Ukrayna cumhurbaşkanı Zelensky'nin sermaye kaçırma oyunu
-
Günde yaklaşık bin Rus askerinin öldürüldüğü söyleniyor. Batı ölümcül silahları gönderiyor ve artıracak. Uçaksavar, tanksavar, uzun menzilli sniper tüfekleri...
Bu işin bir çılgınlığa gitme riski yüksek. Oraya buraya saldıran bir Rusya Batı'nın işine de gelebilir. Bu işin arkasından ne çıkacağı belirsiz olabilir.
Türkiye de Rus egemenlik sahası Suriye'de asker bulundurmakla ve Ukrayna'ya siha satmakla risk altında olabilir.
Suriye krizi çözüme yaklaşacak derken gerilim yayılıyor. Riskler var ama ne kadar artacak bilmiyoruz.
-
@DemoKratos Rusya tarafindan olaya bakanimiz yok, cunku suan ukraynada siviller oluyor ve adama gaddar gozuyle bakiyoruz.
Lakin soyle bir gercekte var yillardir adam diyor ki nato sinirlarinizi bizim dibimize getirmeyin yakinimiza yigilma yapmayin, abd nin nukleer silarlarinin ne isi var avrupada, ukraynayi da icinize alip nukleer silah yigmasi yapacaksiniz ve bu benim dibimde olacak buna izin vermem diyor ama olan ukraynaya oluyor.
Aslinda samimi taraftan bakarsak adam topragini vatanini ve insanlarini korumaya calisiyor uzun solukta. Hal boyleyken tabii isin ucuda kaciyor bazen, ornegin nukleer savas cikar, ucuncu dunya savasi cikar, vb soylemler cok basite indirgeniyor.
Ab silah gonderiyorum gondericem yardim geliyor gelecek dedi ama rusya kievi sardi zaten. Amerikada keza oyle. Sadece suan yaptirimlar yapildi oda fiiliyatta var mi yok mu bilemiyoruz.
-
Maalesef bende öyle görüyorum. Tayyibin Angola ile vizesiz seyahat anlaşması son tahlilde hakkaten iyi olabilir çünkü Putin denen adamın hakkaten ne yapacağı belli değil.
Kendini ve ailesini Angola'ya taşır, burayı nükleer silahlar vururken o orada (bir süreliğine) sağ kalır. Her savaşın ilk haftasında Afrika'da stadyum filan inşa etmesinin sebebi o diye düşünüyorum
Putin'İn söylevi dediğiniz gibi. Ama NATO savunma amaçlı bir ittifaktır. Yani bize saldıran olursa NAto bizi korur. Biz durup dururken Rusya'Ya saldırırsak korumaz.
Yani konuşmaların dozu filan da bozuldu "Ukraynalılar nazilerden kurtarmak" ne demek mesela?
Türkiye'de sağcısı solcusu bu adamı seviyor. Çünkü Türk insanının böyle "güçlü / kabadayı" tiplere karşı bir zaafı var gibi.
Ben çevremdeki insanlarla da bunu çok konuşuyorum. Mesela Benim Çin'e karşı bile belli bir toleransım var. Ama Putin konusunda, Tıpkı tayyip konusunda olduğu gibi, insanların walkman ile Tatu dinledikleri zamanlardan beri benim gayet olumsuz bir duruşum var.
Mesele ilkelerle ilgili. Kimisi bana "Puitn delirdi mi?" diye soruyor. - Yoo delirmedi. doğru takip etseydiniz 20 sene önce de tıpkı bugünkü gibi dikatatörün önde gideni olduğunu bilirdiniz.
Ve bu bizi nükleer silahsızlanma konusuna getirmeli. Yarın öbür gün Amerikanın başına da böyle bir adam geçebilir. O yüzden nükleer silahlar daha sıkı denetlenmeli ve sadece sınırlı sayıda ülkede ve yine sınırlı sayıda nükleer silah olmalı.
-
@Leonardo Komunist rejimlerin nasil yonetildigini biliyor olman gerek. Simdi sen bana kalkip Rusya cok partili demokrasi ile yonetiliyor dersen gulerim. Sovyetlerin yikilmasindan sonra halk arasinda olusan ucurum oligarklari (zenginleri) soz sahibi yaparken, fakirleri sozde demokraside proletarya grubunu olusturmaktadir. Orta sinif ise zengin sinifa itaatkar, fakirleri hakir goren ve kullanan ara grup. Rusya'da yasam bu sekilde suan, bak eylem yapamiyorlar ukrayna ile savasmayin diye. Bugun haberlerde okudum 8-9 yasindaki cocuklar hakkinda bile ukraynaya karsi savasa hayir dedikleri icin sorusturma acilmis. Tipki burada ki liseli orta okullu cocuklara acildigi gibi. %50'yi gectigin an dikta rejimi senindir, bunun taban yonetim sekli ne olursa olsun.
