ALINTI HAKKINDA TARTIŞMA : HAYAT TİCARET MİDİR ?
-
Hayat bir ticaretten ibarettir. Böyle söyleyince biraz garip geliyor farkındayım ama gerçek böyle. Maddi ya da manevi bir şeyler satarsın, bir şeyler alırsın.
- Beyhan Budak (MUTLULUĞU KAYBETTİĞİN YERDE ARAMA)
Beyhan Budak'ın okumakta olduğum eserinde yukarıdaki ifadeyle karşılaştım.
Kitaplardan alıntılar eşliğinde analiz yapmak pek sağlıklı değildi, çünkü eksikti parçalar bütünden.
Öncesi de sonrası da vardı ifadelerin, parçası olduğu hayat gibi.
Lakin ben yine de sizlere sormak isterim bu açıklamadan sonra : HAYAT BİR TİCARET MİDİR ?
-
@Struma kesinlikle öyledir. Ne verirsen o kadarını alırsın. Calışırsın günlerce karşılıgı bir miktar paradır. Emek verirsin bir şeye karşılıgı manevi rahatlık olur. Iyi bakarsan iyi görürsün. Olumluya olumlu, olumsuza olumsuz.. Hayatın verecekleri bitmez bizim alacaklarımız... bu da bir ticarettir bence.
-
@zafiRa, içinde söyledi: ALINTI HAKKINDA TARTIŞMA : HAYAT TİCARET MİDİR ?
@Struma kesinlikle öyledir. Ne verirsen o kadarını alırsın. Calışırsın günlerce karşılıgı bir miktar paradır. Emek verirsin bir şeye karşılıgı manevi rahatlık olur. Iyi bakarsan iyi görürsün. Olumluya olumlu, olumsuza olumsuz.. Hayatın verecekleri bitmez bizim alacaklarımız... bu da bir ticarettir bence.
Ben de böyle düşünüyorum. Bize ait olan ya da bizim ona ait olduğumuz
beynimizle bile bir ticaret gerçekleştiriyoruz.En basit örnekler olarak
Beslenme - Mutluluk
ilişkisi gibi.
-
@Struma , Hayat asla bir ticaret değildir; ticaret kavramı tacirden, tüccardan gelir ve kapitalizmin palazlanma evresinde ortaya çıkmıştır. Önceki toplumların hemen hemen hepsi takas sistemiyle mal alıp değiş tokuş ederken "m-p-m" ilişkisini yaşıyorlardı. Palazlanan tacirler kapitalist üretim tarzında burjuvalaştılar ve " p-m-p " piyasanın kalbi oldu. Kapitalizm insanı da metalaştırdı; bu nedenle yukarıdaki alıntılanan düşünce de tamamen bu düşünme biçiminin bir ürünüdür; hayatı ticari olmaktan çıkarmak gerek...tam tersini düşünüyor ve yukarıdaki alıntılanan düşünceden hızla uzaklaşmak gerektiğine inanıyorum...
-
Hayat ticaret midir sorusu "her şey ekonomiden ibaret midir?" sorusunun versiyonu.
Örneğin Karl Marx her şeyi ekonomi ile açıklayacağını savunmuştu. Her şeyi ekonomi belirler. Din de ekonomik çıkar elde etme aracıdır. Manevi olan hiç bir şey yoktur. Her şey maddidir.
Bu tabii diyalektik materyalizm.
Doğru da tabii. Marksist değilim, hiç olmadım ama doğruya doğru derim. Bu doğru. Her şey ekonomidir, hayat da ticarettir. Alırsın, verirsin. Budur.
Güneşin bir ekonomisi vardır. Sahip olduğu hidrojen rezervini helyuma çevirdiğinde ekonomisi bitecek hayat da bitecek çevresinde.
-
Evrenin de tümel bir ekonomisi vardır. Evrenin bütçesi Big Bang'dir. Veya sermayesi.
Zaman içinde bu bütçe veya sermayeyi tüketmektedir. Entropi demek sürekli enerji alışverişi ve tüm maddelerin enerjileri aynı düzeye geldiğinde alışverişin durması demek.
Kimsenin bir mala ve mal takas aracına ihtiyacı kalmaz, yani herkes ölürse parasal ekonomi durur. Aynı onun gibi. Enerjiyi alacak madde yoksa maddenin enerjisi neye yarar? Dengede. Alacak yok verecek yok!
Bu da evrenin sonu. Başka evrenlerin başka Big Bang'lerle başlamasına kadar.
Yani her şey ekonomidir, her şey alışveriş yani ticarettir.
Gerçi biz güneşe onun bize verdiği enerji karşılığı bir ödeme yapmıyoruz. Güneş bizim için kendini harcayıp bitiriyor. Tüm evrende de güneşler hep kendini harcıyor bir şey almadan. Gibi görünüyor. Ama onlar ödemeyi vadeli alıyorlar. Ya kırmızı deve dönüşüp gezegenlerini yutuyor, ya karadeliğe dönüşüp çevrelerinde ne varsa hepsini yutuyorlar. Bize verdiklerini hep geri alacaklar, vadeli alacağa yazıyorlar.