Gönüllü bekarlık
-
Mevleviler bekar yaşarmış. Tıpkı keşişler gibi. Yaşlılıklarına doğru sünnet yerine gelsin diye evlenirlermiş. Genellikle dul biriyle. Mal mülk de ona kalsın diye. Ahmet Avni Konuk da bunlardan biriymiş. Bilgi yazar Savaş Barkçin'den. Daha önce hiç duymamıştım.
Bunu yazarken aklıma geldi; Kant'a da soruyorlar niye evlenmediniz diye, isteğim varken imkan yoktu, imkanım olunca da isteğim kalmadı diye yanıtlamış.
-
@düşüntaşın Güzel de; "gönüllü bekarlık" statüsünü seçen kişinin "mal-mülk" ile ilişkisinin ve yaşlandığında da onu devredecek "dul" bir kişiye gereksiniminin olmaması daha doğru olmaz mıydı?
-
@nejdet-evren, içinde söyledi: Gönüllü bekarlık
@düşüntaşın Güzel de; "gönüllü bekarlık" statüsünü seçen kişinin "mal-mülk" ile ilişkisinin ve yaşlandığında da onu devredecek "dul" bir kişiye gereksiniminin olmaması daha doğru olmaz mıydı?
Bahsettiğiniz çerçeveye göre bunu yapanlar Hristiyanların ve Hinduların keşişleri. Mal-mülkü tamamen bırakıp ortak mal-mülkte (komün hayatı, manastır) yaşıyorlar.
Bahsettiğiniz çelişik ya da çelişik görünen durum yıllardır zihnimi kurcalayan bir konu.
Ancak İslam geleneğine bakınca anlaşılır bir konu. Mevleviler mistik olarak o bahsettiğiniz yaşantıya meyilli diğer mistikler gibi ama İslam'ın orta yolculuğundan dolayı yani sünnet yerine gelsin diye bunu tercih etmişler diye düşünüyorum.
Mesela benim yaşadığım yerde cami tam mahallenin ortasında çarşıya, pazara yakın ama kiliselerden yine cami gibi mahallenin ortasında olması gibi manastırlar arkalarda, tepelik yerlerde, ulaşımın zorlaştığı yerlerde. Ancak dergahlara bakınca dergahlar da şehrin içindedir.
-
@düşüntaşın, içinde söyledi: Gönüllü bekarlık
Mevleviler bekar yaşarmış. Tıpkı keşişler gibi. Yaşlılıklarına doğru sünnet yerine gelsin diye evlenirlermiş. Genellikle dul biriyle. Mal mülk de ona kalsın diye. Ahmet Avni Konuk da bunlardan biriymiş. Bilgi yazar Savaş Barkçin'den. Daha önce hiç duymamıştım.
Bunu yazarken aklıma geldi; Kant'a da soruyorlar niye evlenmediniz diye, isteğim varken imkan yoktu, imkanım olunca da isteğim kalmadı diye yanıtlamış.Gönüllü bir bekar olarak KANT 'ın sözünü beğendim.
Bana kıyamet bekarı diyorlar ama kıyametten sonra yaşam varsa evlenmeyi düşünmüyorum.1-Cinsel hazzı uyuşturucu hazzı ile aynı tutuyorum.Zaten cinsel ilişkide uyuşturucu salgılıyor bedenimiz.
Uyuşturucu bağımlısı sağlıklı düşünemez.
İnsanlar cinsel haz almasaydı, kaç kişi evlenirdi merak ediyorum.
2-Güçlünün zayıfı ezdiği bu dünya çocuk dünyaya getirilecek bir dünya değil. -
@tenten, içinde söyledi: Gönüllü bekarlık
@düşüntaşın, içinde söyledi: Gönüllü bekarlık
Bunu yazarken aklıma geldi; Kant'a da soruyorlar niye evlenmediniz diye, isteğim varken imkan yoktu, imkanım olunca da isteğim kalmadı diye yanıtlamış.Gönüllü bir bekar olarak KANT 'ın sözünü beğendim.
Bana kıyamet bekarı diyorlar ama kıyametten sonra yaşam varsa evlenmeyi düşünmüyorum.1-Cinsel hazzı uyuşturucu hazzı ile aynı tutuyorum.Zaten cinsel ilişkide uyuşturucu salgılıyor bedenimiz.
Uyuşturucu bağımlısı sağlıklı düşünemez.
İnsanlar cinsel haz almasaydı, kaç kişi evlenirdi merak ediyorum.
2-Güçlünün zayıfı ezdiği bu dünya çocuk dünyaya getirilecek bir dünya değil.Ben nüfus kalabalığı açısından bakıyorum, yani birisi çocuk özlemi duymuyorsa onu çocuk yapması için teşvik etmek bence gereksiz. Baya bir kalabalığız dünyada, hele biz bir yaşayalım.
Cinsel haz olmasa evet evlilik olmayabilirdi. Evlilik sadece cinsellik midir diye düşünüyorum da evet öyle :)) İnsani yakınlıkları dostluklar, arkadaşlıklar sağlıyor.
Ama nefsimiz var sonuçta. Aynı derecede zihnini tatmin edebilen birisi cinselliği artık çok da aramaz diye düşünüyorum. İşte Mevleviler gibi. İlgilendiği bir konu var ve bu konu hayatın diğer ihtiyaçlarını da kimine göre karşılayabiliyor. Kimine göre diyorum çünkü Vatikan'ın bekarlık şartı yüzünden sayısız pedofili vakası olduğunu biliyoruz.
Günümüzde en makul olan gönüllü bekarlık çeşidi artık kimsenin birbirine güvenmemesi. Yani evlenip de malını mülkünü paylaşmak istemiyor insanlar. Sonra boşanabilir her an diye. Zaten yine bu düşünceden dolayı insanlar çocuk da yapmıyor, hayvan besliyor, o çocuk ihtiyacını zararsız karşılıyor diye.
Kıyamet bekarını ilk defa duydum bu arada :)) Yeminli bekar gibi bir şey mi :))
-
-
-
Ben böyle sembolik anlatım ve yaşamları pek ciddiye almıyorum.
Bir insan bekar da olsa cinsel ilişkisi olabilir. Olmalıdır da.
Ama dini kökene dayalı toplumlarda evli değilsen ilişkiye giremezsin kafası yaşandığından bekarlığı farklı algılıyorlar.
Ben keşişlerin de rahiplerin de cinsel hayatlarını ömür boyu ıskaladıklarına inanmıyorum.
Bunların en meşhuru Meryem hikayesidir. Manastırda hamile kalan müzmin bekar Meryem...evet buna Kutsal derseniz başka.
Tarih boyunca cinselliğin günah sayıldığı tapınak fedaileri arasında hep birşeyler olmuştur. Hele ki günümüzde olmadığını iddia etmek çok zor. Hala daha ısrarla o saçma sembolik ritüellerini devam ettiriyorlar.