Gelelim Nato'nun ne icin kurulduguna, bunu da tarih kitaplari dogru yazmaz.
Sahsi dusuncem Rusya Amerika'nin Avrupa'da elini kolunu sallayarak gezmesinden rahatsiz ve eski sovyet ulkelerini hegomanyasina almasini istemiyor. Yineliyorum olan Ukrayna'ya oldu. Filler tepisti. -
@phi, içinde söyledi: Ukrayna cumhurbaşkanı Zelensky'nin sermaye kaçırma oyunu
@DemoKratos Rusya tarafindan olaya bakanimiz yok, cunku suan ukraynada siviller oluyor ve adama gaddar gozuyle bakiyoruz.
Lakin soyle bir gercekte var yillardir adam diyor ki nato sinirlarinizi bizim dibimize getirmeyin yakinimiza yigilma yapmayin, abd nin nukleer silarlarinin ne isi var avrupada, ukraynayi da icinize alip nukleer silah yigmasi yapacaksiniz ve bu benim dibimde olacak buna izin vermem diyor
Diyor da haksız! Çünkü sen canın sıkılınca Azerbaycan'a, canın sıkılınca Gürcistan'a, canın sıkılınca Çeçenistan'a, canın sıkılınca Kırım'a tanklarını sokarsan NATO da burnunun dibinde bitecek elbette, armut mu toplayacak? Doğru duracak, insan gibi duracaksın! Yoksa insanlara savunma hakkı verirsin!
-
@Leonardo, içinde söyledi: Ukrayna cumhurbaşkanı Zelensky'nin sermaye kaçırma oyunu
Angola ile vizesiz seyahat anlaşması
Angola filan olmaz. Karun'dan daha zenginin Angola'da filan ne işi olur?
-
Putin beklendiği gibi saldırılarını artırmayı seçti. Fakat Rus ordusunun ciddi bir bölümü savaşa dahil değil.
Dünya ne garip yer, insanlar ne garip. Çeçenlerin Ruslarla yan yana savaşması dünyada görülmüş en acayip olaylardan biri olsa gerek. İnsan mı, en kötü en acayip yaratık fikrinin canlı kanıtı.
Kiev'e de Grozni modeli uygulanmasından korkuluyor. Çeçen başkenti Grozni'ye bir bombardıman uçağı sürüsü ile saldıran Rusya kelimenin gerçek anlamıyla taş üstünde taş bırakmadı. Bir şehir tamamen yok edildi. Ardından buldozerler şehri komple kazıdı ve sıfırdan yeniden inşa edip yönetime de bir kukla koydular. Bu kukla şimdi Rusya'nın sözünden milim çıkmıyor.
Ruslar böyle vahşetler uygulayabilecek şerefsiz insanlardır. Bunu bir kere değil kaç kere yaptılar. Bırakılsalar bütün dünyayı hegemonyalarına boğacaklardı.
Bir şehri tamamen haritadan silmek ne demek? Var mı bu vahşetin örneği? Böyle şeyler karanlık ilkel çağlarda yapılırdı. Bu yani modern çağ için bir yüz karası, utanç!
Diğer yandan ABD nin yürüttüğü BOP, Irak'ta kesin başarıya ulaşmasına rağmen ikinci ayak Suriye'de Rusya nedeniyle tıkandı.
BOP'un yürümeye devam etmesi için Rus faktörünün devreden çıkarılması gereği göz ardı edilmemeli. Başka bir savaşla yıpranan Rusya Suriye desteğinde zayıflayabilir. ABD bu gelişmeleri öngörmüştür zaten kesin de planlamıştır da.
BOP'un önünde ciddi bir engel olan TSK yı Ergenekon Balyoz düzmeceleri ile etkisiz hale getirdiğini biliyoruz. ABD BOP un yürümesi için her şeyi yapacaktır.
Ukrayna olayını BOP tan bağımsız görmek zor. Küresel bir satranç bu. Suriye'nin toprak bütünlüğü neredeyse sağlanacaktı, muhalifler İdlib'e sıkıştırıldı fakat olay soğutuldu. Ardından da Ukrayna savaşı patladı. Diğer yandan İsrail Suriye'ye saldırılarını artırdı.
