Göçebe Toplumların Vatan Kavramı Olur mu?
-
Dünyada göçebe olarak bilinen tüm toplumların vatan sevgisi olmadığı gözlenmektedir. Bununla ilgili bir çok araştırmada yapılmış.
Doğduğun yer değil doyduğun yer cümlesi menfaatine göre yaşa demektir.
Tarihte baktığımızda göçebe toplumların en az 1000 yıl sonra yerleşik kalabildikleri gözlenmiştir.
Örneğin İngilizler 3000 yıldır biritanya adalarında yaşamaktadırlar.
Veya Araplar 2000 yıldır çölde yaşamaktadırlar.
Bu iki toplumu örnek vermenin sebebi buralarn uç olmalarıdır. Birisi çöl verimsiz toprak diğeri ise yağmurlu karanlık toprak.. yani terk edilmek için çokvnedeni varken terkedilmemişler.
Onları topraklarında tutan sebep vatanlarını sevmeleridir.
Eğer yaşadığın bölgede sorun çıkarsa kuraklık yada salgın hastalık olursa hemen terkedip başka topraklar istila etmelimiyiz yoksa çözüm bulup kendimizi geliştirmelimiyiz?
Dünyada şuan iklim krizi nedeniyle toplu göçlerin olabileceği söyleniyor. Bu yüzden göçebelerin yeni yer arayışı kaosa sebep olacaktır.
-
@kâfir-imam, içinde söyledi: Göçebe Toplumların Vatan Kavramı Olur mu?
Dünyada göçebe olarak bilinen tüm toplumların vatan sevgisi olmadığı gözlenmektedir. Bununla ilgili bir çok araştırmada yapılmış.
Doğduğun yer değil doyduğun yer cümlesi menfaatine göre yaşa demektir.
Tarihte baktığımızda göçebe toplumların en az 1000 yıl sonra yerleşik kalabildikleri gözlenmiştir.
Örneğin İngilizler 3000 yıldır biritanya adalarında yaşamaktadırlar.
Veya Araplar 2000 yıldır çölde yaşamaktadırlar.
Bu iki toplumu örnek vermenin sebebi buralarn uç olmalarıdır. Birisi çöl verimsiz toprak diğeri ise yağmurlu karanlık toprak.. yani terk edilmek için çokvnedeni varken terkedilmemişler.
Onları topraklarında tutan sebep vatanlarını sevmeleridir.
Eğer yaşadığın bölgede sorun çıkarsa kuraklık yada salgın hastalık olursa hemen terkedip başka topraklar istila etmelimiyiz yoksa çözüm bulup kendimizi geliştirmelimiyiz?
Dünyada şuan iklim krizi nedeniyle toplu göçlerin olabileceği söyleniyor. Bu yüzden göçebelerin yeni yer arayışı kaosa sebep olacaktır.
Arabistanın doğal su kaynakları olan vaha olan yerleri deniz kenarları verimli toprakdır.
Arabistanın nufusu hala az. Bir sorun çıkacağını zannetmiyorum.
İngiltere nin sibirya kanada gibi soğuk olmasını atlas okyanusunda ki gulf stream adlı sıcak su akıntısı engelliyor.Sömürge ülkelerinden getirdikleri bitkileri bile yetiştirebiliyorlardı. Kışın sera altında olma koşulu ile tabi.
İngiltere' nin nüfus artışı sebebiyle enerji ve beslenme sorunu çıkabilir.
irlanda da patatese zarar veren böcekler sebebiyle kıtlık olmuştu. Sağ kalanların çoğu Amerikaya göç etmişlerdi.
Lordların hiç sorunu olmaz geniş toprak alanlarına sahipler.Göçebelerin vatan sevgisi olmasa bile yaşadığı beslendiği alanı korurlar.
Anadolu beylikleri döneminde mesela aşiret savaşları oldu.
İçlerinden kuvvetli olan kazanıp devlet kurdu. -
Eski KullanıcıTENTEN başlığına tarihinde cevap verdi Son düzenleyen: Eski Kullanıcı
@TENTEN İrlanda'da bahsettiklerin zaten kiracı köylülerdir. Yani onların vatan kavramı yok çünkü topraklar onlara ait değil. Göç etmeleri çok normal.
Eğer vatan sevgileri olsaydı kendilerini o duruma düşürmezlerdi. Bir kiracıdan ev sahibinin toprağını koruması beklenmez.
