Evrim
-
Evrimi herkes bilir. Evrimi bilmeyecek kimse yoktur.
Fakat insanlarda herhalde bir sürü hayvanından evrilmiş olmalarından kaynaklı olsa gerek, şaşılacak bir ideolojik ve inançsal çerçeve sabitleyip o çerçeve sınırları içinde kendini hapsetme eğilimi vardır. Çerçevenin dışına çıkarsa gök üzerlerine çöker!
Bir söylem çerçevesi üretilir, yerleştirilir ve benimsetilir. Artık o çerçeveyi parçalamak için ancak bir devrim olmalıdır!
Şimdi yani bakar bakmaz şempanzenin kuzenimiz olduğu o kadar apaçık ki, görmemek için kör bile olmak yetmez. Ama bu apaçık herkesin kesinlikle gördüğü gerçek varken ille de bizim topraktan özel heykelimiz yapıldı can üflendi öyle yaratıldık! Bu kadar saçma bir inançta ısrarın anlamsız olduğu o kadar apaçıkken inkar etmenin tek açıklaması bağnazlık, saplantılılık ve sürü itaatidir.
-
Evrim konusunda bir kişisel mikro gözlem:
Benim kedim bir mutant!
Ne mi geçirmiş olduğu mutasyon, kedimin iç göz kapakları yok!
Bu şimdi ilginç ve bunu görünce ilgimi çekti. Bu apaçık bir mutasyon! Kedilerde iç göz kapakları standarttır, geçmişteki tüm kedilerimde gördüm. Kedilerin iç göz kapakları olur. Bu başka hayvanlarda da var. Bunun amacı tabii ki gözlere ekstra koruma sağlamak. İç göz kapakları dış kapakların tersine dikeydir, yani perde gibi iki yana sağa sola doğru açılıp kapanırlar. Bunu şimdiye kadarki tüm kedilerimde gördüm ve iyi bilirim.
Şimdiki kedim bu iç göz kapaklarını oluşturan genin bir mutasyon geçirmesiyle çalışmasını durdurmuş olması sonucunda mutant bir kedi olmuş durumda. Bu gene hâla sahip fakat genin çalışmasını bir mutasyon durdurmuş.
Bu bir kedi için dezavantaj getiren bir mutasyon. Sokakta kalmış olsaydı onu eve almasaydım diğer kedilerle tür içi rekabet şansını azaltacak bir etkendi. Çünkü kediler bildiğimiz gibi çok dövüşürler ve bu şeffaf iç göz kapakları kapalı olarak dövüşürler. Çünkü korneadaki küçük bir çizik bile uzun süre rahatsız eder. Kedilerin ise tırnakları son derece sivridir. İğne gibidir yani, tehlikelidir. Kornea yırtılması ise kalıcı körlükle sonuçlanır.
Kedimin iç göz kapakları yetersiz filan değil, tamamen yok. Bu ilginç, bu durum kediyi daha az kedi yapıyor. Daha gelişkin bir yüzü var. Daha az yırtıcı daha az tehditkar bir yüz. Bu bir mikro evrim. Evimde gelişmiş yaşayan bir evrim örneği.
Benzeri fillerde yaşandı. Bir mutasyon dişsiz fil ortaya çıkardı. Bu soy devam etti ve dişsiz filler çoğaldı. Dişleri olmayan filleri kaçak avcılar avlamadı çünkü. Şu anda fil nüfusunun çeyrek kadarı dişsiz ve bu oran giderek artıyor. Çünkü kaçak avcılar dişsiz filleri avlamıyor.
Tabii diş derken çiğneyici dişleri değil dışarı uzanan büyük iki dişi kastediyoruz. Çiğneyici dişleri var. Bu olumlu bir gelişme, hem fillerin kaçak avlanmasını önlüyor, hem fillerin ağaçlara zarar vermesini önlüyor.
Evrim devam ediyor.