Tekrar ediyorum, ABD bu kadar yürüttüğü BOP un aksamasına izin vermez. BOP'un hedefinde Irak'tan sonra Suriye geldi, ardından Türkiye hedefte olur ve son hedef İran'dır. Bu dört ülke BOP kapsamındadır.
Ben diyeyim de sonra kimse demediydi denmesin.
-
Bence bu Çeçenlerin savaşa katılmasının tek nedeni olabilir, cihad var yurraaa kafir kadınlarını cariye yapalım! Bunların eğer cariyeden başka bir dertleri varsa ben bir şey bilmiyorum bu müslümanlar hakkında.
Bunların tek derdi vardır, savaşta cariye ele geçirmek. Bu en başından beri böyleydi, hâla böyle.
Kuran'da apaçık yazılmıştır, "onlar ellerinin altındaki savaş esiri kadınlardan faydalanmaları konusunda kınanamazlar" diye. "Evli kadınlar size haramdır, savaş esiri olanlar müstesna" diye de pasaj yazılmıştır.
Apaçık yani. En başından beri bunların derdi cariye idi, değişen de hiç bir şey yok bu cephede. Hayır inanamıyorum, dünyada görülmemiş vahşet uygulanmış bunlara, gidiyorlar bu görülmemiş vahşeti yapanlarla birlik oluyorlar. İnsan bu mu yani? Bu mu insan? Müslüman bu mu? Evet bu! Apaçık!
Ruslardan çok bu Çeçenlere öfkelendim. Namık Kemal'i hatırlamamak mümkün mü? "Köpektir zevk alan sayyadı biinsafa hizmetten" demişti. Yani insafsız avcı demek bu.
-
Rus kuvvetlerin harekat tarzına bakılırsa Ukrayna'yı kuşatıp boğmaya çalışıyorlar. Fakat tehlikeli bir strateji. Tüm sınırları tutar kapatırlarsa Batı bu sefer uçaklarla yardım yollayacaktır. Bu uçakları Ruslar vurmak zorunda kalacaklar ve bu da savaşı genişletecektir.
Uçağı vurulan adı sanı olan bir devlet bunu yapanın yanına bırakmaz. Hatırlayın Rusya Türkiye'nin düşürdüğü uçağının acısını Türk konvoyunu Suriye'de vurarak ve yardıma gelenleri de acımasızca vurarak çıkarmıştı. Bu korkunç olay unutturuldu. Yanan enkazlarda acı içinde kurtarılmayı bekleyenlere yardıma gelenler de vuruldu. Korkunç bir katliam yapıldı.
Diğer yandan Rusya Avrupa gazını kesti haberlerine inanmadım. Çünkü Rusya Türkiye gazını keser ama Avrupa gazını kesmez. Karşılıklı bir çıkar bu. Rusya en büyük gelirini gaz ihracatıyla elde ediyor. Ama Türkiye gazını kesebilir. O gazı Avrupa'ya satar olur biter.
Avrupa'ya gaz satışı durursa savaş çok büyümüş demektir. Üstelik Ukrayna üzerinden ciddi miktarda gaz akımı sürüyor. Dünya ne tuhaf. Çatışmalar bir yana ama çıkarlar bir yana.
Dünya bu doğalgaz krizi sonrası petrol kuyularında boşa yakılan petrol gazı sorununa bir çare üretse bari. Petrol çıkıncaya kadar çıkan gaz ciddi miktarda ve hepsi boşa yakılıyor.
-
Ben bu Yılmaz Özdil'in dış politika görüşlerindeki tutarsızlığı anlamıyorum. Adam daima yanlış ata oynuyor. İç politikada tamam, en akılcı, en güçlü muhalif ses. Ama dış politikaya geldi mi batırıyor.
Ne akla hizmet zalim işgalcilerden yana hep çıkmayı başardığı bir muamma. ABD Suriye'de zalim bir iç savaş çıkarır, Esad haksız olur, Hacivat der vatanını savunan adama, zarif bir gazeteci hanımefendi olan Ece Zereycan'ı azarlar niye Esad ile röpörtaj yaptın diye. Dış politikada bu adam niye dengesiz anlamıyorum. Şimdi de tuttu Rusya haklı diye ortaya döküldü!
Hayır bu tutarsızlıklar muhalefete güveni zedeliyor. Ne yapacağı ne diyeceği belirsiz bu tutarsızları mı iltidara getireceğiz bunların ne diyeceği belirsiz yarın deniyor.