Çoğu toplumun vatan sevgisi yoktur. Yerleşik hayat onlar için sadece para ve karın doyurmaktan ibarettir. Bu yüzden yaşadıkları alanlar çok kısa süre sonra keşmekeşe dönüşür. İstanbul buna çok iyi bir örnektir.
Türkiye'deki azınlık bir gurıbun çoğunluğa bakış açısı da ev sahibi kiracı , alt kimlik üst kimlik , elit varoş şeklinde olmaktadır.
-
@kâfir-imam Yaşadıkları topraklar Lord baron vb isimler ile adlandırılan toprak ağalarınada ait değil.
Savaş sonucu ganimet olarak elde edilmiş sahip oldukları topraklar.
Kendi aralarında sözleşme yapıp sahipleniyorlar savaş sonrasında. İçlerinden en büyük toprak sahibinide Kral yapıyorlar.
Başka bir savaş ile kaybedebilirler topraklarını.
Kiracı olmaları birşeyi değiştirmiyor yani.
Kiralık dairene hırsız girmesini istemeyip savunuyorsun mesela.
Yörüklerin çingenelerin geçici olarak yerleştiklere yere mesela yerleşmeye çalış bakalım ne yapıyorlar sana.
Devlet denilen şey zaten ailelerin ortak çıkarları için birleşmesinden oluşuyor. -
@TENTEN göçebelerin veya Yörüklerin veya bedevilerin alan savunması vatan sevgisi ile açıklanamaz. Onların yaptığı sömürecek kaynaklarını başkalarına kaptırmamak.
Vatan sevgisi kurallara uymakla yani anayasaya uymak ve korumakla açıklanır.
Yağmacı toplumlarda Kural olmaz. Tıpkı yakınımızda ki insanlar gibi. Herkes bir yolunu bulup kapabildiği kadar ganimet almaya çalışır.
Yağmacı toplumlar parası çok bile olsa yaşadığı yere önem vermez.
-
@kâfir-imam
vatan ne?
Anayasa dediğin şey zaten sözleşme. İstemiyorsan çekip gidebilirsin. Hatta vatandaşlıktanda atabilirler.Vatan tanımı bu.
https://sozluk.gov.tr/yurt, -du
-
isim Bir halkın üzerinde yaşadığı, kültürünü oluşturduğu toprak parçası, vatan:
Türk yurduna Türkiye denir. -
isim Memleket:
"Gerideki yurdunu on beş günden fazla boş bırakmak istemez." - Falih Rıfkı Atay -
isim Bakıma ve barınmaya muhtaç bir grup insanın oturduğu, yetiştirildiği veya bakıldığı kurum:
Güçsüzler yurdu. -
isim Göçebe Türklerin oturduğu çadır.
-
isim Öğrencilerin kaldığı, barındığı yer:
"Öğrencilerin bir bölümü, ilk yılı yurtta geçirse bile ikinci yıldan başlayarak eve çıkmayı yeğler." - Ahmet Cemal -
isim, mecaz Diyar:
Bu köy pehlivanlar yurdudur. -
isim, mecaz Bir şeyin ilk veya çok yetiştirildiği yer, vatan.
-
isim, halk ağzında Yörüklerin yazın veya kışın oturdukları yer.
-
isim, eskimiş Sahip olunan arazi, emlak.
-
-
@kâfir-imam Vatan anlayışının göçebelikle bir ilgisi olduğunu sanmıyorum.
Malta ülkesi tamamen göçebelerden oluşuyor. Bu küçücük ülke Osmanlının en güçlü olduğu dönemde bile ülkelerini korudular ve yenilmediler.
Güney ve Kuzey Kıbrıs da hep göçebe ama ikisi de nice savaşlardan sonra devlet kurdu.
Tayvanın tamamı göçebe halen direniyorlar.
ABD topyekün göçebe ama İngiliz saldırısına karşı zafer elde ettiler.
Daha saymakla bitmez.
Bence vatan anlayışı var olma anlayışına dayalı. -
@TENTEN senin faşist görüşlerin var ve TDK sözlüğü beni ilgilendirmez. Türkiye'de Türk oranı çok az.
Kültür dediğin şeyin ırkla bir ilgisi yok. Kimse barbarlar gibi doğduğu yeri açlık var diye terketmek zorunda değil. Kimse babarlar gibi başkasının anadilini kendine benzetmek zorunda değil.
