Kavram Kargaşası
-
Fikret Başkaya der ki "şeyleri doğru çağırmak" gerek...Katılmamak mümkün mü? Herhangi bir olguyu kavramlaştırılmış olarak bulduğumuzda o olgu hakkında bilgi sahibi değilsek, kulaktan duyma bir şekilde kavramsallaştırdığımız önermeler baştan yanlış olacaktır. Binayı tamir etmek yeni baştan yapmaktan zor/maliyetlidir....
-
@nejdet-evren internetin yayginlasmasi ile bilgilerin daha cok defermasyona ugradigini dusunuyorum. Kitaplar en azindan yazili metinler ve biri kaybolsada oteki bulunabilen arsivlerdi.
Suan twitter, youtube o bu gibi yerlerde dolasan bilgiler kolayca silinip evrillestirebiliniyor. -
Evet. Sözlük bir filozofun en iyi arkadaşıdır.
Phi: İnterneti doğru kullanabilmek çok önemli.
Benim Twitter ve FAcebook hesaplarım var. Ama kendim bir şeye bakmak için kullanıyorum. Mesela sosyalleşmek veya felsefe tartışmak için kullanmıyorum.
Youtube'da da çok yararlı, belki kitaplardan daha yararlı yayınlar var. Onu çok kullanırım.
İyi kaynaklarda dezenformasyon olmadığı gibi insanı kavramsal kargaşalardan da kurtarabiliyor.
İnternet sözlükleri ve internet ansiklopedileri de (mesela ekşi sözlük) çok yararlı.
Ama işin püf noktası seçim sana kalmış. Eskiden sağcı adam Hürriyet, solcu adam cumhuriyet okurdu. O gazetede ne yazıyorsa onu öğrenirdi. Şİmdi mesela forumlarda filan herkezin bir köşesi olabiliyor. Bilip bilmeden (ben dahil) herkes konuşabiliyor.
BU bence eğitim gerektiren bir şey. Ben üniversitedeyken "İnternet okur-yazarlığı" seminerleri olurdu. Bence okullarda orta okuldan itibaen böyle dersler olmalı.