli?
Bhakti yalnızca dini bir duygu değildir. Felsefi açıdan bir bilme ve varoluş biçimi olarak görülür.
İnsan Tanrı'yı sadece mantıksal olarak bilmeye çalışmaz; Tanrı'yı severek, ona güvenerek ve kendisini ona adayarak gerçek doğasını keşfeder.
Burada ilginç bir paradoks vardır:
Ego azaldıkça kişi özgürlüğe yaklaşır.
İnsan sürekli “Benim isteğim, benim gücüm, benim sahip olduklarım” dediğinde karma ve arzuların içine daha fazla bağlanır.
Bhakti ise “Ben her şeyin merkezi değilim” anlayışını geliştirir.
Bu, psikolojik açıdan da oldukça güçlü bir düşüncedir.
6. Krishna ve Bhagavad Gita
Vaishnavizm felsefesinin en önemli metinlerinden biri Bhagavad Gita'dır.
Burada Krishna ile savaşçı Arjuna arasındaki konuşma üzerinden çok temel bir problem ele alınır:
İnsan doğru olduğunu bildiği şeyi yapmak zorunda mı, yoksa sonuçlarından korktuğu için görevinden kaçabilir mi?
Krishna'nın cevabı karma yoga düşüncesine götürür.
İnsan eylemden kaçmak yerine görevini yerine getirmeli, fakat eylemin sonucuna olan bencil bağlılığını bırakmalıdır.
Bu düşünce kabaca:
“Eylemden vazgeçme; eylemin sonucunun seni köleleştirmesinden vazgeç.”
şeklinde özetlenebilir.
7. Vaishnavizm'in farklı felsefi okulları
Burada konu daha da ilginçleşiyor.
Örneğin:
Ramanuja – Vishishtadvaita (Nitelikli düalizm)
Ramanuja'ya göre Tanrı, bireysel ruhlar ve maddi evren birbirinden tamamen bağımsız değildir. Hepsi Tanrı'nın gerçekliği içinde bir bütün oluşturur.
Basitleştirirsek:
Tanrı ≠ ruh ≠ madde
ama bunların üçü birbirinden kopuk da değildir.
Madhva – Dvaita (Dualizm)
Madhva daha keskin bir ayrım savunur.
Tanrı ile ruh arasında gerçek ve kalıcı bir farklılık vardır.
Yani:
Tanrı Tanrı'dır, insan insandır.
İnsan Tanrı'ya tamamen dönüşmez.
Chaitanya – Achintya Bheda Abheda
Çaitanya geleneği ise oldukça ilginç bir yaklaşım geliştirir:
“Akıl yoluyla tam olarak çözülemeyen birlik ve farklılık.”
Buna göre Tanrı ile ruh arasında hem birlik hem farklılık vardır.
Bu ilişki insan aklının tamamen kavrayabileceği sıradan bir mantıksal kategori değildir.
Bu nedenle achintya, yani “akıl tarafından tam olarak kavranamaz” kavramı önem kazanır.
8. Felsefi açıdan en önemli mesele
Bence Vaishnavizm'i ilginç yapan temel mesele şudur:
“Bireysellik bir hata mıdır, yoksa varoluşun gerçek bir parçası mıdır?”
Bazı Vedanta yorumlarında nihai kurtuluş, bireysel benlik ile Brahman arasındaki ayrımın aşılmasıdır.
Vaishnavizm'in büyük kısmı ise:
Hayır. Bireysel benlik tamamen bir illüzyon değildir.
der.
İnsan Tanrı değildir; fakat Tanrı'dan bağımsız da değildir.
Bu nedenle insanın nihai amacı kendi bireyselliğini tamamen yok etmek değil, Tanrı ile doğru ilişki içerisinde kendi gerçek doğasını gerçekleştirmektir.
Bu açıdan Vaishnavizm'in felsefesi üç temel kavram etrafında özetlenebilir:
Tanrı → Bhagavan / Vişnu / Krishna
İnsan → Atman
İlişki → BhaktiVe nihai amaç:
Samsara'dan kurtuluş → Mokşa → Tanrı ile sonsuz ilişki
Buradan devam edersek çok daha ilginç bir noktaya geçebiliriz: Vaishnavizm ile İslam, Hristiyanlık ve Yahudilikteki tek Tanrı anlayışını felsefi olarak karşılaştırabiliriz. Özellikle “Tanrı kişisel midir?”, “İnsan Tanrı'dan ayrı mıdır?”, “ruh ölümsüz müdür?” ve “kurtuluş nasıl gerçekleşir?” sorularında ciddi benzerlikler ve çok önemli ayrımlar ortaya çıkıyor.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Kayıt Ol Giriş