"İNSAN"
-
İNSAN HAKKINDA...
Kuyuya bir taş daha...
Biliyor musunuz?
İyi insan Kötü insan yoktur,
İyilik kötülük insanın Akıl-Zeka işleyişi ile yaptığı tercihler ile meydana çıkardığı davranış şekilleridir...
İşin tuhaf yanı bu davranış şekillerinin bir kısmı her yerde iyilik veya kötülük olarak kabul edilmeyebilir...Bu konu Metaverse kadar uzar, yani eskinin hayal sahnesi...
-
@mor-ve-ötesi insan uc bes damla kan irmak uc bes damla su bir hayata cattik ki hayata kurmus pusu.
-
-
Düşünce eyleme dönüşmediği sürece salt bir düşünce olarak kalacak ve onun da iyi ya da kötülüğünden söz edilemeyecektir; eyleme önüştükten sonra onun iyi, kötü, doğru, yanlış, yapıcı ya da yıkıcı olduğu yargısına varılacaktır. Yargı normatif bir değeri ifade ettiğine göre kişi ve toplumlara göre bir görecelik taşıması kaçınılmazdır. "insan" sonlu bir canlıdır; sonsuzluk düzleminde yer edinmek için uğraşır lakin et-oburluğundan kalan savaşkanlığı her düzlemde kötüdür.
-
@nejdet-evren, içinde söyledi: "İNSAN"
Düşünce eyleme dönüşmediği sürece salt bir düşünce olarak kalacak ve onun da iyi ya da kötülüğünden söz edilemeyecektir; eyleme dönüştükten sonra onun iyi, kötü, doğru, yanlış, yapıcı ya da yıkıcı olduğu yargısına varılacaktır. Yargı normatif bir değeri ifade ettiğine göre kişi ve toplumlara göre bir görecelik taşıması kaçınılmazdır. "insan" sonlu bir canlıdır; sonsuzluk düzleminde yer edinmek için uğraşır lakin et-oburluğundan kalan savaşkanlığı her düzlemde kötüdür...
Üstad, İnsan üzerinden, "davranış bilimi esaslarını da göz önüne alarak" yürümeye çalışıyorum...
Bu nedenle paylaşımın sonunu "Bu konu Metaverse kadar uzar, yani eskinin hayal sahnesi..." şeklinde bıraktım...
Yani demek istiyorum ki; Biz ya "Hayal Sahnesinde ki" karakterler gibiyiz veya onların yeni versiyonu olarak lanse edilen Metaverse Avatarları gibi...
Bana öyle geliyor ki; Satranç tahtasında ki piyonların "Vezir Olma Şansı" kadar şansımız var ve İyilik kötülük insanın Akıl-Zeka işleyişi ile yaptığı tercihler ile meydana çıkardığı davranış şekillerine bu nedenle izin verilmektedir...Bu tarz düşünmeye başladığımdan beri dini metinlerdeki "melek-şeytan" tanımları ile bu tanımları hak edecek davranışlar ve sonuçları bir yere oturduğu gibi kendilerine "BİZ" diyenler ile "Mele-i Âla- Yüce Konsey- Kırklar Meclisi" tanımlarını anlamak ve bir yerlere oturtmak kolaylaşıyor...
Ve en önemlisi işin yine "Yaratılış- Yaratılan Türler- Türler Arası Melezleşme" konusuna gelip takılıyor olması...Sıkıntılıyım Üstad bu konular da çok sıkıntılı...
Kuranda ismi geçmeyen Hava ve Beşer olarak anlatılan Adem hakikatini bilmeyen Müslümanların "Selam söyleyin o cahil Havva ile Adem'e" sözlerinden ortalığı kırıp geçirdiği bir dönemde "Lan oğlum sizin Adem ile ne alakanız var? Adem nereden sizin atanız oluyor? siz cinler ile birlikte yaratıldığında Adem ortada yoktu, Eğer İblis Tayfası İlahlığa soyunmasa idi Halife olarak Ademin yaratılmasına gerek olmayacaktı ve siz cinler ile gül gibi geçinip gidecektiniz" demek ne kadar zor ise benim idrak ederek farkında olduğum şeyleri anlatmak en az yüz kat daha zor..."Biz sizi yarattık- Sizi Biz yarattık" sözleri bütün dini metinlerin Yaratılış/Tekvin bölümlerinin temel taşı ve ben her okuduğumda kendimi laboratuvar üretimi gibi hissediyorum...
Hayal Sahnesi Karakteri veya Metaverse Avatar'ı gibi... -
@mor-ve-ötesi Gördüğüm kadarıyla üstad metafiziğin derinliklerinde yol alıyorsun; algını tahayyül etmeye çalışıyorum ve her seferinde aynı noktaya yakınlaşmanı doğal buluyorum. "cahilye devri" tamamen paradigma ve ideolojik bir söylemdir; var-olanı öncekine göre kutsamak, üstün tutmak adına yapılmış bir paradigma..."insan" kavramlaştırdığı için kendini de "insan" olarak kavramlaştırmış ve fakat bunu yaparken diğer canlılardan en üst mertebeye yerleşme eğilimi taşımıştır. İnorganik maddeden organik maddeye dönüşün evriminden tüm canlılar farklılaşarak günümüze gelmişlerdir; dolayısı ile yaradılıştan ziyade materyalist bilgi birikimi kendimizi ve tüm canlı, cansız yaşam formatlarını tanımlayabilmekte zorlanmayacaktır.
-
Eski Kullanıcınejdet evren başlığına tarihinde cevap verdi Son düzenleyen: Eski Kullanıcı
@nejdet-evren, içinde söyledi: "İNSAN"
@mor-ve-ötesi Gördüğüm kadarıyla üstad metafiziğin derinliklerinde yol alıyorsun; algını tahayyül etmeye çalışıyorum ve her seferinde aynı noktaya yakınlaşmanı doğal buluyorum. "cahiliye devri" tamamen paradigma ve ideolojik bir söylemdir; var-olanı öncekine göre kutsamak, üstün tutmak adına yapılmış bir paradigma..."insan" kavramlaştırdığı için kendini de "insan" olarak kavramlaştırmış ve fakat bunu yaparken diğer canlılardan en üst mertebeye yerleşme eğilimi taşımıştır. İnorganik maddeden organik maddeye dönüşün evriminden tüm canlılar farklılaşarak günümüze gelmişlerdir; dolayısı ile yaradılıştan ziyade materyalist bilgi birikimi kendimizi ve tüm canlı, cansız yaşam formatlarını tanımlayabilmekte zorlanmayacaktır.
Kurban olduğum...
Benim, "gördüğünü söylediğin" yol aldığım alanı o alanın kavramları ile açıklamaya çalışsan ve işi "cahiliye devri" tamamen paradigma ve ideolojik bir söylem diyerek açıklamaya çalışmasan...ÇÜNKÜ!!!
Eğer birisi senin de gördüğün gibi metafiziğin derinliklerinde bu kadar yol alabiliyorsa ve akıllı yaşam formlarına bu denli kafayı taktı ise inan bana evrim anlatımının Andersen Masalları kadar bile değerinin olmadığının farkındadır...
Ve zorlandığı yaşam formlarını tanımlamaktan öte bir şey...