Yahu Rusya nasıl haklı olabilir? Durmadan oraya buraya tanklarını sokan, işgal eden sömürgeci bir katil devlet! Çocuk katili, sivil katili bir cinayet örgütü! Mafya devleti bu yahu! Bizzat mafya iktidarda bu ülkede! Bu ülkenin neresi haklı olabilir? Bu da haklıysa dünyada hak diye bir şey yoktur!
Ya bir tutarlı olun bir akıllı olun da insanlar size güvensin ya! Biz bu şekilde sittin sene düzelemeyiz! İktidar belli muhalefet belli. İkisinden de zırnık umut yok! Biz bu umutsuzluğa mahkum muyuz be!
-
@DemoKratos peki amerikanin nukleer silahlarini her yere yerlestirmesine neden sessiz kaliyorsun? Bu normal birsey mi? Adamlar yillardir uyariyorlar, anlasmalar var, bunlari gormezden gelip dibine kadar geliyorlar ulkesinin, gucsuz devletler ses cikaramiyor diye guclulerin cikarmamasi zaten akil tutulmasi olmaz mi?
Ulkemiz suan satrancta siyahi mi beyazi mi tutsak diye manevralar yaparken gucsuzlugumuzu goruyoruz. Her gun benzin artiyor, aycicek yagi ucmus, ulkenin ekonomisi biranda bitebiliyor.
Evet olumler, cocuk olumleri, kadin olumleri, insan olumleri oluyor mu oluyor, kotu mu cok kotu, hemde dunyanin en feci seyi. Ama dunya uzerinde de bazi ulkeler istedigi gibi at kosturmamali.
Bu savasi cikaran yegane ulke amerika'dir kim ne derse desin.
-
Rusya'nın aklına esen her yere saldıran vahşi politikası devam ettiği sürece Batı'nın bu hayduta karşı her türlü savunma hakkı saklı kalır.
Bunlar haydut. Bunlar katil mafya devlet. Bunlara karşı her türlü savunma meşrudur.
-
@DemoKratos Turkiye'nin avrupadan ne cikari varda, ekonomimizin %70 i bagli olan ulkeye haydut diyorsun Rusya'nin Turkiye'ye ne zarari var bilmek istiyorum acikcasi.
-
Fakat ABD nin BOP u yürütmeye devam edebilmek için Suriye'den Rusya'yı çekecek bir elini zayıflatma planladığı görüşümü de belirtmiştim.
Bu büyük güçlerin ne oyun oynayacakları belli değildir. Yani bellidir de oynamayacakları oyun yoktur anlamında söylüyorum.
Bunlar yeri gelir anlaşırlar, birlikte ezip paylaşırlar da. Bu büyük oyunculara karşı küçük oyuncular çok dikkatli olmak zorundadırlar.
Ben dikkat edilirse Rusya haksız derken ABD haklı demiyorum. Bu büyük güçler arasındaki terazide çok dikkatli yer almak gereklidir. Kefeye düşmeyeceksin bu terazide, terazinin kolunda gezeceksin, konumunu da iyi belirleyeceksin.
Bunlar büyük güçler. Tepişirken seni ezerler, hatta geçici olarak anlaşıp seni paylaşırlar da.
-
@DemoKratos Turkiye'nin avrupadan ne cikari varda, ekonomimizin %70 i bagli olan ulkeye haydut diyorsun Rusya'nin Turkiye'ye ne zarari var bilmek istiyorum acikcasi.
Türkiye açısından bakmıyorum, objektif, global açıdan bakıyorum. Rusya mafya devletidir ve haydut olduğunu defalarca göstermiştir. Rusya mafya tarafından yönetilir, başı da mafyanın başıdır.
-
@DemoKratos hangi ulkenin basindaki mafya degil soyleyebilir misin mesela?
-
@DemoKratos hangi ulkenin basindaki mafya degil soyleyebilir misin mesela?
Putin çok net. Polis filan hikaye, direk mafyayı kullanır ve öldürtür. Polise şunu tutuklayın filan demeye gerek duymaz. Polis göstermeliktir. Adalet göstermeliktir. Mafyaya direktif verip yargılamaya filan gerek kalmadan öldürtür.
Biden mafya başı filan değildir mesela. Yasal güçleri, polisi, adaleti kullanır. Putin gibi mafyaya şunu öldürün emri vermez. Avrupa ülkelerinin çoğunda da mafya ile çalışmaz liderler. Çalışan vardır ama genelde öyle bir durum olmaz.