Efendim burası Türk yurdu o zaman herkes bize itaat edecek beğenmeyen çeksin gitsin demek vatan demek değildir.
Göçebelerin vatan sevgisi yoktur , göçebelerin tek amacı paradır. Nokta. Doğduğun yer değil doyduğun yer demek vatansız olmanın felsefesidir. Karnının doyması için doğduğum yeri satarım demektir.
Zaten doğdukları yerleri satanlara bir bak!!
-
@kâfir-imam
Türk olup olmamak önemli değil.
Ortak çıkara bakıyor herşey.
Zaten millet isimleri ırka göre değil konuşulan dile göre veriliyor.
Faşizm zaten ırkçılık değil.
Hitlerin uygulamasında ırkçılık yapıldığı için ırkçılık adıyla eşleştirildi.
Faşizm yerli üretim araçların sahip sermaye sahiplerinin yabancı sermayeye karşı birleşmesi demek. -
@TENTEN Vatan sağolsun diyorlar , hangi vatan?
Üzerinde güçlünün tepinip zayıfı ezdiği yer mi?
Beyninizi çocuk yaştan beri yıkayıp size “onlar yapar” düşüncesini iyice aşılamışlar. Vatan demek herkesin hakkının güvence altına alındığı yerdir.
Sizi vatan sevgisi adı altında itaate alıştırmışlar. İtaat ettiğin müddetçe vatanseversiniz onlara göre tabiki.
anayasaya itaat etmeyenin saygısı olmayanın cezasız kaldığı bir yerde senin de itaat etme şartın olmaz. Eğer itaat etmeye devam edersen o İrlandalı köylüler gibi köle olursun. İşte o zaman tam anlamıyla vatansız kalırsın.
Geçinmek için aldığın bir tarlaya yada kurduğun bir işe tomarla vergi ( haraç) ödemek zorunda kalırsın. -
@TENTEN Vatan sağolsun diyorlar , hangi vatan?
Üzerinde güçlünün tepinip zayıfı ezdiği yer mi?
Beyninizi çocuk yaştan beri yıkayıp size “onlar yapar” düşüncesini iyice aşılamışlar. Vatan demek herkesin hakkının güvence altına alındığı yerdir.
Sizi vatan sevgisi adı altında itaate alıştırmışlar. İtaat ettiğin müddetçe vatanseversiniz onlara göre tabiki.
anayasaya itaat etmeyenin saygısı olmayanın cezasız kaldığı bir yerde senin de itaat etme şartın olmaz. Eğer itaat etmeye devam edersen o İrlandalı köylüler gibi köle olursun. İşte o zaman tam anlamıyla vatansız kalırsın.
Geçinmek için aldığın bir tarlaya yada kurduğun bir işe tomarla vergi ( haraç) ödemek zorunda kalırsın.Tamamda nereye gideceksin?
Tek başına yaşanmıyor.
Bir sürü başıboş ada var birine yerleştiğin an tepene binerler.
Orman arazileri var boş.
Birine yerleşsen seni atarlar oradan.
Birleşip yeni ülke kursan gene aynı düzene girersin.
Lenin yaptı mesela yağmaladı yakıp yıktı.
Sonra çıkardığı NeP yeni ekonomik planında karşı çıktığı kapitalist düzene izin vermek zorunda kaldı. -
@TENTEN bir yere gitme diyorum zaten. Göçmeyin yani yerinizde kalın ve iyileştirmeye çalışın. Oranın yönetiminde söz sahibi olmaya çalışın orayı daha yaşanabilir hale getirin diyorum.
-
@TENTEN bir yere gitme diyorum zaten. Göçmeyin yani yerinizde kalın ve iyileştirmeye çalışın. Oranın yönetiminde söz sahibi olmaya çalışın orayı daha yaşanabilir hale getirin diyorum.
Tamamda nasıl anlaşacaksın? Kimse sahip olduğu zenginliği seninle paylaşmaz. Ortak fakirlikte birleşirsin paylaşırsan.
Piramit sistemi var ya kapitalizmde sermaye seviyesi sıralaması.
Sermaye/nufus olarak hesapla.
Sermaye yasadığın alan sınırlar sonsuz değildir.
Nufusuda kan dökmeden azaltmaya başlarsan birkaç nesil geçmesi gerekiyor.
Doğum kontrol yöntemlerine insan haklarına aykırı diye karşı çıkıyorlar zaten. -
Eski KullanıcıTENTEN başlığına tarihinde cevap verdi Son düzenleyen: Eski Kullanıcı
@TENTEN, içinde söyledi: Göçebe Toplumların Vatan Kavramı Olur mu?