-
@DemoKratos rusya, iran, turkiye, cin, ingiltere gibi ulkelerin koklu ulkelerin istihbarat servisi cok gucludur. Guclu olmasindan oturu de bu tur gayri mesrular olur, her ulkede oluyor. Amerika'da ki baskan temsilidir. 80 yasindaki adam dunyanin en guclu ulkesini tek basina mi yonetecek inaniyor musun buna
-
Yeltsin dönemi bu kadar kötü değildir. Dediğim gibi ben bu adamı 20 senedir takip ediyorum.
Bizdeki AKP rejiminden açık ara daha kötü. Oysa RUs halkı 89'da demokrasi istediği için tankların önüne filan atlamış bir halktır. 89'daki Yeltsin'in askeri darbeye nasıl engel olduğunu filan okuyailirsiniz.
- NATO bir savunma ittifakıdır. Rusya Ukrayna'Ya saldırınca da aslında yapmak istediğinin tersini elde edip bir sürü ülkenin NATO ve AB'ye girmek için başvurmasına sebep oldu.
Şunu terkarar hatırlatayım: Ben RUs ve Türk basını okumuyorum. Okursam bağımsız olduğunu düşündüğüm kaynakları okuyorum.
Bu Demokratos ve Nejdet Evren ile o yüzden anllaşamayacak kadar ayrı düşebiliriz. Şimdiden söylesem iyi olur
@DemoKratos, içinde söyledi: Ukrayna cumhurbaşkanı Zelensky'nin sermaye kaçırma oyunu
Lakin soyle bir gercekte var yillardir adam diyor ki nato sinirlarinizi bizim dibimize getirmeyin yakinimiza yigilma yapmayin, abd nin nukleer silarlarinin ne isi var avrupada, ukraynayi da icinize alip nukleer silah yigmasi yapacaksiniz ve bu benim dibimde olacak buna izin vermem diyor
Diyor da haksız! Çünkü sen canın sıkılınca Azerbaycan'a, canın sıkılınca Gürcistan'a, canın sıkılınca Çeçenistan'a, canın sıkılınca Kırım'a tanklarını sokarsan NATO da burnunun dibinde bitecek elbette, armut mu toplayacak? Doğru duracak, insan gibi duracaksın! Yoksa insanlara savunma hakkı verirsin!
Demokratos: İşte şimdi anlaştık.
NATO'ya kimin gireceğine 1- girmek isteyen ülkenin kendisi 2- NATO karar verir.
NATO bir savunma ittifakıdır. Ancak sen bir NATO ülkesine saldırırsan NATO sana karşı silah kullanabilir. NATO "yayılamaz" çünkü mesela Türkiye. Bugün Tayyip "ben çıkıyorum" derse, hemen "güle güle" derler. Kimseyi zorla almıyorlar. Ukrayna da bir ülke. ülke halkı (halkın kendisi) "ben NATO'Ya girecem" derse önce başvuru yapılır. Sonra, NATO uygun görürse o ülkeyi alırlar.
Mesela Türkiye "Bulgaristan NATO'Ya giremez, NATO beni tehdit ediyor, girerse BUlgaristan'ı işgal ederim" diyemez. Yok böyle bir hakkı.
Onu diyorum sadece.
Angola:
- onu nükleer savaş simülasyonu ile ilgili söyledim.
Demek istedim ki ANgola ile vizesiz seyahat anlaşması yaptı ya sizinki. Nükleer savaş çıkarsa astronot karısını da alıp oraya vizesiz olarak yerleşecek herhalde (çünkü nikleer savaşta kimse Angolaya misil atmayacak)
-
Şimdi ben burada bir diktatör zorbanın yasal polis ve adliyeyi değil mafyayı infaz için kullandığından bahsederken onun bunun lafı olmaz.
Herif yasal güçleri değil doğrudan mafyayı kullanıyor diyorum, anlaşılması gerekiyor.
Kuduz canavar gibi saldırıp öldüren bir zorbalığı hiç bir şekilde haklı çıkaramayız. O zaman boşanmak isteyen karısını öldüren canavarı da "o da adamı deli etmeseydi" diye haklı çıkaralım!
Atatürk savunma amaçlı olmayan her savaşın cinayet olduğunu söylemiştir, biter!
Ukrayna'da neo nazi ırkçı gruplar evet var. Nerde yok ki? Irkçılık bir tepkidir. Senin bir bölgeni işgal etmiş, iki bölgeni daha işgal etmeye açıkça resmen niyetli, ülkene savaş araçları asker sokan, yönetimini yok edip kuklası bir yönetim koymak isteyen bir azgın kudurmuş zorba varsa ırkçı ister istemez olursun!