Tamamda nasıl anlaşacaksın? Kimse sahip olduğu zenginliği seninle paylaşmaz. Ortak fakirlikte birleşirsin paylaşırsan.
Piramit sistemi var ya kapitalizmde sermaye seviyesi sıralaması.
Sermaye/nufus olarak hesapla.
Sermaye yasadığın alan sınırlar sonsuz değildir.
Nufusuda kan dökmeden azaltmaya başlarsan birkaç nesil geçmesi gerekiyor.
Doğum kontrol yöntemlerine insan haklarına aykırı diye karşı çıkıyorlar zaten.Kimse fakirliği isteyerek seçmez. Fakirleri veya iyi köleleleri de uyandırmanın yolu var elbette. Kalıp mücadele etmek en iyisidir.
İyilerin sorunu aktif olamamalarıdır. Cahillerin cesareti var oradan kazanıyorlar. İyiler ise pasif ve birlik olamıyorlar. Çünkü iyilik kavramını bile ne olduğunu anlamış değiller.
Örneğin fetö seviciler iyi olmayı fettullaha iyi itaat etmekle bağdaştırmışlardı.
Önce bu toplumlarda insan temel hak ve hürriyetleri yerleştirmek gerekiyor.
Bu kavramlar çevresinde birlik olunmalı. Fedakarlık gerekiyorsa lüksten feda edilmeli temel haklardan değil.
-
Göçebe ve barbar toplumlarda yurttaşlık bilinci yoktur, ben yaptım oldu düşüncesi vardır. Güçlünün yanında haklı gibi görünmek vardır.
Göçebe toplumlar her zaman kendine imtiyaz tanıyanı severler. Torpil , ayrımcılık , mobbing , alaycılık , baskı , mafya ... Gibi suçlar onlara göre ustalık ve beceri isteyen takdir edilen işler arasındadır.
Onların Yurt olarak bahsettiği haraç ödeme alanıdır. Bu yüzden herkes haraç alma için vuruşur yarışır.
Devlet olarak tanımladığı ise başkasına baskı kurma ve tehdit mekanizmasıdır. Pazar yapmaya gücü yoktur ama devletinin silahlanması ile övünürler.
Bunlar modern göçebeliğin yansımalarıdır.
Göçebenin demokrasi anlayışı ben yaptım oldu herkes kabul etmeli şeklindedir.
-
Herhangi bir ırkın üstün olduğu ve diğer ırkların ona tabi olması gerektiğine dair yaklaşım ırkçıdır ve faşizmle taçlanmak zorundadır.
../.“Vatan” kavramının geçmişi çok eskilere dayanmaz; Fransız ihtilali ile taçlanan kapitalist üretim tarzının yarattığı ulus kavramı ile sıkı bir ilişki içindedir. En son dağılan Osmanlı İmparatorluğu içinden kırkı geçkin vatanın, ulusun ortaya çıkması bir tesadüf olamaz.
.../
Kapitalis, öncesi pre-kapitalis ve daha öncesinde ise talancı/yağmacı topluluklar/yönetimler vardır ve göçebelik de bu yağmadan kaçmak şeklindeki bir aile içi üretim temelinde şekillenmişti. Dolayısı ile “vatan” kavramı zaten bir üst-yapı olarak anlam kazanır ve ideolojilerin temel taşlarından biridir. -
@nejdet-evren, içinde söyledi: Göçebe Toplumların Vatan Kavramı Olur mu?
Kapitalis, öncesi pre-kapitalis ve daha öncesinde ise talancı/yağmacı topluluklar/yönetimler vardır ve göçebelik de bu yağmadan kaçmak şeklindeki bir aile içi üretim temelinde şekillenmişti. Dolayısı ile “vatan” kavramı zaten bir üst-yapı olarak anlam kazanır ve ideolojilerin temel taşlarından biridir.
Kaçmak temelli çözüm arayışı olmaz. Zaten sorun da bu.
Vatan kavramı çokça değişmiş , dönemin baskın gücüne göre her kalıba sokulmuştur.
Ulus yani ırkçı yaşam kapitalizmin dayatmasıdır ama vatan böyle bir ırkçılığa bağlı değildir. Türk yurdu yada gavur vatanı dediğimiz aslında vatanı ırkçılık ile tarif etme çabasıdır.